Co sądze i iPLUS

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DeltaFOX

Co sądze i iPLUS

Post autor: DeltaFOX »

Mieszkam na wsi, jestem użytkownikiem iPlus, nie mam dostępu do EDGE ani innego dostawcy internetowego. Nie mam nawet karty PCI, porostu telefon i GPRS. Cały ten zestaw woła o pomstę do nieba. Oczywiście jest to o wiele lepsze niż 4 letnia jazda na zwykłym modemie. Przez ten czas kupiłbym pewnie jakiś niezły używany samochód. TP żeruje jak sęp na padlinie, na biednych mieszkańcach wsi i okolic poza miejskich. To już było. Teraz korzystam z iPlusa, moje zdanie o tej usłudze jest coraz gorsze, a kiedy ostatnio byłem w Warszawie, zaszedłem do internet cafe, zacząłem pobierać plik a na ekranie zobaczyłem transfer rzędu 1030 KB/s całkowicie zmieniłem o nim zdanie. Żałosna prędkość internetu, nawet na max. zasięgu, a to że mówią jaka jest teoretyczna prędkość przesyłu to zwykła bzdura, a już tym bardziej nie wierz, jak w Plusie będą Ci mówili że osiągniesz prędkość taką jak na neostradzie 128.
Od osiągów bardziej mnie irytuje to że połączenia są regularnie zrywane, nie wiem dlaczego ale ani Opera ani FireFox+FireTune nie dają sobie z tym rady. Nie wiem czy tak samo jest na kartach modemowych, ale jako za modem ma Ci służyć telefon to lepiej odrazu rezygnuj bo nerwicy lub depresji się nabawisz. Już nie będę wspominał o tym, że internet w stylu iPlus i innych tam, jest bardzo szkodliwy dla całego organizmu. Ja osobiście rezygnuje z iPlus. Denerwuje mnie tylko, że w każdym większym mieście ludzie maja dostawców na lewo i prawo, wszyscy zapominają, że więcej ludzi mieszka poza miastem lub na wsi niż w tych wielkich molochach albo myślą że ludzie Ci są zacofani i nie mają pojęcia o internecie.. Dzisiaj UMTS jutro HSDPA, a tu człowiek nawet neostrady nie ma. Jeżeli mieszkasz w mieście i masz założyć iPlus, rezygnując z neostrady lub innych tam, to nie polecam chyba, że masz UMTS to już inna sprawa. Jeżeli jednak mieszkasz w na terenach ubocznych i nie masz innego dostawcy to niestety albo iPlus albo cholerny modem. Oczywiście lepsze to niż wcale, ale lepiej uważaj bo można stracić nerwy do tego wszystkiego. Nic więcej. Napisałem to, bo chciałem wyrazić to co myślę o takiej konfiguracji, może to co napisałem jest bezsensowne, możecie mnie jechać za niewiedze, nie znam sie na tym wszystkim, nie bywam też bywalcem na forum, po prostu jest to moja opinia o żałosnym iPlus. Jeśli macie jakieś sugestie to proszę o napisanie. NIGDY WIECEJ IPLUS(to dla tych którym nie chciało sie czytać).
Krzycho

Re: Co sądze i iPLUS

Post autor: Krzycho »

a ja teraz powiem tak: Ty uwazasz ze plus to syf, a ja patrze jak sie wywinac z umowy orange(idei) i przejsc do plusa...

zalezy od obciazen btosow, itd... niektorym w orange przycinaja transfer, ja na fakturze mialem 3gB sciagniete i nic...

akurat u mnie plus ma dobry zasieg i dobra komorka, a idea ma 2 komorki(w poblizu mnie) i akurat ta silniejsza ma tylko gprs(a prawie centrum miasta... i to wojewodzkiego) wiec... kazdy ma to co lubi... i kazdy lubi to co ma jak ma umowe na 2 lata... place 120zl, zeby miec gprs... choc czasem jak sie rusze, albo uda mi sie zlapac(edge) to jest nawet to 20kB/s...
Robert

Post autor: Robert »

Miałem simdate ,teraz iplus dodatkowa opcja moge zrezygnowac kiedy chce (opłat 10 zł za deaktywacje)Modem telefon nokia 6020 plus orginalny kabelek(można podobno na podróbie ale mi sie nie udawalo osiągnac odpowiedniej predkości,a teraz 22KB i nigdy mi nie zerwało,fakt musi cos pieprznąc bo zdaża sie że jest włączony pare dni bez przwrwy he he,ale żadny
łancuchów na dwa lata.Ja sobie chwale ,a co dopiero jak bedzie umts,a to tylko 60 zł
Lesiu.Z
Użytkownik forum

Post autor: Lesiu.Z »

