Orange Free na kartę

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Free na kartę

Post autor: Sundance_kid »

Bo się wstydzą niewiedzy. Zresztą widziałam kilka przypadków gdzie od konsultanta nie dało się wiele dowiedzieć.
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

Sundance_kid pisze:Bo się wstydzą niewiedzy. Zresztą widziałam kilka przypadków gdzie od konsultanta nie dało się wiele dowiedzieć.
no to tez fakt niestety...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ania1wiki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ania1wiki »

Mam orange free na abonament 120zł i nawet myśleć się boję ile ja bym miała tego intrnetu za tą samą cenę w orange free na karte. Te ceny są tragiczne! Tu za 120 zł mam nieograniczony transfer ( teoretyczny limit - 2 GB ale po wykorzystaniu tego i tak mam dosyć niezłą predkość ) a na karte bym miała.. 400MB co chyba pozwala na jakies 4-5 godzin chodzenia po stronach i koniec.. Zęby w stół. Operatorzy chyba na głowe upadli z tymi cenami. Już bardziej się opłaca iść do kafejki. Tak więc oferty na karte z internetem to jakieś nieporozumienie.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

ania1wiki pisze:400MB co chyba pozwala na jakies 4-5 godzin chodzenia po stronach i koniec..
:szok: :szok: :szok:
ania1wiki pisze:Już bardziej się opłaca iść do kafejki
Szczególnie jak ma się ją 3 km dalej. A komunikacja jeździ raz na dwie godziny.

To jest oferta dla tych osób które chcą wypróbować usługę, potrzebują internetu np na wyjazd bo nie widzę sensu podpisywania umowy dwuletniej po to aby móc korzystać sobie z neta raz na jakiś czas. Poza tym nie wszyscy mają możliwość podpisania umowy.
ania1wiki

Sundance_kid pisze:
ania1wiki pisze:400MB co chyba pozwala na jakies 4-5 godzin chodzenia po stronach i koniec..
:szok: :szok: :szok:
No co.. mam OF i przeciez widzę co mi pokazuje licznik programu Edge Dialer.. chyba nie powiesz mi że paczka 60MB z zestawu startowego OF na karte wystarczy na wiecej niż na godzine chodzenia po stronach , wiele z nich przecież jest napakowana obrazkami lub elementami flash. a przeglądanie stron przy wyłączonych obrazkach w przeglądarce ma taki sam urok jak lizanie cukierka przez papierek. Sama mam stronke której wczytanie zajmuje przy transmisji edge ok 1 minuty bo ma banner flash o wielkości 200kb.

Żeby orange free na karte się opłacało cena powinna spaść do 1 gr za 100KB.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

ania1wiki pisze:wiele z nich przecież jest napakowana obrazkami lub elementami flash
I dlatego się je wyłącza. Nie widzę sensu płacenia za coś czego nie chce oglądać.
Akurat korzystałam z Simdaty a potem z Orange Free na kartę przez około dwa lata. Innej opcji nie miałam. I swego czasu karta 30 starczała mi na prawie miesiąc.
ania1wiki

No nie wiem , wypróbuje te 20zł z zestawu startowego w laptopie. W sumie to Tylko 20zł i zobacze na ile mi to wystarczy.. Najgorzej że trzeba bedzie powyłączać wszystkie automatyczne aktualizacje programów bo to może być największym pożeraczem kasy. Ale patrząc na liczniki do tej pory to myślę , że prawda moze okazać się bezlitosna, tym bardzej że mieszkam w miejscu gdzie mam średni sygnał ( o takim samym natężeniu ) z 3 nadajników i jak mi powiedział konsultant z orange , to "skakanie" miedzy nadajnikami powoduje u mnie ogromną utratę danych ( do 30% nawet ) czyli że płacę za dane a one idą.. w kosmos..
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ania1wiki pisze:No nie wiem , wypróbuje te 20zł z zestawu startowego w laptopie. W sumie to Tylko 20zł i zobacze na ile mi to wystarczy
Zobacz, tu jest małe zestawienie co do ilości danych:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=45305#45305

Możesz poczytać też niektóre tematy z tego:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ania1wiki

Zrobiłam wczoraj formatowanie dysku , zainstalowałam od nowa xp i przy okazji chciałam wypróbować Orange free na kartę. Wyłączyłam wszystko co mogłoby pożerać transfer ( aktualizacje , pobieranie obrazków itd ).. mając na koncie 20PLN odwiedziłam 3 strony.. Onet , pocztę gmail i jakieś forum.. w sumie podłaczona do internetu byłam jakieś 4,5 minuty.. rozłaczyłam i przerzuciłam karte do telefonu by sprawdzić stan konta i zamarłam.. z 20zł zostało 18zł 15gr.. czyli za 4 minuty przeglądania stron bez obrazków..praktycznie sam tekst poszło 1,85zł!!

