Sterowniki do GC89
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sterowniki do GC89
Postanowiłem że chce zainstalowac drugi system: Linuxa. Niestety teraz mam internet z netii i router. W moim laptopie jako kartę sieci bezprzewodowej wykorzystuję SE GC89. Wiem ze było wiele takich tematów ale ja potrzebuję tylko zainstalowac WiFi na linuxie. Czy da się to zrobić? I i czy ja dam radę bo jestem ZIELONY w obsludze linuxa?
SE GC89 - EDGE - iPlus
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sterowniki do GC89
Czy mi sie wydaje, czy SE GC89 to nie karta wifi tylko modem GPRS/EDGE?
Skad wziales ta nazwe?
Skad wziales ta nazwe?
-
Tak wiem bo jescze kilka miecięcy tem korzystałem z iPlusa a teraz wykorzystuję ją tylko do modułu WLAN.
[ Dodano: 2008-02-28, 12:55 ]
Chodzi i o dowolnego Linuxa. a może np Ubuntu sam mi wykreje ze to karta Wlan bo wiem ze ma obszerna baze sterowaników?
[ Dodano: 2008-02-28, 12:55 ]
Chodzi i o dowolnego Linuxa. a może np Ubuntu sam mi wykreje ze to karta Wlan bo wiem ze ma obszerna baze sterowaników?
SE GC89 - EDGE - iPlus
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To mozesz sprawdzic na LiveCD. Z tego co znalazlem na forach to jest szansa ze Ubuntu (jak najnowsze oczywiscie) wykryje modul WiFi.zabor26 pisze:Chodzi i o dowolnego Linuxa. a może np Ubuntu sam mi wykreje ze to karta Wlan bo wiem ze ma obszerna baze sterowaników?
-
No tak czyli instaluję ununtu 7.10 i od razu będzie dzialało?
SE GC89 - EDGE - iPlus
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie instalujesz, odpalasz z plyty 

-
Mam instalkę z CHIPa. Tj Ubuntu 7.10. Czyli działa jako LiveCD? Dobra sprawdzę co i jak i powiem. A jeśli zadziała to zainstaluję.
[ Dodano: 2008-02-28, 14:10 ]
Chciałem sprawdzić cz zadziała na Ubuntu 7.10. Wkładam płytę z odpalam Boot from CD i klikam start or install czy jakos tak. Potem przewija się taki pasek kilka minut i tym momencie: http://saylinux.files.wordpress.com/200 ... l_fig2.png coś się zawiesza i naped przestaje pracowac. Jak to naprawić? Intalacja jest z CHIPa nagrana na osobną płytę wiec powinno byc ok.
[ Dodano: 2008-02-28, 15:09 ]
Spróbowałem Damn Small Linux. Uruchomił się. Wszedlem w imformacje o PCMCIA i miłem 802.11b card czy coś w tym stylu. Obok kliknąłem na Ndiswraper. Tu otworzyło mi się taie okienko gdzie była scieżka dostępu: .....\Windows\netcard.inf niżej było pole device: wlan0.
To co pozostało mi wypelnic to sid i wep, Domyslam sie ze chodzi o kofiguracje mojej sieci.
No tak tylko na dysku jak odpalilem Windows nie ma takiego pliku. Moze tu trzeba mu wskazac sterownik? Gdzie go znaleźć?
[ Dodano: 2008-02-28, 14:10 ]
Chciałem sprawdzić cz zadziała na Ubuntu 7.10. Wkładam płytę z odpalam Boot from CD i klikam start or install czy jakos tak. Potem przewija się taki pasek kilka minut i tym momencie: http://saylinux.files.wordpress.com/200 ... l_fig2.png coś się zawiesza i naped przestaje pracowac. Jak to naprawić? Intalacja jest z CHIPa nagrana na osobną płytę wiec powinno byc ok.
