Internet w całej Europie. Jak?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet w całej Europie. Jak?
Witam,
wypadł mi niespodziewany wyjazd biznesowy na Sardynię i konieczne jest bym w drodze i na miejscu miał internet. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest internet przez komórkę lub wykupienie jakiejś oferty u operatorów typu Orange Free - ale jest to raczej jednorazowy wyjazd bo bardzo rzadko jeżdżę za granicę w sprawach biznesowych ( a to wyjątkowy wyjątek) więc nie ma sensu wpuszczania się w jakiś abonament.
Mam takie telefony:
Motorola V3
Samsung x680
wiem tyle, że oba mają GPRS a Samsung dodatkowo EDGE.( ale nie wiem, który się bardziej nadaje)
Zastanawiam się czy mogę korzystać z internetu przez telefon za granicą ( mam roaming) i ewentualnie w czasie drogi (przeglądanie www)
I jakie muszę spełnić warunki techniczne.
Bardzo proszę o pomoc bo wyjazd pojawił się bardzo nagle i muszę wyjeżdżać już we wtorek. Przepraszam, jeżeli niepotrzebnie otwieram nowy temat ale czas mnie goni.
Pozdrawiam.
wypadł mi niespodziewany wyjazd biznesowy na Sardynię i konieczne jest bym w drodze i na miejscu miał internet. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest internet przez komórkę lub wykupienie jakiejś oferty u operatorów typu Orange Free - ale jest to raczej jednorazowy wyjazd bo bardzo rzadko jeżdżę za granicę w sprawach biznesowych ( a to wyjątkowy wyjątek) więc nie ma sensu wpuszczania się w jakiś abonament.
Mam takie telefony:
Motorola V3
Samsung x680
wiem tyle, że oba mają GPRS a Samsung dodatkowo EDGE.( ale nie wiem, który się bardziej nadaje)
Zastanawiam się czy mogę korzystać z internetu przez telefon za granicą ( mam roaming) i ewentualnie w czasie drogi (przeglądanie www)
I jakie muszę spełnić warunki techniczne.
Bardzo proszę o pomoc bo wyjazd pojawił się bardzo nagle i muszę wyjeżdżać już we wtorek. Przepraszam, jeżeli niepotrzebnie otwieram nowy temat ale czas mnie goni.
Pozdrawiam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Internet w całej Europie. Jak?
Przenoszę do właściwego działu.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli nie będziesz korzystał z internetu podczas jazdy tylko zatrzymując się na stacjach benzynowych czy motelach, to możesz wykorzystać Hot spoty. Wystarczy karta wi fi w laptopie. Jeżeli na tej Sardynii będziesz mieszkał w hotelu, a nie robił inspekcji wypasu kóz w górach, to też powinni mieć Internet, czy to Hot spot, czy dadzą Ci kartę PCMCIA wraz z wynajęciem pokoju. Jeżeli chcesz Internet komórkowy to zobacz link i postępuj zgodnie z instrukcją. KLIK
Latka lecą...
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
internet przez roaming to poroniony pomysł chyba że jesteś milionerem 
simdata ~0,30zł za MB
inna oferta w polsce ~1-2zł za MB
roaming ~50zł za MB
sam zdecyduj czy warto

simdata ~0,30zł za MB
inna oferta w polsce ~1-2zł za MB
roaming ~50zł za MB
sam zdecyduj czy warto

ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
A jeszcze zapomniałem, że te telefony trzeba zainstalować w laptopie przy pomocy USB, IRDY czy co one tam mają. Z niektórymi modelami jest czasem nieźle pod górkę. 