Robert pisze:bo zdaża sie że jest włączony pare dni bez przwrwy he he,ale żadny
łancuchów na dwa lata.Ja sobie chwale ,a co dopiero jak bedzie umts,a to tylko 60 zł
No się zgadza, tez mam iplusa jako usługe w abo, mozna zawsze zrezygnować. Chodzi dosyć przyzwoicie. Ale weż pod uwage, ze jak będziesz miał umts to ten 1giga transweru baaardzo szybko Ci się śkoińczy i reszte miesiąca na gprsie polecisz :D

Pozdro
I-Plus.....
niq
Stały użytkownik forum

Post autor: niq »

Ja także posiadam usługę Iplus jako dodana do abonamentu i jestem bardzo zadowolony. Jeszcze nigdy nie zerwało mi połaczenia bez powodu. Jedyna możliwość zerwania połączenia u mnie zdarza się jak ktoś do mnie dzwoni i w 1/2 przypadków rozłącza mnie z neta, ale tylko wtedy jak ktoś się próbuje dodzwonić(słychać dzwięk po głośnikach) i mu się nie udaje. Tp to monopolista, który myśli, że jest najlepszy. Ja także nie mieszkam w wielkim mieście i mam "zaledwie" gprs(niedlugo bedzie edge) i jakoś nie narzekam. To jest tylko 60zł za internet, z którego mogę korzystać w prawie każdym zakątku polski. Mogę siedzieć nawet w lesie i mieć dostęp do internetu. Jeszcze nigdy nie ograniczyli mi transferu, chociaż zawsze przekraczam 1gb a z tego co słyszałem, to w innych sieciach robią to zawsze. Czy w takim razie to jest to naprawdę zła oferta?
Lesiu.Z
Użytkownik forum

Post autor: Lesiu.Z »

niq pisze: Jeszcze nigdy nie ograniczyli mi transferu, chociaż zawsze przekraczam 1gb a z tego co słyszałem, to w innych sieciach robią to zawsze. Czy w takim razie to jest to naprawdę zła oferta?

GPRS jest najwolniejszy i nie mają co obnizać. Gdybyś miał edge/umts to pewnie by tak było.
No własnie, ja się jeszcze nie doczekałem obcięcia transferu :) ALe pytanie do tych ktorzy juz mieli takie coś. Do jakioch prędkości zostaliście zdołołowani? Np z UMTS na EDGE czy na GPRS?? Z EDGE naGPRS? Czy jakoś inaczej?
I-Plus.....
niq
Stały użytkownik forum

Post autor: niq »

Tam gdzie mieszkam jest gprs, ale bardzo często(ostatnio byłem właśnie cały miesiąc) jestem w mieście, które ma edge i ściągnąłem jakieś 5-7gb i mi transferu nie obcięli.
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

Mi tez nic nie obcinają, ściagam powyżej 2 GB (i to na GPRSie :P).
Fakt, predkości nie są powalające, ale jak bym miał modem EDGE lub UMTS to bym już chyba <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie narzekał na tego iPlusa...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
neox
Początkujący użytkownik forum

Post autor: neox »

Drogi Deltafox,
Uwazam, ze nie ma ludzi glupich sa tylko tacy ktorzy czegos nie wiedza, ale jak czegos nie wiedza, to lepiej niech sie dowiedza i dopiero potem oceniaja, bo... moga spotkac na swojej drodze takich co wiedza (i tych co nie wiedza, a oceniaja - ocenia ze sa glupi).

Jak czegos nie wiem, to sprawdzam, a potem oceniam. Nie zachowuj sie jak kiwi nielot (ptak ktory nie lata, bo nie ma skrzydel) ktory obraza sie i twierdzi , ze przestrzen i niebo sa do d... bo on nie moze sie tam znalezc, a taki orzelek to se tam lata.

Mam iPlusa od ok. roku. Miedzyczasie konfiguracje (telefon i forma polaczenia z PC) wielokrotnie sie zmienialy. Takze miejsc z ktorych laczylem sie z iPlus troche bylo (wioski, miasteczka, miasta). Co do samej uslugi sa sprawy do ktorych mozna sie przyczepic, ale lepiej wydawac osady na temat rzeczy, ktore NAPRAWDE sie poznalo i przeanalizowalo.

Mialem sobie odpuscic komentarz, ale po zastanowieniu postanowilem cos tam nabazgrac. A cooooo tam, moze przeczytasz i cos zrozumiesz.

