Router + AP od Netgear'a repeater...?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yeld
Początkujący użytkownik forum

Router + AP od Netgear'a repeater...?

Post autor: yeld »

Witam,
proszę o pomoc w następującej sprawie. Mam w domu postawiony router Netgear DG834G rozprowadzający mi ADSL po Wi-Fi. Jakiś czas temu pomyślałem, żeby pociągnąć też Wi-Fi na parterze domu. Dokupiłem więc AP Netgear WG602v4 z możliwością pracy jako repeater.

Ustawiam w AP tryb repeater, wpisuję MAC routera, wpisuję SSID i kanał mojej sieci. Wszystko ok, klienci widzą jedną sieć i dwa Access Pointy. Jednak podłączając się, owszem niby jest ok, ale otrzymuję w odpowiedzi "ograniczenie łączności lub brak połączenia".

Czy w routerze też coś jest specjalnego do ustawienia?

Co powinienem sprawdzić, co ustawić dodatkowo?

Może nie repeater a bridge point to point czy jakiś inny tryb kliencki?

Dziwne jest też to, że po podłączeniu samego AP do kompa skrętką, nie mogę się z nim połączyć, żeby wejść w konfigurację. Dopiero, kiedy wejdę podłączając skrętką pod router jest ok.

Proszę o pomoc. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router + AP od Netgear'a repeater...?

Post autor: Jo_gurt »

yeld pisze:Jednak podłączając się, owszem niby jest ok, ale otrzymuję w odpowiedzi "ograniczenie łączności lub brak połączenia".
"Niby jest ok" to znaczy, ze necik itp dziala?
Może nie repeater a bridge point to point czy jakiś inny tryb kliencki?
Universal Repeater to jednak to czego szukasz. Lepszym rozwiazaniem jednak bedzie podlaczenie tego APka kablem do routera, warto to rozwazyc.
yeld pisze:Dziwne jest też to, że po podłączeniu samego AP do kompa skrętką, nie mogę się z nim połączyć, żeby wejść w konfigurację. Dopiero, kiedy wejdę podłączając skrętką pod router jest ok.
Nie sadze, zeby to bylo dziwne ;) Najpewniej jest problem z konfiguracja adresow.
Awatar użytkownika
yeld

Jo_gurt pisze:"Niby jest ok" to znaczy, ze necik itp dziala?
Właśnie nie. Jak sam router nadaje sygnał, we wszystkich kompach podłączonych przez wifi jest net itp. Natomiast jak tylko włączę do prądu ustawiony w repeater (i w cokolwiek innego również) AP, natychmiast - obojętnie do którego (AP czy routera) bym się podłączył - od razu wyświetlany zostaje komunikat "ograniczenie lub brak łączności" i ani necik, ani adresy konfiguracyjne nie chodzą.

Router i AP połączone kablem współpracują ze sobą doskonale. Wtedy urządzenia wifi podłączają sie normalnie czy do jednego czy do drugiego.

Może jest jakieś ustawienie w samym routerze o którym nie wiem, nakazującym mu współpracę z AP (przez wifi) w taki a nie inny sposób.
Jo_gurt pisze:Lepszym rozwiazaniem jednak bedzie podlaczenie tego APka kablem do routera, warto to rozwazyc.
Trochę lipa, bo gdybym miał kłaść kable, to bym router przesunął na środek i spokojnie by pokryło zasięgiem te obszary, na których mi zależy, a nie kupował APka.

No nic, jeśli nic się nie uda, będę myślał nad alternatywami.

PS. Dzięki za odzew. ;)

Edit: Jest ktoś w stanie wskazać, jaka może być przyczyna problemu i gdzie jej szukać?
Awatar użytkownika
yeld

Wszyscy, co maja podobny problem, niech zresetują wszystkie ustawienia (na twardo) i zupgrade'ują firmware we wszystkich urządzeniach. Ja to właśnie uczyniłem, okazało się, że starsza wersja firmware w routerze zawierała pewne błędy. Ale to też na pozór nie pomogło - dopiero twardy reset wszystkiego i od nowa wprowadzenie ustawień.
ODPOWIEDZ