Netgear WG102IS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jkomosinski
Początkujący użytkownik forum

Netgear WG102IS

Post autor: jkomosinski »

Witam Serdecznie wszystkich!!
Mam pewien problem. Po drugiej stronie ulicy(20m) mam Hot-Spota, chciałbym połączyć się po WiFi (bez kabli). Mam 2 komputery w jednym jest karta Netgear wg311 i laptop z WiFi. Ponieważ jestem laikiem udałem się do sklepu i sprzedawca namówił mnie na Netgear WG102IS. Zapewnił mnie że tym urządzeniem rozdzielę sygnał z Hot-Spota na te dwa komputery. A oto dane tego sprzętu:
punkt dostępowy pracujący w standardzie 802.11g; prędkość przesyłu do 108 Mb/s Port LAN: 1x10/100BaseTX (RJ45); Złącze anteny zewnętrznej: R-SMA; Moc wbudowanej anteny: 5 dBi; Maksymalna moc nadajnika dla 802.11b: 19 dBm; Maksymalna moc nadajnika dla 802.11g: 18 dBm; WDS - Wireless Distributed System; Szyfrowanie: 64 bit WEP, 128 bit WEP,WPA-PSK; Tryb pracy: punkt dostępowy, most punkt-punkt, most punkt-wielopunkt, klient bezprzewodowy, repeater; Zintegrowana IEEE 802.3af PoE (Power over Ethernet); Obsługa wielu BSSID/VLAN, aby umożliwić bardziej szczegółowy dostęp do sieci opartej na rodzaju użytkownika; Obsługuje autentykację adresów MAC do 256 użytkowników i tranzyt VPN;
Sam już nie wiem czy będzie mi potrzebne jeszcze coś. Bardzo proszę pomóżcie mi. Szukałem na różnych WiFi forum podobnych tematów ale bez skutku. Trochę z terminologią fachową u mnie kiepsko. Bardzo proszę napiszcie czy czasami sprzedawca nie naraził mnie na koszty. Wiem że Hot-Spot jest słabym łączem, ale mnie w zupełności wystarcza (poczta, przeglądanie stron itp.) Chcę nadmienić że bezprzewodowa karta (WG311) zainstalowana w komputerze wskazuje bdb. sygnał. Jak mam ustawić tego AP abym złapał Hot-Spota na dwa komputery. Czy będę zmuszony dokupić jeszcze inne urządzenie. Pozdrawiam wszystkich i oczekuję w miarę szybkich podpowiedzi. Jacek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Netgear WG102IS

Post autor: Jo_gurt »

jkomosinski pisze:sprzedawca namówił mnie na Netgear WG102IS
Zaznacze, ze nie znam tego urzadzenia, opieram sie na instrukcji dostepnej na stronie netgear'a.
Z tego co wyczytalem, polecone urzadzenie niestety nie spelni oczekiwanej przez ciebie funkcji :/ W instrukcji nie widnieje interesujacy cie tryb pracy, czyli Universal Repeater.
Opis coz to jest: manual.airlive.com/multimode.pdf w skrocie jest to "wzmacniacz" sygnalu.
Jesli masz mozliwosc wymien najlepiej sprzet na OvisLinka.
Inna sprawa jest taka, ze rozumiem, ze Hot Spot jest calkowicie otwarty (bez hasel itp)? Jesli tak to czy faktycznie nie jestes w stanie zlapac go na sieciowke wbudowana w lapka? Jesli nie to istnieje tez inne rozwiazanie - dokupic bezprzewodowa sieciowke USB do lapka z zewnetrzna antena, zakladam ze stacjonarka (ten komp z WG311) moze sie polaczyc bez problemu?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Netgear WG102IS

Post autor: zDaleKi »

jkomosinski pisze:Mam pewien problem. Po drugiej stronie ulicy(20m) mam Hot-Spota, chciałbym połączyć się po WiFi (bez kabli). Mam 2 komputery
Poza tym, co juz Jo_gurt, napisał dodam.
Zobacz ten temat >KLIK - Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów< a dokładnie ten > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Jeżeli nie zdecydujesz się na wymianę sprzętu, to będziesz musiał zrobić tak jak tam opisano.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