Podsumowanie..

Tak jak myślałam wcześniej , orange free na karte nie jest warte funta kłaków.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ania1wiki pisze:mając na koncie 20PLN odwiedziłam 3 strony.. Onet [....]czyli za 4 minuty przeglądania stron bez obrazków..praktycznie sam tekst poszło 1,85zł!!
Jak onet jest bez obrazków, to ja jestem święty. Już na głównej stronie jest pełno obrazków i animacji flash. Zainstaluj sobie > FireFoxa < a do niego dodatek > FlashBlock <, gdyż to animacje Flash obecnie najwięcej "ważą".
Poczytaj też w FAQ jak oszczędnie używać internetu na kartę. Np.: > KLIK < - i tu w szczególności pierwszy link.
ania1wiki pisze:Tak jak myślałam wcześniej , orange free na karte nie jest warte funta kłaków
A co do "tłustości stron" ma orange free?? Tak samo będzie na innym pre-paidzie (np. SimDacie) wiec nie rozumiem Twojego uogólnienia! I nie można tego porównywać np. do DSLa z TPSA, bo to inny segment rynku!
Jedyny wniosek jest taki, że ta usługa nie jest w takim razie dla Ciebie, jeżeli już jakieś wnioski chcesz wysuwać. :] Ja znam wiele osób, które chwalą sobie taką usługę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

Ja właśnie korzystam z internetu na kartę. kiedyś używając internetu w szkolnej bibliotece potrafiłem nabić 3GB transferu w 3 godziny przeglądając strony i coś ściągając. myślałem że internet na kartę to pomyłka ale nie jest tak źle. wyłączone flashe i obrazki i karta 25+5 starcza na miesiąc. a codziennie odwiedzam kilkadziesiąt stron, allegro, fora itp, co kilka dni poczta. Jak się chce to się potrafi i internet na katrę to też jakieś rozwiązanie. Tylko trzeba zacisnąć pasa
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Generalnie internet na kartę jest półśrodkiem. Jeżeli potrzebujesz netu głównie do tekstu to nie ma problemu.
ania1wiki

pidsud pisze:wyłączone flashe i obrazki
pidsud pisze:allegro,
Gratuluję zaufania do allegro. Dla mnie zdjęcia przedmiotów na allegro to priotytet :]
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

oczywiste chyba że jak jakiś obrazek mnie interesuje to go sobie wyświetlam. a po co mi inne?? szcególnie że mam transfer 5.5kB/sek.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W ramach wykopalisk napiszę do tematu.

Krótko i zwięźle. Kupiłem starter orange free. Jak to ma być orange free to ja dziękuję! (Sorry za dużą fote, ale żeby było coś widać)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

:szok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dziś doładowałem za 5zł konto żeby znów sprawdzić czy może tamtym razem było coś nie tam. No ale nie. Za 5zł nawet 1 MB nie udało mi się ściągnąć znów :/ Do D to orange. Chwała bogu, że na abonament mi nie chcieli sprzedać. :]
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

ja.michal pisze:Dziś doładowałem za 5zł konto żeby znów sprawdzić czy może tamtym razem było coś nie tam. No ale nie. Za 5zł nawet 1 MB nie udało mi się ściągnąć znów :/ Do D to orange.[...]
Koszt 1MB to 30 gr podobnie jak simdata. Przed uruchomieniem połączenia (jeżeli nie chce się stracić transferu) należy wyłączyć aktualizacje Windowsa, antywirusa - pożera kilkanaście/kilkadziesiąt MB na wstępie. Poza tym wszystko zależy od obciążenia sieci. Używam i "simki" i "pomarańczy" w zależności od szybkości połączenia w danym miejscu. Oczywiście tylko podczas podróży, bez ściągania danych. Do aktywnego korzystania nic nie zastąpi stacjonarnego netu :).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mar_kow ja to wiem :) Że aktualizacje itd. Korzystam z iPlusa a transfer to sprawdzałem netmeter-em. Na poście wyżej zamieściłem screen ze stronki orange i mojego konta. Komentarz sam się nasunie. :)

To co napisała Sundance_kid

" :szok: "
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

No fakt... :szok:
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

mialem ten sam klopot, okolo miesiaca zajelo im znalezenie problemu i jego naprawienie !!!! nieudacznicy i tyle
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

DJ1910 pisze: nieudacznicy i tyle
Kto?

