wrt54g-eu + tomato + konfiguracja i zabezpieczenia

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Narayan_Ostry
Początkujący użytkownik forum

Re: wrt54g-eu + tomato + konfiguracja i zabezpieczenia

Post autor: Narayan_Ostry »

Witam, jestem laikiem w sprawach sieci chociaz maja 11 lat zbudowalem sam z moim kolega rowiesnikiem siec ale to juz 10 lat temu, teraz kupilem router cisco wrt54g-eu i podobno da mu sie wgrac tego softa tomato ale nie mam pojecia jakie mozliwosci on daje ale nie o tym. chcialem sie spytac jak mam ustawic jakies zabezpieczenie sieci, bo ustawilem na routerze WPA2 personal ustawilem haslo, na kompie zrobilem to samo tylko ze czyatlem ze na kompie ma byc WPA2 personal psk u mnie tego nie ma. mam viste. ogolnie jak zrobilem te ustawienia to siec padla hehe. chcialem jeszcze ustawic statyczne IP bo do routera bede mial jeszcze podpietego jednego kompa ale tez na wifi a wiem ze wtedy lepiej miec stale ip, ale nie wiem jak tego dokonac..?pomocy:) a i jeszcze jedno: ogolnie siec wyglada tak ze modem z tv kablowej toya pozniej swich do swicha kilka kompow bezposrednio i moj router a moje kompy za routerem, jak zrobic zebym byl widoczny dla innych kompow z mojej sieci a one dla mnie?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-30, 07:49 ]
Wydzielone z wątku >KLIK<
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Narayan_Ostry pisze:router cisco wrt54g-eu i podobno da mu sie wgrac tego softa tomato ale nie mam pojecia jakie mozliwosci on daje ale nie o tym.
W zasadzie to Linksys, co do Tomato to jest dosc dobrze udokumentowane na swojej stronie. Musisz jeszcze tylko sprawdzic czy aby twoja wersja routera dawala mozliwosc zmiany softu.
Narayan_Ostry pisze:jak mam ustawic jakies zabezpieczenie sieci, bo ustawilem na routerze WPA2 personal ustawilem haslo, na kompie zrobilem to samo tylko ze czyatlem ze na kompie ma byc WPA2 personal psk u mnie tego nie ma.
Poogladaj tutorial do ktorego link mam w podpisie - tam ostatnie punkty tycza sie zabezpieczania sieci WiFi na XP, na Viscie sprawa ma sie bardzo podobnie.
Narayan_Ostry pisze:chcialem jeszcze ustawic statyczne IP bo do routera bede mial jeszcze podpietego jednego kompa ale tez na wifi a wiem ze wtedy lepiej miec stale ip
Skad takie rewelacje ze lepiej? Jesli chodzi o podstawowe uzytkowanie to dynamiczna adresacja z DHCP jest jak najbardziej na miejscu :)
Narayan_Ostry pisze:jak zrobic zebym byl widoczny dla innych kompow z mojej sieci a one dla mnie?
Tzn chodzi o otoczenie sieciowe?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:W zasadzie to Linksys, co do Tomato to jest dosc dobrze udokumentowane na swojej stronie
U nas w FAQ jest też kilka ciekawych linków w tym temacie.
Jo_gurt pisze:tam ostatnie punkty tycza sie zabezpieczania sieci WiFi na XP, na Viscie sprawa ma sie bardzo podobnie
Tu też odeślę do FAQ w ramach uzupełnienia, jest tam moje małe opracowanie o zabezpieczaniu sieci WiFi.
Jo_gurt pisze:Skad takie rewelacje ze lepiej? Jesli chodzi o podstawowe uzytkowanie to dynamiczna adresacja z DHCP jest jak najbardziej na miejscu
Jeżeli chodzi o łatwość konfiguracji to tak. Ale wyłączenie DHCP na routerku, to kolejny krok, który musi pokonać ewentualny "włamywacz", dlatego z punktu zabezpieczenia może się to przydać przynajmniej na domorosłych wandali.
Sam powiedz, czy łatwiej Ci się podłączyć tam gdzie masz DHCP czy tam gdzie go nie masz a nie znasz adresacji IP? I nie piszę tu czy się da (bo wszystko się da), tylko czy jest łatwiej ;)
Narayan_Ostry pisze:jak zrobic zebym byl widoczny dla innych kompow z mojej sieci a one dla mnie?
Wszystkie kompy muszą być w tej samej grupie roboczej, potem udostępnić zasoby/katalogi, poprawnie skonfigurować ewentualne firewalle i prawa dostępu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

BliSki pisze:Ale wyłączenie DHCP na routerku, to kolejny krok, który musi pokonać ewentualny "włamywacz", dlatego z punktu zabezpieczenia może się to przydać przynajmniej na domorosłych wandali.
Niby tak, ale to jesli siec jest niezabezpieczona. Jesli juz ma tego WEPa chociazby lub filtr MAC to atakujacy musi podsluchiwac ruch w sieci. Jak juz to robi to z pakietu TCP/UDP mozna odczytac zrodlowy i docelowy adres. To tak wg. mojej wiedzy :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Dlatego napisałem, że to jest kolejny krok ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