Livebox + wifi. Jak podłączyć zasięg full.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Livebox + wifi. Jak podłączyć zasięg full.
Witam. Posiadam Neostradę z Liveboxem. Jest podłączony w pokoju przez kabelek do komputera. Mam laptopa, który jest oddalony o jakieś 10 metrów od liveboxa. WiFi w laptopie pokazuje mi full zasięg. Moje pytanie jest takie. Jak podłączyć tego laptopa żebym mógł korzystać z internetu bez tworzenia sieci lan pomiędzy komputerami ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Livebox + wifi. Jak podłączyć zasięg full.
Co rozumiesz przez "tworzenie sieci LAN"?
Generalnie jesli podlaczasz sie do routera tej klasy to kompy po stronie "wewnetrznej" beda w razem w sieci - nie bardzo jest jak skonfigurowac NATa na wiecej niz jedna podsiec.
Jesli chodzi ci o udostepnianie zasobow itp itd to mozesz powylaczac w systemie albo postawic firewalla.
Generalnie jesli podlaczasz sie do routera tej klasy to kompy po stronie "wewnetrznej" beda w razem w sieci - nie bardzo jest jak skonfigurowac NATa na wiecej niz jedna podsiec.
Jesli chodzi ci o udostepnianie zasobow itp itd to mozesz powylaczac w systemie albo postawic firewalla.
- wojteks
- *** Administrator ***
chyba chodzi o podłaczenie laptopa po WiFi do routera żeby był internet w laptopie a to zdaje się wymaga naciśnięcia przycisku na Liveboxie żeby zarejestrować nowe urządzenie-laptopa (MAC adress)
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kurcze, a nie opisuja tego przypadkiem w jakiejs obrazkowej instrukcji?
Bo ja to zrozumialem jako podlaczenie obu kompow do neta ale tak, zeby sie nie widzialy nawzajem.

Bo ja to zrozumialem jako podlaczenie obu kompow do neta ale tak, zeby sie nie widzialy nawzajem.
-
- Użytkownik forum
Chodzi mi o to żeby lapka podłączyć do liveboxa, ale livebox współpracuje z innym kompem. Ja chcę tylko mieć możliwość korzystania z internetu.
Co mam zrobić szczegółowo ?
Poprostu wpisać Wep czy jak ten kod się nazywa i tyle ?
Co mam zrobić szczegółowo ?
Poprostu wpisać Wep czy jak ten kod się nazywa i tyle ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Livebox moze wspolpracowac w teorii z paroma setkami kompow. Oczywiscie w teorii - w rzeczywistosci to pewnie bedzie cos w okolicach 20.
Najlepiej to sie zaloguj na LB i skonfiguruj WPA recznie.
Zerknij do FAQ lub tutoriala w moim podpisie. Inny sprzet, ale LB to router prawie jak kazdy inny.
Najlepiej to sie zaloguj na LB i skonfiguruj WPA recznie.
Zerknij do FAQ lub tutoriala w moim podpisie. Inny sprzet, ale LB to router prawie jak kazdy inny.
-
- Użytkownik forum
No tak. Czyli mogę przez program do konfiguracji sieci bezprzewodowej Windowsa skorzystać czy muszę program do LB instalować jakiś ? Bo w tym windowsowym muszę tylko podać WEP chyba.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ten z windowsa jest ok. Ale konfiguracje LB przeprowadza sie po zalogowaniu na niego.maselko pisze:Czyli mogę przez program do konfiguracji sieci bezprzewodowej Windowsa skorzystać czy muszę program do LB instalować jakiś ?
Mozesz tez zostawic WEP, ale to jest malo skuteczne zabezpieczenie.
-
- Użytkownik forum
kurde nadal nie wiem o co chodzi.
Napiszcie mi jak największemu noobowi.
1.Mam Laptopa z WiFi
2.Mam PC z podłączonym Liveboxem i to ciągle z niego korzystam
Włączam WiFi w lapku LB zawsze włączony.
Wykrywa mi sieć na lapku "neostrada_xxxx"
Wybieram połącz muszę wpisać WEP. Wpisuje. Wyskakuje okienko że trwa logowanie do sieci.
Po chwili się wyłącza i połączenia nie mam
Coś w liveboxie trzeba kliknąć czy co ... napiszcie po kolei bo nie rozumiem w ogóle o co chodzi
Napiszcie mi jak największemu noobowi.
1.Mam Laptopa z WiFi
2.Mam PC z podłączonym Liveboxem i to ciągle z niego korzystam
Włączam WiFi w lapku LB zawsze włączony.
Wykrywa mi sieć na lapku "neostrada_xxxx"
Wybieram połącz muszę wpisać WEP. Wpisuje. Wyskakuje okienko że trwa logowanie do sieci.
Po chwili się wyłącza i połączenia nie mam

Coś w liveboxie trzeba kliknąć czy co ... napiszcie po kolei bo nie rozumiem w ogóle o co chodzi

- wojteks
- *** Administrator ***
przecież napisałem "przycisnąć przycisk na LB" w momencie jak laptop się łączy po wpisaniu WEPmaselko pisze:Coś w liveboxie trzeba kliknąć czy co
a instrukcję do LB masz?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie
. Masz może fotkę który to przycisk ?I co wcisnę przycisk gdy laptop będzie się próbował łączyć z LB i jak połączy to już za kazdym razem będę mógł korzystać czy jak ?
Edit//
Wzięłem połącz na lapku i kliknąłem na Reg w LB. I teraz ciągle mi pokazuje pobieranie adresu sieciowego. I nic się nie dzieje. Co dalej ?

Edit//
Wzięłem połącz na lapku i kliknąłem na Reg w LB. I teraz ciągle mi pokazuje pobieranie adresu sieciowego. I nic się nie dzieje. Co dalej ?