DJ1910 pisze:mialem ten sam klopot, okolo miesiaca zajelo im znalezenie problemu i jego naprawienie !!!!
Nie podzielisz się?
agnieshka

Post autor: agnieshka »

"Są zestawy startowe z modemem, ale jest i sama karta za 20zł."
czy modem jest niezbędny? mam w laptopie (dell latitude d620) miejsce na karte sim, czy wystarczy ze ja tam wsadze i juz bedzie dzialac? wybaczcie lamerskie pytanie, jestem tylko kobieta :zawstydzony:
czy zamiast modemu może być telefon komórkowy?
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 15:46 przez agnieshka, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co widzę agnieshka to w tym laptopie masz " Łączność
WLAN 802.11a/g, LAN 10/100/1000, modem 56K/V.92, port podczerwieni, 3G HSDPA "

Czyli...
mam w laptopie (...) miejsce na karte sim, czy wystarczy ze ja tam wsadze
tak. :)
bedzie dzialac?
Musisz jeszcze skonfigurować połączenie. Poza tym tylko tyle. :)
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

[....]

no nieudacznicy w orange :)

a pewnie ze sie podziele...

przeszedlem z Orange POP na Orange free na kartę (testowo)...wszystko ładnie pieknie, taryfa przeskoczyła w odpowiednim czasie...no ale polaczenie byly taryfikowane jak w Orange POP, mimo iz polaczenia glosowe lecialy po stawce Orange Free na Karte!! zadzwonilem pod *100, zrobilem dobrego dyma, oddali mi z 5-6 zł za te dane, no i zgloszono to do dzialu technicznego...po tygodniu odpowiedz, ze nie stwierdzono problemow :D:D no to ja w brecht, i znow *100 i kolejny dym i znow zgloszenie do dzialu techicznego...NIE PORADZONO sobie z tym, i ostatecznie (bo mi to wisialo czy bede mial to OF na karte) powrocilem do Orange POP, ale z tym tez mieli klopoty i trwalo to z 3 tygodnie...

ogolnie Orange to 1 wielki kabaret

od konca listopada na tym samym numerze mam Orange Nowy Twoj Mix 50 i są wszelakie problemy z wiekszoscia uslug, zanikaja, same sie wylaczaja, pakiet Orange FREE 5 sie skonczył, ale w systemie jest ze on dalej istnieje, mimo iz kase juz liczy z konta....do 27 stycznia mialem dostac pisemna odpowiedz w tej sprawie, ale do dzis sie nie doczekalem rzecz jasna :)

tak spitolonego systemu jak Orange nie ma zadna siec, jako informatyk mam dobry polew z informatyków tam pracujacych, pewnie biorą niezłą kase by to wszystko działalo, a partolą swoją pracę najbardziej jak sie da :)

Jesli ktorys z nich to czyta, to pozdrawiam, i kolegów nieudacznikow również ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-31, 08:01 ]
Zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-01-31, 08:01 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No ja nie mam zamiaru sie z orange bawić w takie coś. Wystarczy, że na naszym forum się pisze o czymś takim i się robi czarny pijar. :) Dla mnie orange to dno. :dobani:
Zdecydowanie simdata lepiej chodzi i w ogóle wszystko co ma nazwę inną niż orange. :]
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

Post autor: quick »

agnieshka, też mam D620, tak samo mam wejście na kartę SIM (zakładałem gdzieś temat z tym) ale to nie znaczy,że masz modem, możliwe, że to tylko slot na kartę SIM - bez modemu.

Co masz napisane w "menadzerze urządzeń" w zakładce "modemy" ?
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

Ta, jasne - to po co ten "slot na kartę sim"? :)
Pozdrawiam serdecznie kolegów ja.michał i DJ1910, mam dokładnie takie samo zdanie na temat Orange. Próbowałem parę razy z nimi, ale przez ten cyrk i żydowskie zasady nigdy na dłużej w moim telefonie nie zagościł ich SIM.
Ale kupiłem właśnie starter OF żeby zobaczyc jak to chodzi w porównaniu z Simdatą Plusa, której używam na co dzień, bo mieszkam w takim miejscu, że praktycznie nie mam żadnej alternatywy.
Plus działa w sumie OK, tylko wkurzające było skakanie po kanałach (zbliżone poziomy sygnalów z kilku stacji) - wtedy internet "zamarza" i nic się nie dzieje. Ale w Orange mam podobnie rozmieszczone stacje bazowe, bez jakiejś dominującej. Problem rozwiązałem dzięki netmonitorowi w Nokii 6020 - wymuszam jeden konkretny kanał i po bólu :-)

Ale powiedzcie mi jedną rzecz: jaką należy ustawić nazwę użytkownika i hasło w tym Orange Free na kartę?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:jaką należy ustawić nazwę użytkownika i hasło w tym Orange Free na kartę?
Ja ustawiałam internet/internet

[ Dodano: 2008-02-20, 16:44 ]
A i raczej wpisz dodatkowe komendy inicjujace do modemu. Mi bez tego nie chciał sie łączyć.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Orange:
Apn: internet
Login: internet
Hasło: internet
Numer: *99***1#

Ja na takim pracowałem... no o ile można nazwać pracą - 500KB i po kasie było. :]
ODPOWIEDZ