Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam!!
Problem wyglada tak:
Posiadam modem GT 3G+ i mam praktycznie max zasiegu...Mój sasiad (mieszka jakies 30 m dalej) ma modem ED77 i ma tylko 2 kreski...Ma antene zewnetrzna ale ona niewiele daje...Co byscie polecili zeby zwiekszyc sile sygnalu w tym modemie??Pozdrawiam
Ja też miałem Maks zasieg ale zrywało mi połączenie, ale teraz sobie kupiłem, antenę Dookólną i problem zniknął Tylko musisz wybrac antenę... Czy dokólna czy kierunkowa... zalezy w jakiej odległości jest od Ciebie BTS
Pozdrawiam!
PS: wiecie co ziomale...? Odłączyłem antenę... i nawet mi teraz net chodzi bez anteny zewnętrznej Wypas To jednak ta Vista to naprawde szajs
Ostatnio zmieniony 2008-02-18, 23:15 przez Damiano, łącznie zmieniany 1 raz.
luki19910221 pisze:Ja mam kierunkowa i ladnie mi smiga..
Sam sobie odpowiedziałeś
Co do dwóch kresek u sąsiada, to zależy też czy nie jest czymś zasłonięty od strony stacji z której i ty korzystasz. Jeśli nie to powinno być podobnie z zasięgiem. Możesz pożyczyć mu na chwile swoją antenę i zobaczyć różnice. Sprawdź też warość CSQ w hyperterminalu.
Potrzebuje antene ,ktora by poprawila sygnal/15km/.Przeszukalem forum i wynika,ze spelni je ATK-20.Ale te maja 900MHz.Nie znalazlem nigdzie by miala 900-1800 lub 1800.Czy do odbioru edge wystarczy 900?Eksperci pisza,ze powinno sie antene dobierac do odpowiednich czestotliwosci.Wiec jak to jest?