Polaczenie z siecia, brak internetu - vista?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jacar
Początkujący użytkownik forum

Polaczenie z siecia, brak internetu - vista?

Post autor: Jacar »

witam. Wiem ze byl bardzo podobny watek, jednak ja mam problem troszeczke inny.

Mamy w bloku siec, na kablu. Jakis czas temu moj sasiad kupil Access Pointa D-link, ktory rozdziela mu internet z kabla (zeby z laptopem po domu mozna bylo chodzic)

Mieszkam zaraz pod nim, zakupilem sobie lapa, wiec chce sie tez podlaczyc. Dostalem haslo, niby wszystko ok, ale nie mam internetu.

Mam polaczenie z AP, pingi dochodza i odbieram, wszystko teoretycznie jest ok, ale nie dostaje internetu... probowalem dnsy rozne wpisywac, nic nie daje...

Bawilismy sie ustawieniami AP, i na sztywno ip to samo, i na dhcp to samo...
Jestem na 100% pewny ze jestem podlaczony do AP, bo wszedlem od siebie w panel administracyjny, wiec polaczenie mam bankowo... alee czemu nie mam internetu.. ?

Moj sasiad ma bez problemu internet, obojetnie czy na sztywno czy dynamicznie ip, wszystko dziala.., Mam viste.. moze cos trzeba przestawic?

To wyglada tak jakby jedno ustawienie blokowalo mi otrzymanie internetu od AP... bo nie moge spingowac glownego serwera, do ktorego jest podpiety AP...

Access Point nie ma zadnych zabezpieczen ustawionych, oprocz hasla nic nie trzeba bylo ustawiac dodatkowo, poza tym podkreslam, polaczenie mam, bo moge wejsc w panel administracyjny, ale nie moge wyjsc poza AP... POMOCY :)

PS. teraz tez pisze z lapa, ale na kablu, takze ogolnie internet chodzi ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Polaczenie z siecia, brak internetu - vista?

Post autor: zDaleKi »

Trochę to dziwne... niby to nie powinno być to, ale upewnić się można. Czy sąsiad nie ma listy MAC adresów dopuszczonych do swoje sieci? Może musi Twój MAC tam dopisać. Chociaż wtedy panela admina byś raczej nie widział...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jacar

no wlasnie, jakby byla blokada na mac'i (ktorej bankowo nie ma) to bym nie mogl sie polaczyc i wejsc do panelu...

podejrzewam ze skoro reczne wpisanie dnsow nie skutkuje, to przyczyna tkwi w jakims ustawieniu, tylko nie mam pojecie czego ;/ bardzo dziwne to jest... sproboje jakiegos kumpla z laptopem wziac i sprobowac sie podpiac z innego lapa...
zDaleKi

Dziwne. Nie spotkałem się z czymś takim i nic mi do głowy nie przychodzi....
Podaj jakie masz wyniki ping na nasze forum i tracert, przy tym połączeniu z tego, który nie działa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jacar

niebardzo rozumiem... ? pingi nigdzie nie dochodza... jedyne co moge pingowac to AP (w moim przypadku AP ma IP 192.168.0.24) - glowny serwer ma 0.1 na serwerze sa blokady MAC'ow ale dopisalem swoj, mimo ze chyba i tak bylbym widoczny pod 0.24 jako AP...

Kombinuje juz kilka godzin, oczy mnie bola ;) nie mam pomyslow, probowalem rozne dnsy, rozne ip, na sztywno na dhcp, no kurcze nie wiem... na AP tez nie widze nic ciekawego do ustawiania...
zDaleKi

A nie jest tak, że Twój znajomy ma na kompie u siebie PPPoE zamiast ustawić to na routerze? To by wyjaśniało, dlaczego on ma net a Ty nie i dlaczego widzisz PA.
Bo już nic innego mi do głowy nie przychodzi...

[ Dodano: 2008-02-10, 23:34 ]
Chyba, że FireWall coś Ci jeszcze miesza...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jaki dokladnie jest to D-Link?
Jacar pisze:PS. teraz tez pisze z lapa, ale na kablu, takze ogolnie internet chodzi ;)
W tym momencie drugi komp tez byl podlaczony?
Jacar

Jo_gurt pisze:Jaki dokladnie jest to D-Link?
Jacar pisze:PS. teraz tez pisze z lapa, ale na kablu, takze ogolnie internet chodzi ;)
W tym momencie drugi komp tez byl podlaczony?

tzn ja teraz jestem na kablu bezposrednio do huba na serwerze, takze nie ma to wiekszego wplywu czy moj sasiad chodzi na AP czy nie, w kazdym razie moge pingowac AP, zalogowac sie.

Teraz mam i-net tak jakby z innego zrodla;)

D-Link DWL-G700A

co do PPPoE - niebardzo sie orientuje jak to w praktyce dziala, wiec nie wiem na jakiej zasadzie moge to ustawic/zmienic. Probowalem w panelu AP juz na stale maci przypisac, dnsy , zakres ip, dhcp wlaczone i nie, nie mam pojecia...
zDaleKi

Jacar pisze:co do PPPoE - niebardzo sie orientuje jak to w praktyce dziala
Od jakiego dostawcy macie internet? Bo to nam powie, czy PPPoE może wchodzić w grę.
Generalnie chodzi o podawanie użytkownika i hasła aby korzystać z internetu. Ale jeżeli po kablu Tobie działa, to ta teoria raczej też odpada.

Ja bym jednak chyba zasugerował przywrócić router/AP do ustawień fabrycznych i skonfigurować jeszcze raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Jacar

DZIALA! :-)

Nie wiem jak to zrobilem, co bylo przyczyna, poklikalem powkurzalem sie , patrze , dziala ;-)

wielkie dzieki za probe pomocy ;)
zDaleKi

Jacar pisze:Nie wiem jak to zrobilem, co bylo przyczyna
Szkoda, bo może to by komuś pomogło. A może pomógł restart urządzenia? ;)

Ale grunt, że działa :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Jacar

nie, to nie byl restart... wydaje mi sie ze vista cos kombinowala, bo czasem nie pokazywalo IP bramy... moze to bylo przyczyna...

mam na sztywno wszystkie adresy ustawione. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