Linksys WRT54G - apclient+NAT

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eRIZ
Początkujący użytkownik forum

Linksys WRT54G - apclient+NAT

Post autor: eRIZ »

Cześć!

Zastanawiam się obecnie nad zakupem Linksysa WRT54Gx. Połączenie z internetem mam przez sieć osiedlową (też w wifi). Rozejrzałem się po sieci; wyczytałem, że routerek potrafi pracować w trybie apclient, co by mi się przydało.

Chciałbym jednak, aby dostęp do internetu miał również laptop połączony z routerkiem.

Czy w którymś sofcie jest możliwość, aby NAT-ować połączenie z sieci osiedlowej (jako apclient) jednocześnie do LAN-u i mojego WLAN-u (jako access point)? Jest bridge, ale czy wtedy uruchamia on NAT-a w routerku, czy (i na tej zasadzie chyba faktycznie działa) tylko korzysta z NAT-a mojego ISP-a?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys WRT54G - apclient+NAT

Post autor: Jo_gurt »

eRIZ pisze:Czy w którymś sofcie jest możliwość, aby NAT-ować połączenie z sieci osiedlowej (jako apclient) jednocześnie do LAN-u i mojego WLAN-u (jako access point)? Jest bridge, ale czy wtedy uruchamia on NAT-a w routerku, czy (i na tej zasadzie chyba faktycznie działa) tylko korzysta z NAT-a mojego ISP-a?
Jesli chodzi o Tomato to zdaje mi sie ze nie ma takiej mozliwosci. Sprawdz czy jest mozliwosc w OpenWRT.
Rozumiem, ze chodzi o funkcjonalnosc jak tutaj:
manual.airlive.com/multimode.pdf
WISP+Universal Repeater?
Ogolnie takie rozwiazanie jest dosc kiepskie ze wzgledu na fakt, ze mocno przycina moc radia i bandwidth. Lepiej juz IMHO dokupic APka do routera i uzywac go jako odbiornik.
Awatar użytkownika
eRIZ
Początkujący użytkownik forum

Post autor: eRIZ »

A czy istnieją jakieś inne routerki, które posiadają dwa niezależne od siebie obwody, które umożliwiłyby pracę w WISP+UR?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Istnieja, ale przyznam sie ze nie znam. Na pewno da sie zbudowac RouterBoard+MikroTik
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

eRIZ, niestety na WRT54Gx tego nie zrobisz, ma dwie anteny ale nie ma dwóch Obwodów nadawczych. Rozwiązanie jak już pisał Jo_gurt, to albo Mikrotik - RB133, albo Router z WiFi + APC.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W zasadzie to nie znam sie na RouterBoardach, ale z tego co pamietam to RB133 ma tylko jedno MiniPCI, wiec pewnie przydaloby sie cos z dwoma. No ale to juz wchodzi sie w koszty.
ODPOWIEDZ