Witam.
Mam problem, któremu sam sobie jestem winny. Kiedyś posiadałem internet w neostradzie 1mb/s i było wszystko ładnie pięknie. Ale po zakończeniu umowy zdecydowałem się na przenośny internet w orange. Poszedłem w grudniu do punktu sprzedaży i zaoferowano mi w pierwszej kolejności modemy za 300, 400 zł lecz nie było mnie stać na taki wydatek, więc pozostał mi wybór modemu ed 77 za 1 zł. Operator gwarantował mi prędkość 128 kb/s gdyż jest to abonament za 60 zł miesięcznie. Mieszkam w wieżowcu na 7 piętrze, mam pół kilometra do nadajnika orange, do modemu mam podłączoną dodatkową antene chyba 16mhz czy jakoś tak, a ciągle transfer ściągania plików wynosi max do 5kb/s w porywach od czasu do czasu mam 10kb/s, a chciałem dodać że limitu wcale nie przekroczyłem. Czym to może być spowodowane ? czy jest jakiś sposób na zwiększenie transferu ? Proszę pilnie o odpowiedź.
Problem z transferem Modem ED 77 z dodatkową anteną
Moderator: Moderatorzy
- LUkaSS
- Początkujący użytkownik forum
Problem z transferem Modem ED 77 z dodatkową anteną
..........:::::DJJJJJJJJ /<€T[Hup:::::..........
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z transferem Modem ED 77 z dodatkową anteną
Niby gdzie ci to gwarantowałOperator gwarantował mi prędkość 128 kb/s gdyż jest to abonament za 60 zł miesięcznie.

Czy ten nadajnik nie jest czasem zbyt obciążony bo po tych transferachLUkaSS pisze:Mieszkam w wieżowcu na 7 piętrze, mam pół kilometra do nadajnika orange,
wygląda na to że tak.LUkaSS pisze:transfer ściągania plików wynosi max do 5kb/s w porywach od czasu do czasu mam 10kb/s,
Poczytaj forum bo takich podobnych tematów jest dość sporo.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jaką masz dokładnie antenę? Bo nie używa się czegoś takiego jak anteny 16MHz do internetu "komórkowego", mówiąc inaczej gdybyś jakimś cudem miał takową, to by nie działała i skutek byłby taki jak opisujesz.LUkaSS pisze:mam podłączoną dodatkową antene chyba 16mhz czy jakoś tak
Jeżeli masz taką możliwość, to sprawdź jak Twój zestaw zachowa się w innym miejscu dla innego BTSa.LUkaSS pisze:mam pół kilometra do nadajnika orange
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
predkosc sciagania plikow zapewne wynosi 5 KB/sLUkaSS pisze:transfer ściągania plików wynosi max do 5kb/s

1KB=8kb Setki razy chyba bylo to na forum wystarczy poszukac
To chyba max predkosc dla tego modemu kiedy korzysta z EDGE...Zalezy tez od jakosci zasiegu i przeciazenia sieci a co do tych 5-10 KB/s to wedlug mnie i tak nie jest zle. Mój sasiad ma ten modem i tez taka predkosc wyciaga..(w porywach) a ja mieszkam 5 metrow dalej i mam Globetrottera 3G+ i mam w porywach 35 KB\sLUkaSS pisze:Operator gwarantował mi prędkość 128 kb/s

EDIT:
a tak w ogóle to masz GPRS czy EDGE??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A co obsługuje ten nadajnik? GPRS, EDGE czy coś więcej?LUkaSS pisze:mam pół kilometra do nadajnika orange
[ Dodano: 2008-02-16, 09:05 ]
http://www.wieprz.net/bts/ - mozesz tutaj sprawdzić jesli nie wiesz co.