Linksys WAG200G-EU

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niew1
Początkujący użytkownik forum

Linksys WAG200G-EU

Post autor: niew1 »

Mam live-boxa z Tp.sa i chodzi bez problemu , kupiłem Linksys WAG200G-EU Wireless-G ADSL i zaczeły się problemy . po włopżeniu płytki instalacyjnej krok po kroku podłączalem router i dochodze do momentu gdzie przy prawidłowo świecących się diodach wyświetla się komunikat BRAK DOSTęPU DO BRAMKI .upewnij się że zasilanie jest włączone i sprawdż kable połączeniowe .Jeżeli komputer używa stałego adresu ip. upewnij się że należy on do tej samej grupy podsieci co domyślny adres ip bramki proszę o pomoc Live-box z tp . chodzi bez problemu . Proszę o pomoc czy mam odesłać router czy coś robię nie tak ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys WAG200G-EU

Post autor: Jo_gurt »

niew1 pisze:Proszę o pomoc czy mam odesłać router czy coś robię nie tak ?
Owszem, robisz cos nie tak =P Korzystasz z dolaczonej do routera plytki. To sie do niczego nie nadaje =P

Zresetuj router i ustaw wszystko recznie. Zajrzyj do FAQ i do tutoriala ktory mam w podpisie.
niew1

Tak tylko jak wpisuję adres linksys 192.168.1.1 taki mam podany w instrukcji na płycie to wyświetla mi się strona live-boxa neostrada
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

niew1 pisze:Tak tylko jak wpisuję adres linksys 192.168.1.1 taki mam podany w instrukcji na płycie to wyświetla mi się strona live-boxa neostrada
To odlacz sie od LB najpierw :) LB widocznie ma taki sam adres.
niew1

jak odłączę LB to jak się połączę wpisując w przeglądarkę adres linksysa sorry za takie pytanie ale za mocny to nie jestem w te klocki :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

niew1 pisze:jak odłączę LB to jak się połączę wpisując w przeglądarkę adres linksysa sorry za takie pytanie ale za mocny to nie jestem w te klocki :(
Musisz byc z linksysem podlaczony kabelkiem - do jednego z jego portow LAN (1-4). Wtedy nie interesuje cie LB.
niew1

Więc tak mam Lb podłaczone do linni a kabel erhanet do linksysa i po wpisaniu adresu lin nie mam połaczenia z internetem jak połacze kabel tel do linksysa to też nie mam połaczenia z internetem żeby przeprowadzić konfiguracje musze miec łąćzność
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Po wpieciu sie do Linksysa nie masz miec internetu tylko masz sie zalogowac na strone konfiguracyjna :) Dopiero po odpowiednim skonfigurowaniu bedzie net. Kabel telefoniczny moze byc wpiety, ale do samego zalogowania sie na linksysa nie jest potrzebny.
niew1

ok wyświetlił się panel do zalogowania wpisałem nazwę użytkownika bus7kg@ neostada.pl i hasło z tepsy jakie dostałem razem z LB i nie łapie wyskakuje następna plansza do logowania
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie nie, tutaj nie wpisujesz danych od neo tylko logujesz sie na sam router - z samym polaczeniem do neta nie ma to nic wspolnego. Jesli resetowales router po dzialaniu z plyta to standardowy login i haslo powinny byc:
username: [puste]
password: admin
Zreszta jest to opisane w tutorialu :)
niew1

nie pokazuje sie plansza tak jak u Ciebie w tutorialu tylko jest aby podać nazwę użytkownika i hasło i na dole opcja aby menadzer zapamiętał u góry jest napis do lodowania sie na linksysa wag200 nie wiem czy starczy cierpliwości dla takiego usera :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Oznacza to, ze cos nie tak wpisales.
1. Zrob reset do ustawien fabrycznych (gdzies na obudowie jest odpowiedni, raczej maly, przycisk, ktory to nalezy przytrzymac wcisniety z 20s)
2. Zrob jak do tej pory, czyli do tego okienka o ktorym mowisz
3. Pole uzytkownik zostaw puste
4. W pole haslo wpisz: admin
5. Wcisnij [enter] ;)
I powinna sie ukazac taka oto stronka konfiguracyjna:
http://ui.linksys.com/files/WAG200G/1.00.09/Setup.htm
niew1

Zrobiłem jak kazałeś zresetowałem dłużej niz 20 sek. po ukazaniu sie planszy teraz takiej jak u Ciebie (poprzedni na mozili teraz I.E. ) po wpisaniu admin i zostawiłem puste pole w użytkowniku -enter i wyskakuje kolejna plansza pusta , nie wpisuję nic i czekam klepsydra na dole oczekiwanie na połączenie i dochodzi po długim czasie na dole -gotowe i nie wyświetla się ta plansza o która nam chodzi ,czy może być uwalony router ?
arnold1313

Post autor: arnold1313 »

Tak jak pisałem, śmiało dzwoń 00800 331 1343 tam ci pomogą krok po kroku, nawet przeczkolaka poprowadzą.
Wsparcie mają super.
Pozdrawiam.
arnold1313
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

niew1 pisze:czy może być uwalony router ?
moze byc, ale sprobuj najpierw wyczyscic caly cache IE (cookies, historia, ...), wylaczyc firewalle i obnizyc poziom bezpieczenstwa na czas konfiguracji. Jesli to nie pomoze to faktycznie zadzwon na ich linie, moze maja uniwersalne metody na cos takiego.
niew1

Kurcze w polu panelu sterowania miałem wpisać admin i hasło admin linksys chodzi dodzwoniłem się przez tel. komórkowy sieć era ze stacjonarnego nie ma takiego numeru jak wy sie dodzwaniacie dzwoniłem do tepsy i miły głos powiedział że nie ma takiego numeru ciekawe ile zapłacę za rozmowę z komórki czekałem dosyć długo na połączenie z konsultantem nr. jaki wykręcam z komórki to 00 800 331-13 45 i mam natychmiast połączenie .stacjonarny można zapomnieć .Dziękuje wszystkim którzy mi pomagali . Jeszcze została mi konfiguracja adapter WiFi na drugim komputerze czy jest jaki sposób ma połączenie ze stacjonarki ? :]
ODPOWIEDZ