Przerabianie anteny kierunkowej na dookólną

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jarus_s
Początkujący użytkownik forum

Przerabianie anteny kierunkowej na dookólną

Post autor: jarus_s »

Chciałem sie dowiedziec czy jest mozliwosc przerobienia anteny kierunkowej na dookolna.. Mam antene kierunkowa 14dBi, ktora wczesniej sluzyla do odbioru internetu radiowego. Teraz zalozylem sobie neostrade i chce podlaczyc kilka kompow w domu w nieduzym odstepie od siebie.. Antena kierunkowa daje bardzo niski sygnal.. Prosze o pomoc..

oto moja antena:
http://www.ada.com.pl/opisy/bezprzewodo ... A14dbi.htm
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Przerabianie anteny kierunkowej na dookólną

Post autor: Patryk »

Z taką Yagą nie da rady.

Musisz zakupic małą antenę panelową.
Ja mam mały panel 8 dBi umieszczony pod dachem,skierowany na podłogę strychu - efekt - 100% sygnału w całym domu (150 m2,trzy poziomy) i w ogrodzie.
jarus_s

Masz racje.. Kombinowalem z ta antena kierunowa, przestawialem ja w rozne miejsca, ale nic nie pomoglo.. Na razie korzystam z tej malej antenki z routera ok 3-5dBi.. I chce kupic ta antene dookólna.. lub panelowe (a propos, jaka to roznica).. Tez potrzbuje zasilic budynek z ok. 3 kondygnacjami i ok 300m2.. Chcialbym juz miec raz na zawsze spokój z zasiegiem, zeby co najmniej byl wszedzie dobry.. Mysle zakupic cos z ok 20dBi.. Co wy o tym myslicie? Macie cos do zaoferowania? Na allegro jest troche tych anten dookólnych za ok. 100-150zl.. Warto je kupic?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Na Allegro się anten nie kupuje,to raz,a dwa,że Panią Fizykę to oszuka jedynie marketingowiec,i o tych 20 dBi z dookólnej zapomnij.
Tylko panel,8 dBi wystarczy,ale wiele zależy od stropów i ścian,z czego są zrobione,i jak grube.
Jeśli żelbet,to nie obejdzie się bez osobnych AP na każdej kondygnacji,jeśli to ma dobrze działać.
jarus_s

Zgadza sie.. Zelbet najbardziej zabija sygnal... Ale przeciez w kazdym stropie jest duzo metalu.. Wiec jesli Tobie dziala wszystko na 8dBi to chyba i u mnie pojdzie... A poziom ze ja mam 300 a ty 150 to nie odgrywa wiekszej roznicy.. sciany mam murowane.. Takze jedziemy na tym samym.. Wiec Jaki ten panel, jakis niedrogi?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Dipol (www.dipol.com.pl) wewnętrzny 8 dBi będzie dobry.

A na tym samym nie jedziemy,gdyż Ty na 300 m2 masz z pewnością więcej ścian działowych do "przebicia",a poza tym mój strop pomiędzy IIp. a strychem jest drewniany.
ODPOWIEDZ