Drukarka dostępna przez WiFi, jak zrobić ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Drukarka dostępna przez WiFi, jak zrobić ?
Witam, sytuacja jest następująca: sieć LAN podłączona do routera D-Link. Z routera kablowo do komputera stacjonarnego, poprzez WiFi podłączony laptop. Do stacjonarnego podłączone urządzenie wielofunkcyjne HP 1520 (drukarka, skaner, kopiarka) Jak uzyskać dostęp do drukarki z laptopa za pomocą połączenia WiFi tak aby można było drukować bez połączania laptopa bezpośrednio do drukarki, bo tak na razie robię 

Asus F3SV i Asus G750JH
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Drukarka dostępna przez WiFi, jak zrobić ?
Po pierwsze: nie ma znaczenia jak polaczony jest laptop (moze byc i kabel), wazne zeby kompy sie widzialy w otoczeniu sieciowym
Zeby lapek mogl drukowac nalezy udostepnic drukarke na kompie do ktorego jest podlaczona. A robisz to mniej wiecej tak:
1. Na liscie drukarek klikasz na ta ktora chcesz udostepnic prawym przyciskiem myszy
2. Wybierasz wlasciwosci
3. Przechodzisz na zakladke Udostepnianie
4. Zaznaczasz Udostepnij ta drukarke.... costam costam
Nastepnie na lapku trzeba doinstalowac drukarke sieciowa, najlepiej to zrobic kreatorem dostepnym w systemie. Jesli wszystko dobrze poszlo to powinien ja automatycznie znalezc jako drukarke sieciowa.
Zeby lapek mogl drukowac nalezy udostepnic drukarke na kompie do ktorego jest podlaczona. A robisz to mniej wiecej tak:
1. Na liscie drukarek klikasz na ta ktora chcesz udostepnic prawym przyciskiem myszy
2. Wybierasz wlasciwosci
3. Przechodzisz na zakladke Udostepnianie
4. Zaznaczasz Udostepnij ta drukarke.... costam costam
Nastepnie na lapku trzeba doinstalowac drukarke sieciowa, najlepiej to zrobic kreatorem dostepnym w systemie. Jesli wszystko dobrze poszlo to powinien ja automatycznie znalezc jako drukarke sieciowa.
-
- Użytkownik forum
Hmm, to już coś wiem tylko że komputery jeszcze się nie widzą
ponieważ nic jeszcze nie robiłem w tym kierunku, po prostu rozbudowa sieci nie jest moją mocną stroną. Na stacjonarnym jest WinXP a na laptopie Vista. Na każdym z nich jest internet ale wzajemnie się nie widzą
Muszę coś poszukać w sieci na temat jak to zrobić.

Asus F3SV i Asus G750JH
-
- Użytkownik forum
Na poczatek zadbaj aby oba byly w tej samej grupie roboczej.