magistrala ISA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stały bywalec

magistrala ISA

Post autor: stały bywalec »

Witam kupiłem Adapter do komputera stacjonarnego bym mógł obslugiwać na nim karyt PCIAM do laptopa i pojawił mi isę mały problem! Gdy podłanczam to cudo nie dizła mi monitor nie wiem czemu tak jest i co mam zrobić! przypminam jest to czytnik kart PCMCIA, a magistrali >>> I S A <<<. czy ma ktoś jakiś pomysł może w biosie coś poszperać czy cóś!
dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: magistrala ISA

Post autor: Tomekłódź »

To chyba dość archaiczne urządzenie :shock: jak na ISA.

Ale spróbuj przełożyć do innych portów ISA kartę. No a jak Ci się i tak nie włączy no to chyba raczej bez monitora bedzię cieżko coś kombinować

:shock:

Kup przejściówkę na PCI ja taką kupiłem na allegro za 89 zl i dziala :D
agnyra

Post autor: agnyra »

hm.....myślę że to był zły pomysł kupować adapter PCMCIA na ISA, z tym nie działają żadne modemy poza tym urządzenie jest niesamowicie konfliktowe i to zapewne jakiś bliżej niezidentyfikowany konflikt jest przyczyną Twoich problemów. Proponuję czymprędzejn odnieść to cudo do miejsca jego pochodzenia i zaopatrzyć się w adapter PCMCIA na PCI choć one też nie zawsze działają. Pozdr.
stały bywalec

No niby tak ale kolsę zapewniał że to dziła sami zobaczie tą aukcję

http://www.allegro.pl/item84720979_inte ... cmcia.html

Hmmm ciekawe jak przywrócić monitor do działania czy on ma jakięs powiazanie z tym wejściem?
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Jak tak jest napisane to może i tak jest :? Ale może akurat masz taką płyte z którą sie ta karta żre ja tak miałem z przejściówką na PCI najednej płycie chodzi a na innej za cholere. Spróbuj na innej płycie głównej to zmontować.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

stały bywalec pisze:No niby tak ale kolsę zapewniał że to dziła sami zobaczie tą aukcję

http://www.allegro.pl/item84720979_inte ... cmcia.html

Hmmm ciekawe jak przywrócić monitor do działania czy on ma jakięs powiazanie z tym wejściem?
Faktem jest, że człowiek który oferuje to urządzenie jest albo lamerem, albo oszustem. Standard ISA jest o ile dobrze pamiętam 8 lub 16-bitowy.
Zakładam, że ta karta jest "nowoczesna", a więc 16-bitowa.
W opisie tymczasem jest wskazane, że działają wszystkie karty Globetrotter. A tymczasem Fusion+ czy 3G/EDGE jest 32-bitowa. A zatem co - magik jakiś czy co ? :wink:

Pozdrawiam
stały bywalec

A jam myślicie czy karta GC89 pójdzie na tym adapterze! Kurde nie wiem co robić może bios coś pomoże? Pogrzebać w nim ? Jest sens?
A komp nie jest nowy ma z 5 lat kupiony w optimusie stacjonarny!
Czy jkaieś pomysły?
agnyra

Ja bym sobie dał spokój z tym badziewiem..."z informacji jakie uzyskałem od klientów wynika..." to by wszystko wyjaśnialo, gość sam nie jest pewien co sprzedaje. ISA jest szyną 8 lub 16 bitową akurat ta karta jest 16-bitowa ale to nic nie zmienia, to zabytek który w komputerze z 2001 roku jest tylko źródłem problemów. Pozdr.
agnyra

PANOWIE

Mam podejżenia że ten gosć nie wie co sprzedaje, z tych zxdjęć wynika że to jest karta PCI. Czy mógłbyś opisać gniazdo w którym instalujesz tą kartę ? w szczególności jego kolor. Lub ewentualnie podeślij zdjęcie karty. A co do monitora, to nie o to chodzi że on szwankuje, po prostu komputer z jakiegoś powodu nie może "wstać"
ODPOWIEDZ