Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
A7027 - Antena do telefonów komórkowych GSM 20-elementowa ATK 20/850-960MHz z przewodem 10m i wtykiem SMA
czy ktos uzywa tej anteny kierunkowej do ed77?
bo ja taką kupiłem i u mnie nie działa;/ sprzedawca mówi ze to wina zasilacza ale sam nie wiem;/ jesli ktos takiej uzywa do tego własnie modemu to niech napisze jaki ma z niej zysk i jaki zasilacz do niej posiada;) pozdrawiam;D aha łacze sie przez edge w orange;)
Ja mam identyczną antenę.
Już kiedyś w jakimś poście pisałem, że oranqe edqa ma na 1800 mhz choć są wyjatki że jest na 900/1800. Wiec jak Twój bts daje 1800 mhz to ta antenka nie działa. Zmien operatora (era i plus ma 900mhz) lub antenkę. (coprawda nie widziałem kierunkowych na 1800 mhz ale pewnie sie pojawią)
ale własnie na tym forum doradzono mi tą antene:> i sprzedawca z allegro tez by chyba wiedział cos na ten temat:> antena jest przeznaczona takze do ed77 a to tylko te modemy sa w orange;/ juz nie wiem sam... wiem ze Ci co mają ten modem korzystają z anten kierunkowych;/ a na 1800mhz nigdzie nie znalazłem;/ takze sam nie wiem... sprzedawca powiedział ze to moze byc wina zasilacza a jesli nie to moge zwrocic antenke;D
jeśli masz możliwośc zwrotu to zwracaj - ale dla pewności zadzwoń do oranqa i spytaj sie o Twojeqo nabliszeqo bts'a i czestotliwość edqe.
Ale skoro antena 900 mhz nie działa to btsik qada na 1800 mhz.
ps. sprzedawca nie zawsze jest doinformowany, pozatym sprzedać to sprzedać...
mam 10km do bts'u obsługujacego edge... 900mhz jednak:D czyli antenka pasuje;D wiec jaka jest przyczyna ze nie działa;/ z laptopem wszedłem na dach i probowałem w kazdym kierunku i nic;/ czyzby to rzeczywiscie wina zasilacza?? moze ma ktos ten modem z jakas antena kierunkowa? pozdrawiam:D
chodzi o zasilacz modemowy do ed77... ten co mam ma 600mA a koles od kotrego zamawiałem antene powiedział ze powinien byc 1000, 1500mA... i dlatego mogą byc problemy;D
Panowie ta antena co ją macie jest ok jest do duzej odległości od Bts zasilacz jest odpowiedni rozmawiałem z technikiem z firmy Dipol producentem tej anteny i powiedział że najwazniejsze to wiedzieć który Bts ma Edge(dowiemy sie tego dzwoniąc do orange i rozmawiając z technikiem nie konsultantem ) i dokładnie ustawić antenę-trzeba próbować.
Dla mniejszych odległości do Bts jest wskazana ta antena: