Kupno routera.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kupno routera.
Witam. Do tej pory miałem PC i PS3, podzielone w najprostszy sposób, 2 sieciówki w PC, ale żeby w konsoli mieć polaczenie komputer musial chodzic, a wiadomo to pradozerna maszyna
Dzis doszedl laptop, i chce zakupic router ktorym rozdziele internet ( siec osiedlowa) na 3 urzadzenia - 2 wifi ( laptop i ps3) oraz do pc puszcze kabel. zależy mi na tym, zeby z routera do admina sieci wychodzil jeden adres Ip, bo robi mi klopoty z autoryzacja polaczenia. Czy D-link DI524 nada się? jest dosc tani, a zalezy mi na malej cenie.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Kupno routera.
Raczej tak. Rozejrzyj sie ewentualnie jeszcze za Netgear'em 614 lub jakims TP-Linkiem bez modemu ADSL.lesin pisze:Czy D-link DI524 nada się?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Powinien działać. Upewnij się tylko, że nie masz blokady TTL, bo ten router z tego co pamiętam nie oferuje podbijania TTL (ale mogę się mylić).lesin pisze:Czy D-link DI524 nada się?
Rozumiem, że masz zabezpieczenie po MACu. Czyli na routerku będziesz musiał sklonować tego MACa z PC.lesin pisze:do admina sieci wychodzil jeden adres Ip, bo robi mi klopoty z autoryzacja polaczenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
DI-524 domyślnie podbija TTL - jest specjalna opcja wyłączenia tego "Do not change the TTL value " ale czy działa prawidłowo to już różnie bywa - u znajomego działaBliSki pisze: bo ten router z tego co pamiętam nie oferuje podbijania TTL (ale mogę się mylić)

-
Tym bardziej powinien się nadawaćBorg pisze:DI-524 domyślnie podbija TTL - jest specjalna opcja wyłączenia tego "Do not change the TTL value "

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziękuje wszystkim. Tak, w tej autoryzacji chyba chodzi o MAC, chociaz gdy podpinam laptopa do kabla ktory domyslnie idzie od pc do ps3, to wszystko hula a mac jest chyba inny? Aha, zalezy mi tez na dynamicznym przydzielaniu lacza, ze gdy korzysta sie ze sprzetu to rozdziela na tyle ile jest wlaczonych, a nie sztywno na 3.
ps2. 2 dBi starczy na lacznosc w mieszkaniu ? konsola bedzie bez posrednio kolo routera, co by moze lepszy sygnal do grania byl, laptop w podobnym miejscu albo kuchni na drugim koncu 3 pokojowego mieszkania
ps2. 2 dBi starczy na lacznosc w mieszkaniu ? konsola bedzie bez posrednio kolo routera, co by moze lepszy sygnal do grania byl, laptop w podobnym miejscu albo kuchni na drugim koncu 3 pokojowego mieszkania
- Borg
Wszystko zależy co masz "w ścianach" i czy okolica jest bardzo "zakłócająca" - wg. mnie w kuchni może być już słabo , ale czy aż tak słabo żeby nie było łączności tego Ci nikt nie powie. Zawsze możesz dokupić "dłuższy patyk" do tego D-linka np. coś takiego :lesin pisze: ps2. 2 dBi starczy na lacznosc w mieszkaniu ? konsola bedzie bez posrednio kolo routera, co by moze lepszy sygnal do grania byl, laptop w podobnym miejscu albo kuchni na drugim koncu 3 pokojowego mieszkania

Wg. producenta 5 dBi ale niech ma 4 to i tak będzie dobrze przy cenie 20 zł

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Domyslnie, czyli nie jest to widoczne w jakis sposob w interfejsie (tzn nie ma jakiegos 'wylacznika')? Bo przejrzalem emulator na stronie D-Linka i nie widac czegos takiegoBorg pisze:DI-524 domyślnie podbija TTL
-
Ja też się sugerowałem emulatorem, dlatego napisałem, że chyba nie ma podbijania TTLa.Jo_gurt pisze:Bo przejrzalem emulator na stronie D-Linka i nie widac czegos takiego
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
nie widać tego w sofcie a opcja "Don’t change TTL Value" z tego co widzę pojawiła się w wersji firmware 2.03 : http://www2.dlink.com.sg/products/suppo ... =0&pid=380