Widziałem, że temat był wałkowany na wielu forach
i mniej więcej każdy opisywał to tak:
Dostawca --> antena która obiera sygnal-->APC-->ruterwifi
I teraz pytanie czy daloby sie zrobic inaczej
Dostawca-->antena-->karta wifi w laptopie-->do portu RJ45 w laptopie podlaczyc AP i rozdzielic sygnal na inne komputery? Wiem ze wada bedzie to ze laptop bedzie musial byc stale wlaczony zeby inne komputery mogly korzystac z sieci. I w jakim trybie musi byc ustawiony AP.
I proszę o wyrozumialosc
dastin84 pisze:I teraz pytanie czy daloby sie zrobic inaczej
Dostawca-->antena-->karta wifi w laptopie
Pytanie jest tylko takie, czy karta WiFi w tym lapku ma wyjście na antenę?
dastin84 pisze:do portu RJ45 w laptopie podlaczyc AP i rozdzielic sygnal na inne komputery?
Da się. Użyj ICS, więcej o tym w FAQ. Zobacz też w FAQ na temat podziału łącza, jest tam wiele o tym. Masz u mnie w podpisie linka do tego > Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów <
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Znalazłem jeszcze taki ruter Wifi na sieci TPLINK-WR543G i z tego co podaje producent to może on pracować jako APC i jako ruter, tak więc w wypadku tego urządzenia nie trzeba stosować osobno APC i rutera wifi?. I jak to w praktyce wygląda jedna antena zbiera sygnał od Providera a druga rozprowadza na inne komputery?
No ja mówię o takiej sytuacji gdzie są 2 radia bo takie urządzenia są. Linksysa takie widziałem. Wkładach bezpośrednio do gniazdka. Zbiera sygnał z ap i rozsiewa dalej. Dość droga zabawka.
W koncu po długim czasie kupiłem TP-Link340GD ale działa
on w trybie tylko AP, i teraz jaki najlepiej dokupić do niego APC zeby to działało?
w sklepie mi mowili ze moge miec jakies problemy zeby to działało.
Może mi ktoś powiedzieć, czy ten AP dziła w trybie Client bo zgodnie z opisem na stronie to ma taką opcję natomiast podczas konfiguracji nie ma nic takiego.