Przerabianie anteny kierunkowej na dookólną
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Przerabianie anteny kierunkowej na dookólną
Chciałem sie dowiedziec czy jest mozliwosc przerobienia anteny kierunkowej na dookolna.. Mam antene kierunkowa 14dBi, ktora wczesniej sluzyla do odbioru internetu radiowego. Teraz zalozylem sobie neostrade i chce podlaczyc kilka kompow w domu w nieduzym odstepie od siebie.. Antena kierunkowa daje bardzo niski sygnal.. Prosze o pomoc..
oto moja antena:
http://www.ada.com.pl/opisy/bezprzewodo ... A14dbi.htm
oto moja antena:
http://www.ada.com.pl/opisy/bezprzewodo ... A14dbi.htm
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Przerabianie anteny kierunkowej na dookólną
Z taką Yagą nie da rady.
Musisz zakupic małą antenę panelową.
Ja mam mały panel 8 dBi umieszczony pod dachem,skierowany na podłogę strychu - efekt - 100% sygnału w całym domu (150 m2,trzy poziomy) i w ogrodzie.
Musisz zakupic małą antenę panelową.
Ja mam mały panel 8 dBi umieszczony pod dachem,skierowany na podłogę strychu - efekt - 100% sygnału w całym domu (150 m2,trzy poziomy) i w ogrodzie.
-
Masz racje.. Kombinowalem z ta antena kierunowa, przestawialem ja w rozne miejsca, ale nic nie pomoglo.. Na razie korzystam z tej malej antenki z routera ok 3-5dBi.. I chce kupic ta antene dookólna.. lub panelowe (a propos, jaka to roznica).. Tez potrzbuje zasilic budynek z ok. 3 kondygnacjami i ok 300m2.. Chcialbym juz miec raz na zawsze spokój z zasiegiem, zeby co najmniej byl wszedzie dobry.. Mysle zakupic cos z ok 20dBi.. Co wy o tym myslicie? Macie cos do zaoferowania? Na allegro jest troche tych anten dookólnych za ok. 100-150zl.. Warto je kupic?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na Allegro się anten nie kupuje,to raz,a dwa,że Panią Fizykę to oszuka jedynie marketingowiec,i o tych 20 dBi z dookólnej zapomnij.
Tylko panel,8 dBi wystarczy,ale wiele zależy od stropów i ścian,z czego są zrobione,i jak grube.
Jeśli żelbet,to nie obejdzie się bez osobnych AP na każdej kondygnacji,jeśli to ma dobrze działać.
Tylko panel,8 dBi wystarczy,ale wiele zależy od stropów i ścian,z czego są zrobione,i jak grube.
Jeśli żelbet,to nie obejdzie się bez osobnych AP na każdej kondygnacji,jeśli to ma dobrze działać.
-
Zgadza sie.. Zelbet najbardziej zabija sygnal... Ale przeciez w kazdym stropie jest duzo metalu.. Wiec jesli Tobie dziala wszystko na 8dBi to chyba i u mnie pojdzie... A poziom ze ja mam 300 a ty 150 to nie odgrywa wiekszej roznicy.. sciany mam murowane.. Takze jedziemy na tym samym.. Wiec Jaki ten panel, jakis niedrogi?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dipol (www.dipol.com.pl) wewnętrzny 8 dBi będzie dobry.
A na tym samym nie jedziemy,gdyż Ty na 300 m2 masz z pewnością więcej ścian działowych do "przebicia",a poza tym mój strop pomiędzy IIp. a strychem jest drewniany.
A na tym samym nie jedziemy,gdyż Ty na 300 m2 masz z pewnością więcej ścian działowych do "przebicia",a poza tym mój strop pomiędzy IIp. a strychem jest drewniany.