P.S. Nie jestem pracownikiem sieci PlusGsm, TpSA. Po prostu nie lubie narzekania i nieobiektywnych opinii.

obecna konf: nokia 7600 + DKU2 + iPlus (UMTS) = 40-50 KB/s (download)
seboo

[email protected]

Post autor: seboo »

a ja nawet kupilem karte bez telefonu - abo z umowa na 6 miechow aby odrazu w tej samej sekundzie skorzystac z iplusa - usluga dziala bardzo przywoicie - sa dni gorsze - sa dni lepsze ale przez 90 % czasu jade na edge na nokii 6020 i oryginalnym kabelku CA-42 - transfery mam okolo 20 kilo na sekunde - czasem wylacza mi sie jakas szczelina czasowa - przetransferowanych ilosci danych staram sie nie przekraczac - max to kolo 1.2 GB wy/we - dla mnie to bardzo dobra usluga - BTS-a orange mam pod nosem ale nie chce podpisywac umowy na 2 lata a po za tym majac duzy pakiet kwotowy chcialem potestowac sobie edge orange :] - no i transfery sa znosne jezeli..... sa luzy na laczach - widac duze straty pakietow i przestoje transmisji - plus dla plusa ze ma duza pojemnosc sieci :) co dalo nawet sie we znaki podczas sylwka kiedy nie moglem sie za 15 razem dodzwonic za pomoca orange - no i wyjalem iplusowa karte :) skladajac zyczenia 5 osobom po kolei :) - wiadomo - wszystko jest pojeciem wzglednym ale nie mozna dyskwalifikowac uslugi nie majac porownania z innymi - trzeba zdac sobie sprawe z roznej propagacji sygnalu , pojemnosci sieci na danym obszarze - warunkow technicznych dostepnosci uslugi itd itd itd
DeltaFOX

Może byś uszanował to co napisałem a nie podszywał mnie pod głupka. Moja opia jest obiektywna bo opisuje moją sytuacje i mój punk widzenia. Ty oczywiście pewnie nie masz takich problemów, skoro jesteś z Gdańska, masz <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w czym wybierać, ale jakbyś miał do wyboru TP lub iPlus to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> szybko byś zmienił zdanie. A soro jesteś tak obeznany to podaj mi złoty środek na to żeby nie zrywało mi przynajmniej połączeń.
seboo

hmm..

to podaj chociaz jaki masz telefon :) moze da rade zainstalowac antene zewnetrzna !! to niebo a ziemia !!!
DeltaFOX

Mam Nokie N-gage QD, jącze sie za pomocą bluetooth, a poprzedni komentarz kierowany był do neoxa.
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

DeltaFOX.
Czy dzwoniłeś do pomocy technicznej iPlus? Jeśli nie to spróbuj. Numer 601-101-101 jest bezpłatny dla abonentów Plusa. Przedyskutuj z nimi twój problem, a jak to nie pomoze, to napisz oficjalną reklamację usługi. Przecież jest to dostęp do internetu jak każdy inny i nie mogą ci go co chwile wyłączać, a jak mają z tym problem, to niech go naprawią, bo sądze, że wina leży po ich stronie. Można to nawet uznać za ograniczanie dostępu do internetu i możesz ich postraszyć rozwiązaniem umowy, bo w niej zobowiązują się dać ci dostep nieograniczony. Na pewno jak się postarasz, to wszystko wróci do normy. Natomiast z prędkościami niestety musisz sie pogodzić. Przy dzisiejszych możliwościach operatorzy nie mogą ci dac większych szybkości, bo większość nie zależy od nich tylko od odległości, pogody, sprzętu, przeciążenia sieci itp.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

do Delta Fox
1 brawo konkret :) kup se kabel USB Nie mogę znaleźć ale moderator dreamoftheviper też miał podbny problem i tak go rozwiązał. Poszukaj po forum.
2Moje boje z modemem i przejściówką PCI http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1287
3 Mieszkam na takiej wsi co psy d*pami szczekają, a ch**ami wodę piją.
Jakikolwiek net jest błogosławienstem. Masz szczęście z TPsą, bo ja mam radiodostęp, a do neostrady brakuje tylko kabla. Kabel tepsa kopie już ósmy rok i zawsze obiecuje, że za pół roku to już <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>. I plus jest ok, GPRS ciagnie max 5,6kB/s bez względu czy kresek jest 4 czy 2 na 5max.
Byłem u kumpla w Krakowie w firmie, ściągnąłem plik 75 MB w ciągu 36sekund. Wiem ze to wbija człowieka w ziemię, ale i tak sie cieszę z Iplusa, bo rok temu mogłem jedynie pianę toczyć z ust
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:20 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Latka lecą...
DeltaFOX

Tak, tylko w Nokii N-gage QD nie ma USB. A jesli chodzi o Bluetooth to używm programu, który dostałem razem z urządzeniem, czyli: BlueSoleil. Jakbym był w zasięgu EDGE to zmieniłbym telefon, tylko, że brakuje mi do niego ok.1 km. Może coś można byłoby zrobić, żeby przyciągnąć EDGE.
seboo

to w takim razie ...