[ Dodano: 2008-02-28, 15:09 ]
Spróbowałem Damn Small Linux. Uruchomił się. Wszedlem w imformacje o PCMCIA i miłem 802.11b card czy coś w tym stylu. Obok kliknąłem na Ndiswraper. Tu otworzyło mi się taie okienko gdzie była scieżka dostępu: .....\Windows\netcard.inf niżej było pole device: wlan0.
To co pozostało mi wypelnic to sid i wep, Domyslam sie ze chodzi o kofiguracje mojej sieci.
No tak tylko na dysku jak odpalilem Windows nie ma takiego pliku. Moze tu trzeba mu wskazac sterownik? Gdzie go znaleźć?
SE GC89 - EDGE - iPlus
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, chodzi o sterownik (ndiswraper pozwala wykorzystac sterownik windowsowy w linuksie) . Masz moze instalke sterownikow gdzies na plycie? Moze tam by sie cos znalazlo (chodzi o plik inf)?zabor26 pisze:No tak tylko na dysku jak odpalilem Windows nie ma takiego pliku. Moze tu trzeba mu wskazac sterownik? Gdzie go znaleźć?
-
hmm ... mysle, ze jesli koniecznie chcesz miec linuksa, to sprobuj z debianem (ubuntu i kubuntu to przerobione debiany), oczywiscie polecam instalacje netinst - instaluje sie tylko podstawowy system - konsola, bez trybu graficznego ...
ndiswrapper powinien sobie z wszytkim bez problemu poradzic, kiedys napisalem w skrocie jak konfigurowalem moja karte netgear na debianie, sprobuj w/g tego ... mi bardzo duzo zajelo dojscie do tego jak to wszystko zrobic, zeby internet dzialal ok !
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=5446
jakby co to pytaj, pomoge ile bede w stanie pomoc ;]
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-01, 12:16 ]
Hmm, można napisać zaczynając z dużej litery.
ndiswrapper powinien sobie z wszytkim bez problemu poradzic, kiedys napisalem w skrocie jak konfigurowalem moja karte netgear na debianie, sprobuj w/g tego ... mi bardzo duzo zajelo dojscie do tego jak to wszystko zrobic, zeby internet dzialal ok !
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=5446
jakby co to pytaj, pomoge ile bede w stanie pomoc ;]
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-01, 12:16 ]
Hmm, można napisać zaczynając z dużej litery.
Ostatnio zmieniony 2008-03-01, 12:15 przez srdz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zainstalowałem jednak openSUSE 10.3 bo jest najlepszy dla amatorów (wygodna instalacja). I tak od razu widzialem ze jako kartę sieciową wykryl Broadcom 802.11b/g. No to wszedłem w jej ustawienia i ustawiłem żeby wyłączył firewalla i w następnej karcie informacje na temat sieci z którą miałby się połączyć (może coś więcej ustawialem). Potem w zasobniku jest taka ikonka od sieci i tam było dodaj inne sieci bezprzewodowe czy jakoś tak. Wziąłem to i wpisałem nazwe mojej sieci, szyfrowanie i haslo kliknalem polącz i niestety pasek zawiesza się przy 28% - configuring network device. Co mogę robić źle? Na razie chcę mieć internet na linuxie by dalej się rozwijać.
SE GC89 - EDGE - iPlus
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakie szyfrowanie? Probowales bez?
-
tu ci nie pomoge, bo ja uzywalem tylko ndiswrappera ;]
natomiast jogurt podsunal ci dobra mysl - sprobuj na routerze wylaczyc na chwile szyfrowanie, calkowicie je wylacz, wtedy sprobuj sie podlaczyc ;]
natomiast jogurt podsunal ci dobra mysl - sprobuj na routerze wylaczyc na chwile szyfrowanie, calkowicie je wylacz, wtedy sprobuj sie podlaczyc ;]
-
Najpierw podłączyłem siękablem RJ45 z routera i działało. Potem odłączyłem kabel a na routerze wyłączyłem szysfrowanie i filtrowanie MACow.
