Witam
Zakupiłem dla klienta Router TP-Link router DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR542G i przy okazji postanowiłem go szybko przetestować. Mam nadzieję, że w pewien sposób pozwoli to zobrazować działanie tego urządzenia.
Testowałem go w bloku 15-piętrowym wybudowanym w latach 70-tych. Podaje te informacje ponieważ konstrukcja jest solidna żelbetonowa, a do wypełnienia ścian w mieszkaniach użyto siporexu (grubość ok. 15cm). Ściana nośna i strop są z żelbetonu (grubość ok. 40cm).
Urządzenia i soft użyte do testów w trybie G:
1. Router TP-Link router DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR542G.
2. Notek Acer Acer ex5220NWLMI (M-530,15,4"+,512RAM,80GB) z wi-fi Broadcom 802.11g
3. Netstumbler
Jak widać sprzęt jest prosty i zazwyczaj kupowany do prostej pracy biurowej. Testowanie polegało na przemieszczaniu się z notkiem, co zmieniało wykres w netstumbler.
Legenda zrzutu.
Czerwone punkty na rysunku:
1. Notek w odleglości 3m od routera. (piętro 1-sze)
2. 2 pokoje obok, tj. 8m od routera w linii poziomej, po drodze 2 sciany-siporex. (piętro 1-sze)
3. 6m w poziomie od routera, po drodze ściana żelbetonowa. (piętro 1-sze)
4. Piętro drugie, po lekkim skosie odl. ok. 3,5m, po drodze 1 ściana żb.+strop (piętro 2-gie)
5. Piętro trzecie podobnie jak w punkcie 4. odl. ok. 8m, po drodze 1 ściana żb.+2stropy (piętro 3-cie)
6. Piętro 4-te brak zasięgu.
wysokość mieszkania 2,45m
strop 35cm
Białe pola oznaczają piętra.
Wykres z Netstumblera
Podsumowując
Testy robiłem na szybko z braku czasu, mam nadzieję, że ktokolwiek skorzysta.
Krótko - uważam, że za tą kase router spokojnie wystarczy użytkownikowi, który posiada wiedze o sieciach.
Z czasem jak nabędę kolejny router postaram się przeprowadzić następny test oczywiście w tej samej topologii.
Pzdr
[edit]
Sprzęt docelowo został zainstalowany w kamienicy. Odległość między urządzeniami 2piętra (ok. 10m). Działa wyśmienicie.
Kolejnym zakupem jaki poczyniłem był TP-Link router DSL Wi-Fi 108Mb/s TL-WR642G, sztuk 2, również dobrze się spisuje.
Brak do tej pory jakichkolwiek problemów z zawieszaniem itp.
TP-Link postawił na niską cenę i masówkę.
W zupełności polecam jako najprostszy/najtańszy przepychacz pakietów.
[edit]
Test zasięgu routera TP-Link DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR542G
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Test zasięgu routera TP-Link DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR542G
Ostatnio zmieniony 2008-02-15, 20:17 przez ski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Test zasięgu routera TP-Link DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR542G
Ciekawy wykresik 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.