Latka lecą...
-
Dzięki za pomoc 
telefon bym zainstalował przez Bluetooth (blueSoil)
I dzięki za stronkę http://www.prepaidgsm.net.
Znalazłem fajną ofertę internetu przez pre-paid. Vodafone oferuje za 20 Euro 500 MB w GPRS.
Pozdrawiam.
PS Znalazłem w FAQ, że faktycznie uzyskiwane prędkości są rzędu 53,6 kbit/s.
A jaka jest prędkość wysyłania pakietów przy GPRS?

telefon bym zainstalował przez Bluetooth (blueSoil)
I dzięki za stronkę http://www.prepaidgsm.net.
Znalazłem fajną ofertę internetu przez pre-paid. Vodafone oferuje za 20 Euro 500 MB w GPRS.
Pozdrawiam.
-
połowę tegomszlukasik pisze:Dzięki za pomoc
google nie gryzie, na prawdę

--
Edek w?adca kredek
Edek w?adca kredek
- quick
- Stały użytkownik forum
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc zadam tutaj pytanie:
czy mając modem GSM z simlockiem na Orange, mogę wsadzić do niego kartę SIM Orange zakupioną na Słowacji aby korzystać tam z internetu?
czy mając modem GSM z simlockiem na Orange, mogę wsadzić do niego kartę SIM Orange zakupioną na Słowacji aby korzystać tam z internetu?
-
- Stały użytkownik forum
NIEczy mając modem GSM z simlockiem na Orange, mogę wsadzić do niego kartę SIM Orange zakupioną na Słowacji aby korzystać tam z internetu?
- glad
- Stały użytkownik forum
Jako że temat istnieje, jak korzystać z internetu w takich krajach jak: Irak i Afganistan ?
Przez co mogę tam odbierać ? Oraz jak ? Ile to kosztuje ?
Przez co mogę tam odbierać ? Oraz jak ? Ile to kosztuje ?
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
no mysle ze tam znaleźć jakis nadajnik GSM to bedzie swieto, a juz w ogole taki co ma zaimplementowany GPRS....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W afgańskim Kabulu działa nawet UMTS,ciekawe czy z HSDPADJ1910 pisze:no mysle ze tam znaleźć jakis nadajnik GSM to bedzie swieto, a juz w ogole taki co ma zaimplementowany GPRS....

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wracająć do glównego tematu tego postu jedynym racjonalnym rozwiażaniem posiadania taniego internetu w dowolnym miejscu europy wydaje sie być tylko ta oferta na abonament
http://www.filiago-shop.de/sess/utn;jse ... shopscript
- glad
- Stały użytkownik forum
Słyszałem o internecie przez satelitę, ale jak to wozić ze sobą - tuner i talerz ?kedi pisze:Wracająć do glównego tematu tego postu jedynym racjonalnym rozwiażaniem posiadania taniego internetu w dowolnym miejscu europy wydaje sie być tylko ta oferta na abonament
Czy są jakieś mini zestawy ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Mamy od tego specjalny dział http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=3 i tam można sobie poszukać . Nie licz na wiele bo to dość drogi koszt urządzeń.glad pisze:Słyszałem o internecie przez satelitę, ale jak to wozić ze sobą - tuner i talerz ?
Czy są jakieś mini zestawy ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Seryjnie dają do tego internetu anteny satelitarne 60 lub 75 centymetrów, czyli można powiedzieć że rozmiar normalny jak do telewizji. W wielu krajach na zachód od nas na domach i na samochodach ciężarowych(montowne na przyssawce) widze anteny o średnicy 40 centymetrów z tym że raczej sluży to im do odbioru telewizji sygnal tam jest mocny to i takie wymiary wystarczają ciekawe czy na tym terenie do tego netu wystarczy 40 centymetrów. Sprzę jak sie dobrze przyjrzeć nie jest taki drogi, przypomne że jeszcze chwile temu aktywacja SDI u nas kosztowala prawie 1000 pln. I na to jest sposób można nie placić za sprzęt jednorazowo tylko co miesiąć rachunek wzrośnie o 10 euro. To wedlug mnie bardzo dobra oferta. Ninusy jakie tu widze to wlaśnie ta antena którą trzeba wozić ze sobą jeśli ktoś dużo się przmieszcza i fakt że dostępna jest opcja tylko za stalą miesięczna oplatą - brak czegoś na ksztalt prepaid
- glad
- Stały użytkownik forum
W takim razie trzeba tylko pomarzyć bo ceny straszne. trzeba szukać w danym regionie dostawców internetu przez komórki