1. Wszedłem w konfigrację systemu i znalazłem network cards czy coś takiego otworzyłem to i były tam dwie pozycje; moja karta sieciowa (ta zwykla kablowa) i Broadcom 802.11b/g. Wszedlem w ustawienia tego i pierwsze co mnie zdziwilo to przestawialem firewall mode na external zone ale po ponownym otworzeniu konfiguracji znowu było <......block all traffic>.
2. Ustawiłem DHCP (moge jeszcze DHCP + Zeroconfig.)
3. kliknałem dalej i tam mialem takie okienko w ktorym do wypelnienieina miałem takie pola: ESSIS oraz haslo do sieci. Wszystko wyczyścilem (tak jak było na początku) i zostawiłem puste.
4. Otworzylem KInternet z zasobnika i wybralem Conect to other network wpisalem SSID bez encryption i kliknalem poacz ale staje przy 28% i jest napisane ze cos konfiguruje (w ty baloniku nad zasobnikeim).
No i tak:
- moze te firewall ciągle coś blokuje
- moze router nie dopuszcz (wątpię)
- może w konfiguracji samej karty coś źle zrobiłem (tam w system--> configuration---> network--->....)
- moze po prostu karata nie dziala poprawnie ja wym defaultowym driverze
Możecie mipowiedzieć tak step by step jak zaistalowac ndiswrappera. Co wpisaywac gdzie klikac itp. Moze to szybko pomoze. Bo zdaje sie ze ndiswrapper sluzy zamiast tego kInternet. No i jak skofigurowac system zeby nie blokowal polaczenia.
[ Dodano: 2008-03-02, 18:04 ]
Już działa. Skorzystałem z ndiswprappera. Mam takie problemy:
1. Co jakiś czas mam komunikat że nspluginviewer miał crash. Co to jest i jak to naprawić? Niemalże co dwie minuty jak przeglądam strony konquerem
2. Jak ustawić w konquerorze zeby przycisniecie scrola na myszcze otwieralo nowa stronę w panelu a nie w nowym oknie?
1. Wszedłem w konfigrację systemu i znalazłem network cards czy coś takiego otworzyłem to i były tam dwie pozycje; moja karta sieciowa (ta zwykla kablowa) i Broadcom 802.11b/g. Wszedlem w ustawienia tego i pierwsze co mnie zdziwilo to przestawialem firewall mode na external zone ale po ponownym otworzeniu konfiguracji znowu było <......block all traffic>.
2. Ustawiłem DHCP (moge jeszcze DHCP + Zeroconfig.)
3. kliknałem dalej i tam mialem takie okienko w ktorym do wypelnienieina miałem takie pola: ESSIS oraz haslo do sieci. Wszystko wyczyścilem (tak jak było na początku) i zostawiłem puste.
4. Otworzylem KInternet z zasobnika i wybralem Conect to other network wpisalem SSID bez encryption i kliknalem poacz ale staje przy 28% i jest napisane ze cos konfiguruje (w ty baloniku nad zasobnikeim).
No i tak:
- moze te firewall ciągle coś blokuje
- moze router nie dopuszcz (wątpię)
- może w konfiguracji samej karty coś źle zrobiłem (tam w system--> configuration---> network--->....)
- moze po prostu karata nie dziala poprawnie ja wym defaultowym driverze
Możecie mipowiedzieć tak step by step jak zaistalowac ndiswrappera. Co wpisaywac gdzie klikac itp. Moze to szybko pomoze. Bo zdaje sie ze ndiswrapper sluzy zamiast tego kInternet. No i jak skofigurowac system zeby nie blokowal polaczenia.
[ Dodano: 2008-03-02, 18:04 ]
Już działa. Skorzystałem z ndiswprappera. Mam takie problemy:
1. Co jakiś czas mam komunikat że nspluginviewer miał crash. Co to jest i jak to naprawić? Niemalże co dwie minuty jak przeglądam strony konquerem
2. Jak ustawić w konquerorze zeby przycisniecie scrola na myszcze otwieralo nowa stronę w panelu a nie w nowym oknie?
SE GC89 - EDGE - iPlus