Wybór routera bezprzewodowego na laptopa i na stacjonarny.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wybór routera bezprzewodowego na laptopa i na stacjonarny.
Witam ponownie!
Doszedlem do wniosku ze najlpiej bedzie wybrac router bezprzewodowy.
Sprawa wyglada tak, ze mam laptopa i komputer stacjonarny i czy ten router Allegro LINK umozliwi mi rozdzielenie lacza internetowego na taki sposob: Ta karta pcmcia bedzie w laptopie i w laptopie bedzie itnernet bezprzewodowy, a w stacjonarnym komputerze bedzie internet przez normalny kabel ethernet. ROzumiecie o co chodzi?
Laptop- bezprzewodowy. Stacjonarny- przewodowy. I czy ten router bedzie w miare dobry i nie zawodny, mam malo pieniedzy a w laptopie brak karty PCMCIA i ten zestawik bylby fajny, co o tym sadzicie?
Doszedlem do wniosku ze najlpiej bedzie wybrac router bezprzewodowy.
Sprawa wyglada tak, ze mam laptopa i komputer stacjonarny i czy ten router Allegro LINK umozliwi mi rozdzielenie lacza internetowego na taki sposob: Ta karta pcmcia bedzie w laptopie i w laptopie bedzie itnernet bezprzewodowy, a w stacjonarnym komputerze bedzie internet przez normalny kabel ethernet. ROzumiecie o co chodzi?
Laptop- bezprzewodowy. Stacjonarny- przewodowy. I czy ten router bedzie w miare dobry i nie zawodny, mam malo pieniedzy a w laptopie brak karty PCMCIA i ten zestawik bylby fajny, co o tym sadzicie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór routera bezprzewodowego na laptopa i na stacjonarny.
Napisz jeszcze coz to za necik chcesz dzielic i jaki lapek.
Jesli i necik bedzie odpowiedni do tego routera i lapek do tej sieciowki to bedzie jak najbardziej mozliwe cos takiego jak piszesz.
Jesli i necik bedzie odpowiedni do tego routera i lapek do tej sieciowki to bedzie jak najbardziej mozliwe cos takiego jak piszesz.
-
- Użytkownik forum
Internet mam 1mb/s, z telewizji kablowej. ip mam stałe
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jesli chodzi o router to bedzie dobry. Napisz jeszcze jakiego masz lapka - jesli dosc nowy to moze ma WiFi wbudowane, jesli starszy to czy ma odpowiednie gniazdo PCMCIA
-
- Użytkownik forum
Jest to Fujitsu Siemens Amilo Pro V2055
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego co czytam to powinien miec wbudowane WiFi (chociaz moze i sa modele bez, ale warto sprawdzic).
Zobacz w managerze urzadzen co masz pod kartami sieciowymi, ewentualnie czy masz jakies nierozpoznane urzadzenia.
Zobacz w managerze urzadzen co masz pod kartami sieciowymi, ewentualnie czy masz jakies nierozpoznane urzadzenia.
-
- Użytkownik forum
A więc w tym menadżerze urządzeń w zakładce Karty sieciowe mam:
- Broadcom 802.11g sieciowy adapter
- Via Rhine II Fast Ethernet Adapter
A i mam taka zakladke Karty PCMCIA i tam jest:
- Kontroler rodzajowy CardBus
- Broadcom 802.11g sieciowy adapter
- Via Rhine II Fast Ethernet Adapter
A i mam taka zakladke Karty PCMCIA i tam jest:
- Kontroler rodzajowy CardBus
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
to jest sieciowka bezprzewodowa, wiec nie ma co placic za ta na pcmcia - lepiej znajdz aukcje taniej z samym routerem- Broadcom 802.11g sieciowy adapter

-
- Użytkownik forum
Chce się jeszcze upewnić
Ten router będzie pasowac na pewno? http://www.allegro.pl/item313930942_tp_ ... i_hit.html
I jaki zasięg ten wbudowany odbiornik w laptopie może mieć? Wystarczy zeby zasieg byl normalny w domu? I czy ten router jest dobry jakosciowo czy nie bedzie mi przerywac polaczenia i w ogóle? ;P

I jaki zasięg ten wbudowany odbiornik w laptopie może mieć? Wystarczy zeby zasieg byl normalny w domu? I czy ten router jest dobry jakosciowo czy nie bedzie mi przerywac polaczenia i w ogóle? ;P

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mysle, ze bedzie dobry. W zasadzie cos takiego wystarcza do pokrycia zasiegiem domu/mieszkania, ale duzo zalezy od konkrentej lokalizacji i lokalu. Z tego co czytam antena w tym routerzema zlaczke RP-SMA, wiec jak beda problemy to zawsze mozna wymienic na mocniejsza, a to juz stosunkowo niewielki koszt.
-
- Użytkownik forum
no i zamowiony, jak dostane go to napisze jak sie sprawuje
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy ten router również byłby odpowiedni do laptopa z takimi opcjami:
Broadcom Net Link (TM) Gigabit Ethernet
Intel(R)Pro/Wireless 3945ABG Network Connection
karta sieciowa 1394
i w tym momencie można podłączyć jeszcze kompa stacjonarnego już przez kabel
Broadcom Net Link (TM) Gigabit Ethernet
Intel(R)Pro/Wireless 3945ABG Network Connection
karta sieciowa 1394
i w tym momencie można podłączyć jeszcze kompa stacjonarnego już przez kabel
Ostatnio zmieniony 2008-03-02, 22:18 przez feniks79, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Chodzi ci o tego TP-Linka? To owszem, polaczy sie przewodowo i beprzewodowo z tym lapkiem (odpowiednio max 100mbps na kablu i 54mbps radiowo).Massey pisze:Czy ten router również byłby odpowiedni do laptopa z takimi opcjami:
Napisz jeszcze pod co chcesz ten router podpiac (pod jaka usluge) zeby nie bylo niedomowien.
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
na aukcjach kłamią bo antenka wbudowana ma 3dBi a nie 5dBi, co moze przy grubych scianach w domu powodować że lapek bedzie gubił zasieg, zwlaszcza jak nie posiada wbudowanej karty bezprzewodowej
ostatnio przerabialem u klienta ten temat, i trza bylo dokupic antene 5dBi...a w routerze o ktorym rozmawianie nie ma odkrecanej anteny!!
tak wiec polecam kupic ten model, ale z literkami GD na koncu, bo G ma antene wbudowana, a GD odkrecaną
ostatnio przerabialem u klienta ten temat, i trza bylo dokupic antene 5dBi...a w routerze o ktorym rozmawianie nie ma odkrecanej anteny!!
tak wiec polecam kupic ten model, ale z literkami GD na koncu, bo G ma antene wbudowana, a GD odkrecaną