iPLUS Hauwei e800 + problem zasięg + problem konektor :/

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tarkos
Początkujący użytkownik forum

iPLUS Hauwei e800 + problem zasięg + problem konektor :/

Post autor: tarkos »

Od jakiegos czasu jestem posiadaczem iPlusa i modemu huawei e800, uzytkuje go w poznaniu. Mam problem z zasiegiem w domu, dziala tylko GPS:/ mimo tego ze nie daleko mnie znajduje sie nadajnik. na zewnatrz budynku wszystko dziala bez zarzutow. Rozwazam kupno anteny zznalazlem jakies na allegro ale nie ma nigdzie konektora to tego modemu!! Sa jedynie na ebayu, ale cena przewyzszaja sama antene:/ Poradzcie chlopaki co robicc! pozdro
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: iPLUS Hauwei e800 + problem zasięg + problem konektor :/

Post autor: ja.michal »

Zobacz sobie tutaj -> Złącza antenowe SMA, FME, MC CARD...i inne
Nie wiem jakie złącze ma e800, ale chyba takie samo co np. E620, E630.
Jak to samo to szukaj konektora pod te karty (konektor E800<->FME) i antenkę ze złączem FME. Moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż konektor bezpośrednio do anteny, bo konektory się wyrabiają i taniej kupić nowy a niżeli całą antenę ;)
Poczytaj też:
Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu?
tarkos

re

wlasnie w e800 nie ma wyjscia antenowego i nei wiem co zrobic na ebayu bodajze w wielkiej brytanii sa dostepne konektory do tego modeku ale nie jest napisane jak one dzialaja i sa straszniedrogie sa tez anteny doczepiane do modemy ale kurde strasznie drogie fak
Ostatnio zmieniony 2008-01-09, 18:26 przez tarkos, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chodzi Ci pewnie o to:
Obrazek

Nie wiem co koledzy powiedzą, ale możliwe, że działał by taki konektor od jakiegoś telefonu. Trzeba by było wiedzieć tylko gdzie przytknąć/przykleić.

Zawsze zostaje rozwiązanie rozebrania karty i dorobienie wejścia do anteny :)
alegator

zasięg i antena do Huawei E800

Post autor: alegator »

:zdrowko: Witam
otóż mam ten sam problem z odbiorem sygnału przez huawei E800. Po pierwsze modem posiada wejscie do anteny zewnetrznej o czym wielu dystrybutorów anten nie wie, często mylnie udzieląjąc odpowiedzi negatywnej. Należy zwyczajnie zdemontować ruchomą atenę stanowiacą wyposażenie modemu poprzez pociagnięcie jej w stanie otwarcia do siebie. Po drugie absolutnie nie jest prawdą, że koncówki od innych modeli Huawei pasują do E800, nie pasują i Huawei E800 wymaga innego złącza koncentrycznego o srednicy 4,5 mm. Obecnie na rynku w Europie nie oferuje sie prawidłowej koncówki do Huawei E800. Na eBay prezentowana antena do tego modemu ma na zdjeciu złacze, które bsolutnie nie pasuje do tego urzadzenia a zdecydowanie do innych modeli. Kupowanie więc kota w worku jest tu chyba niewskazane. Jest aktualnie jedno miejsce - konkretnie Taiwan firma Chinmore Industry Co.,Ltd. , która oferuje prawidłowe konektory do Huawei E800 ale dwukrotnie do nich napisałem i jak do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi . pozdrawiam
jak si? nie ma co si? lubi to si? kocha w?asn? ?on?
p-luka81

Post autor: p-luka81 »

Witam od tygodnia jestem posiadaczem wspomnianego modemu, konektor nazywa się SSMB i jest dostępny w Polsce, dokonałem już zakupu odpowiedniej anteny :D. Przyznaję iż znacznie poprawiła transfer, nie wiem czy mnie admin nie "zjedzie" jak podam adres sklepu?
alegator

zasięg Huawei

Post autor: alegator »

No towiem , ze poprawia znacznie zasięg daj na adres mailowy. Zależy mi na tym. Ja wiem, ze poprawia zasięg. Pozdr.
jak si? nie ma co si? lubi to si? kocha w?asn? ?on?
tarkos

Podzielcie sie adresem tego sklepu ;)
monsterman

Post autor: monsterman »

tarkos pisze:Od jakiegos czasu jestem posiadaczem iPlusa i modemu huawei e800, uzytkuje go w poznaniu. Mam problem z zasiegiem w domu, dziala tylko GPS:/ mimo tego ze nie daleko mnie znajduje sie nadajnik. na zewnatrz budynku wszystko dziala bez zarzutow. Rozwazam kupno anteny zznalazlem jakies na allegro ale nie ma nigdzie konektora to tego modemu!! Sa jedynie na ebayu, ale cena przewyzszaja sama antene:/ Poradzcie chlopaki co robicc! pozdro

[ Dodano: 2008-02-01, 15:39 ]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=305402346 taka antena jest u niego na allegro i pasoje oraz dziala polecam
nie szukaj rozwiaznia ono samo cie znajdzie
ODPOWIEDZ