BLUECONNECT NA DWA KOMPY W VISTA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qhrz
Początkujący użytkownik forum

BLUECONNECT NA DWA KOMPY W VISTA

Post autor: qhrz »

Witam, przeszukałem całe forum i przeczytałem wszystkie posty na ten temat, robiłem już chyba wszystko to, co zostało tu napisane i nic - nadal nie mogę podzielić swojego połączenia. Jak dotąd udało mi sie tylko tyle, że oba komputery widzą się wzajemnie (połączenie ad-hoc). Na obu mam viste 32. Udostępniam swoje połączenie telefoniczne, przez które się łączę z netem, edytuję protokół TCP tak jak to zostało opisane tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54554#54554, oba komputery są w tej samej grupie roboczej i nadal nic... :( Na komputerze, w którym jest modem - mam internet, na drugim już nie. Dodam, że próbuję się połączyć przez WiFi. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Może w Viscie trzeba to robić jakoś inaczej?? POMOCY... :cry: Mam modem MERLIN XU870 HSDPA 7.2 w Blueconnect 79.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: BLUECONNECT NA DWA KOMPY W VISTA

Post autor: zDaleKi »

Pisaleś, że masz połączenie Ad-hoc. A konfigurowałeś ICS na tym kompie z modemem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ski
Użytkownik forum

Post autor: ski »

A tam przypadkiem nie trzeba wybrać jaka karta ma udostępniać net. Bo coś słyszałem, że jakieś konflikty urządzeń (jeśli modem też ma wbudowane wifi) występują i nie można udostępnić.
Ale to może mi się tylko wydawać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

qhrz, musisz ustawić stałe adresy ip na komputerach. W komputerze kliencie w adresie bramy podać ip komputera (karty wifi), który udostępnia internet. Ustawić aby komputery łączące się z tym komputerem (hoste - z gsm/umts) mogły używać tego połączenia - poprotu udostępnić.
ski pisze:jakieś konflikty urządzeń (...) występują i nie można udostępnić.
Może też tak być. Proponuje wyłączyć kartę wifi w modemie bo raczej nie będzie działać jednocześnie z gsm/umts w prawidłowy sposób.

Jeszcze pytanie jedno qhrz. Masz Service Packa w Viście? Z tego co wiem to vista miała na początku (bez SP) problemy z siecią. Z WiFi na pewno bo sam się przekonałem. Z xp w ogóle się nie widziały. Internet zrywało na Viście w karcie WiFi.
ODPOWIEDZ