NETGEAR 614 - czy dobrze to zrobiłem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lokowaty
Początkujący użytkownik forum

NETGEAR 614 - czy dobrze to zrobiłem

Post autor: lokowaty »

Witam!

Posiadam internet z kablówki, który doprowadzam do kompów poprzez WLAN. Do tego celu zakupiłem netgear'a 614. Przyszedł monter w celu instalacji internetu, zobaczył router i spisał z niego MAC'a zadzwonił do centrali a nastepnie powiedział ze net juz jest i moge zaczac konfigurowac siec. Wrzuciłem płyte, podłaczyłem lapka po kablu bo tak nakazywała instrukcja krok po kroku no i cos tam sie zainstalowało, zaczeła migac dioda od WLAN'u. Takze odłaczyłem kabel sieciowy WAN i reszte robiłem juz przez WIFI. Zalogowałem sie 192.168.1.1, hasło i juz byłem na routerku. Nastepnie zmieniłem nazwe, hasło i załączyłem WEP. Ale żeby załaczyc neta po wifi to meczyłem sie cały dzien. Na tą chwile działa ale przy ikonie w tray'u od sieci jest napisane: połaczenie lokalnie i internet i jest jakby taki symbol kuli ziemskiej. Graficznie to wyglada tak: MOJ KOMPUTER----->netgear------>internet. Myslałem ze bede miał bezposrednie połaczenie i w emulku mam low id :( Na stronie wp.pl jak mnie widza w sieci moj adres ip to 78.152.26. ... Coś mi sie wydaje ze mozna to skonfigurowac inaczej, tak zebym dostał ip od providera....

Jutro postaram sie o kilka screenow z ipconfiga i routera

pzdr!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: NETGEAR 614 - czy dobrze to zrobiłem

Post autor: Jo_gurt »

czy dobrze to zrobiłem
Nie do konca. Twoj pierwszy blad juz tutaj:
lokowaty pisze:Wrzuciłem płyte,
Najgorsze co mozna zrobic przy konfiguracji routera. Wszelkiego rodzaju soft dolaczany do routerow jest po pierwsze zbedny po drugie czesto lubi namieszac.
Nie bardzo rozumiem to:
lokowaty pisze:Takze odłaczyłem kabel sieciowy WAN
Od czego go odlaczyles? Od routera? :zdziwko:
Jesli chodzi o low id i te sprawy to tak:
- najbezpieczniej jest przekierowywac tylko potrzebne porty
- jesli nie chce ci sie bawic a masz przyzwoitego firewalla (tez odpowiednio skonfigurowanego) mozesz na routerze zalaczyc DMZ
- skonfigurowac tak, zebys po WiFi dostawal adres z kablowki byloby ciezko, trzebaby wlaczyc jakis bridging, ewentualnie skorzystac z samego AP - nie wiem, ale watpie zeby bylo to dostepne w tym routerku
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:- najbezpieczniej jest przekierowywac tylko potrzebne porty
Do tego najlepiej (o ile nie potrzeba) ustawić stałe ip w komputerze.

Tak of top to miałem do czynienia z netgear-ami. Niestety muszę mocno skrytykować te routery. Podłączą sie 3 komputery do sieci (4Mb/s łącze od providera) i router nie wyrabia.
A jak jeden ściąga z p2p to już w ogóle do niczego. Reszta komputerów nie ma dostępu.
Miałem do czynienia z niejednym linksys-em i one dają radę. W kilka osób graliśmy na wag200g. 2 osoby przez lan i 2 przez wifi. Do tego na 5 kompie p2p działał (neo 6Mb/s z tym, że zostawiliśmy 2Mb/s na grę). Nic nie siadło.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Tak of top to miałem do czynienia z netgear-ami. Niestety muszę mocno skrytykować te routery. Podłączą sie 3 komputery do sieci (4Mb/s łącze od providera) i router nie wyrabia.
A jak jeden ściąga z p2p to już w ogóle do niczego. Reszta komputerów nie ma dostępu.
Miałem do czynienia z niejednym linksys-em i one dają radę. W kilka osób graliśmy na wag200g. 2 osoby przez lan i 2 przez wifi. Do tego na 5 kompie p2p działał (neo 6Mb/s z tym, że zostawiliśmy 2Mb/s na grę). Nic nie siadło.
Kwestia konfiguracji wszystkiego.
lokowaty

Jo_gurt pisze:Takze odłaczyłem kabel sieciowy WAN
Przepraszam, podłaczełem kabel WAN do portu1 i do karty sieciowej kablowej, wg wskazowek z płyty, to było wymagane do konfiguracji routera...

Czyli jesli podłacze tak samo router po kablu do kompa bede mogł go skonfigurowac bez płyty?

Pzdr!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Kwestia konfiguracji wszystkiego.
To się zgadza. Wszystko ja konfigurowałem i powiem Ci Jo_gurt, że konfiguracja była bardzo podobna jak nawet nie taka sama. Te same procedury robiłem. Ale cena linksysa a netgear-a też może coś mówić. Nie mówię, że linksys to ideał, ale z doświadczenia wiem, że zdecydowanie lepiej chodzi niż netgear. :) No ale koniec bo to of top. :)
lokowaty pisze:zyli jesli podłacze tak samo router po kablu do kompa bede mogł go skonfigurowac bez płyty?
Pewnie. :) Wpisujesz w przeglądarce 192.168.1.1 i podajesz hasło i login ( z reguły admin i admin). Przez wifi prawdopodobnie też to zrobisz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

lokowaty pisze:Przepraszam, podłaczełem kabel WAN do portu1 i do karty sieciowej kablowej, wg wskazowek z płyty, to było wymagane do konfiguracji routera...

Czyli jesli podłacze tak samo router po kablu do kompa bede mogł go skonfigurowac bez płyty?
Ciagle nie do konca rozumiem jak to tam teges podlaczyles ale napisze jak powinno byc:
Necik----(kabel tv)-----modem kablowy------(kabel ethernet)------(port WAN)router(port LAN lub WiFi)-----(kabel ethernet lub radio)-----komp
lokowaty

Witam!

Tak własnie to jest podłaczone, a konkretnie koncowymi odbiorcami są dwa kompy po WIFI.
Z tym podłaczeniem po kablu komp----rutek tylko wtedy aby skonfigurowac rutka, puki tego nie zrobie WIFI nie jest aktywne.

Problem jest taki ze na swiat wychodze jakims dziwnym ip 78.152.26. ... ktore nie jest identyfikowane jako zaden provider, np na tej stronie: http://twojeip.wp.pl/
Czy dlatego tak sie dzieje ze miedzy kompem a netem jest router ktory zgłasza sie u prvidera swoim MAC'iem jako karta sieciowa?

Pzdr!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Czemu uwazasz to za problem? ;) Bazy danych adresow IP saczesto nieaktualne. Np moj jest czesto zglaszany jako polbox zamiast netia. I nie jest to wina routera ani nic, po prostu taki dostajesz od providera i tyle.
ODPOWIEDZ