modem lub telefon z edge - majacy mozliwosc podlaczenia anteny kierunkowej - poczytaj tutaj posty ze taka antena wycelowana w BTS poprostu czyni cuda ! gprs <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> smignie na maxa !
DeltaFOX

Ok, to podaj mi chociasz jeden model telefonu z EDGE, który ma możliwość podłączenia anteny.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Przecież anteny nie podłącza sie bezposrednio do telefonu. Musisz mieć konektor do Twojego medelu telefonu, wiec pośmigaj po allegro. Jak bedziesz kupował antenę to zobacz ile MHZ ma twój BTS bo jak np kupisz antenę 900MHZ a na BTS będzie 1800MHZ to piniądz wyrzucony. Fajne anteny są tu KLIK
Latka lecą...
maku73

Post autor: maku73 »

Do DeltaFox.
Dla wiekszości ludzi którzy do tej pory korzystać tylko z modemu telekompromitacji, Iplus jest super, fajny itd.
Takie jest moje zdanie. Wiem, że za takie pieniądze jakie płacę za Iplus, mógłbym w mieście mieć całkiem niezłe łącze, ale co z tego, kiedy w mieście nie mieszkam. W TP od 4 lat słyszę tylko, że brak możliwości technicznych, pomimo iz mam telefon na kablu(teraz juz miałem).
Z Iplusa korzystam za pomocą Siemensa CX65 z podłączoną anteną ATK-20.
Najbliższy bts nie obsługuje edge, więc <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam szans na lepszy transfer, ale mimo to jestem zadowolony z tego co mam.
Połączenia mam stabilne, nic mi się nie zawiesza, nie zrywa, a transfer mam maksymalny dla gprs. Bez anteny bywało różnie, musiałem nieraz przyklejać telefon do szyby w oknie taśmą klejącą żeby się połączyć. Dlatego podzielam zdanie seboo, że antena czyni cuda.

Pozdro.
agrofix

Post autor: agrofix »

Kumpel miał podobne problemy co === deltafox==== miał prawie 25 km do btsa edge - kupił najmosniejsza antene na edge co wiecej umiescił ja przeciwnie do wiazki głównej w ogniskowej czaszy anteny parabolicznej tj. wykorzystał własciwosci skupiajace anteny paraboliczneji w ognisku ustawił dipolową 16 db - człowieku karta gc 89 iplus max sygnał 5 na 5 kresek inc go nie wywalało i ma w nocy nawet ok 247 kb/s- no zna sie troche na tym ale zwykła antena dipolowa 16 dbi może sporo pomóc
jak chesz to wierz jak nie to nie wierz twoja sprawa !!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdr.
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

DeltaFOX pisze:jak w Plusie będą Ci mówili że osiągniesz prędkość taką jak na neostradzie 128.
.
Ja tam nie narzekam właśnie sciagałem rozszerzenie do firefoxa transfer był stabilny przez cały czas przy prędkości 380 kb/s a max wyskakiwały wartości 508 kb/s
3G :)
iPlus+E61i=FUN
Gość

Post autor: Gość »

Ja mieszkam w Bydgoszczy, bts z EDGE mam 1km od siebie,ale ściągam tylko GPRS. Podłączałem do modemu też antene zewnętrzną kierunkową(została mi po LANie bezprzewodowym) i to samo.Jest możliwość że jakiś budynek mi zasłania? Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie, ta antena po LANie jest przystosowana do odbioru na jakiej częstotliwości :?: bo operatprzy <font color="#FF00FF"><b>»»komórk-a««</b></font> nadają na 900MHZ, 1800MHZ(i chyba 1900MHZ a UMTS to nawet 2100MHZ - tu mogę sie mylić)
Latka lecą...
Mikkado

Post autor: Mikkado »

A ja proponuje żeby Enzo lepiej czytał temat, bo porównując GPRS do UMTS to z tego drugiego możesz być zadowolony znczenie bardziej niż z pierwszego, wiec takie zestawienie jest bezpodstawne.
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

Dzięki Mikado za przypomnienie ale temat jest "Co sądze i iPLUS" a porównywanie jednego z drugim a z GPRS też byłem zadowolony prawie zawsze miałem transfery w okolicach 40 kb/s.
iPlus+E61i=FUN
Gość

Post autor: Gość »

A jaką antene zaproponujecie?
Awatar użytkownika
norbert486
Stały użytkownik forum

Post autor: norbert486 »

a ja smigam na noki e50 i transfer ponad 200kb/s edge -) iplus ok
e50+iplus=180kb/s
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Ale temat archiwalny odkopałeś...;)
P.S. Wystarczy że w jednym poście pochwalisz swojego iPlusa...;)
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
ODPOWIEDZ