Przełom, czy nie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Przełom, czy nie?
Cała trójka operatorów GSM ma już tani dostęp za 50/60 PLN, również dla indywidualnych użytkowników. GPRS ma zasięg prawie w całym kraju, EDGE idzie ostro do przodu. Jak myślicie, czy sieci GSM zdominują rynek taniego dostępu do internetu?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Przełom, czy nie?
Jeśli ceny modemów spadną a spadną na 100%, to z całą pewnością
będzie to ciekawa oferta dostępu do internetu w miejscach, w których nie
ma teraz netu oraz dla osób dużo podróżujących. Jeśli chodzi o szybkość,
to internet nazwijmy to tradycyjny jest o wiele szybszy i nawet UMTS nie
jest w stanie go dogonić. Jeśli więc ktoś ma dostęp do tradycyjnego łącza i
nie podróżuje, to operatorzy będą musieli prędzej czy później
subsydiować ceny modemów żeby być w jakimś stopni konkurencyjnymi i
aby ich oferta była atrakcyjna.
Konkludując każda usługa ma trafić do konkretnego odbiorcy i dla takiego
odbiorcy jest kierowana. Czy zdominuje? IMHO nie do końca.
Zwłaszcza, że przewiduje się też w Polsce WiMAXa.
będzie to ciekawa oferta dostępu do internetu w miejscach, w których nie
ma teraz netu oraz dla osób dużo podróżujących. Jeśli chodzi o szybkość,
to internet nazwijmy to tradycyjny jest o wiele szybszy i nawet UMTS nie
jest w stanie go dogonić. Jeśli więc ktoś ma dostęp do tradycyjnego łącza i
nie podróżuje, to operatorzy będą musieli prędzej czy później
subsydiować ceny modemów żeby być w jakimś stopni konkurencyjnymi i
aby ich oferta była atrakcyjna.
Konkludując każda usługa ma trafić do konkretnego odbiorcy i dla takiego
odbiorcy jest kierowana. Czy zdominuje? IMHO nie do końca.
Zwłaszcza, że przewiduje się też w Polsce WiMAXa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ceny, to mogą wzrosnąć o 100%. Gdyby spadły o 100%, to by wyszło 0
Ja kupiłem GC89 za 260zl (orange), tylko że cyrograf na 2 lata i 120zl brutto na miesiąc.
Gdybym wiedzial, ze abononament na GPRS i tak pozwala korzystanie z EDGE (sprawdzalem wczoraj wkladając do modemu SIM z komórki - tak samo zap..) i operatorzy na razie nie są w stanie ekzekwować tych limitów, to bym się jeszcze 2 razy zastanowił
EDGE/UMTS nie ma startu do kabla, ale jedyny kabel do którego mogę się podłączyć, to ten od zwykłego gniazdka telefonicznego.
No i te pingi. W Battlefield2 niestety nie pogra
No ale nie narzekam. W końcu mogę komfortowo korzystać z internetu i nie muszę pamiętać o liczeniu impulsów/kilobajtów

Ja kupiłem GC89 za 260zl (orange), tylko że cyrograf na 2 lata i 120zl brutto na miesiąc.
Gdybym wiedzial, ze abononament na GPRS i tak pozwala korzystanie z EDGE (sprawdzalem wczoraj wkladając do modemu SIM z komórki - tak samo zap..) i operatorzy na razie nie są w stanie ekzekwować tych limitów, to bym się jeszcze 2 razy zastanowił

EDGE/UMTS nie ma startu do kabla, ale jedyny kabel do którego mogę się podłączyć, to ten od zwykłego gniazdka telefonicznego.
No i te pingi. W Battlefield2 niestety nie pogra

No ale nie narzekam. W końcu mogę komfortowo korzystać z internetu i nie muszę pamiętać o liczeniu impulsów/kilobajtów
Na przykład w tej chwili zasysam sobie patch'a do Warhammera 40k - jedyne (teraz mogę tak powiedzieć) 172MB.
No a później demo dodatku do tej gry - 360MB
No a później demo dodatku do tej gry - 360MB

- marcin
- *** Administrator ***
GPRS/ EDGE to dobre rozwiązanie dla małych miejscowości. Tutaj operatorzy GSM zdobędą silne pozycje. Mobilność takiego internetu przyciągnie także biznes. No ale w miastach są już oferty 12 mbit/s (chello) i 6 mbit/s (tp). Dodatkowo ceny 1 mbit/s i 512 kbit/s lecą z każdym dniem w dół. Tak jak zawsze każdy produkt znajdzie swoją niszę.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Hehe, tylko, że ja pisałem "spadną NA 100%" czyli mówiąc inaczejMariuszDW pisze:Ceny, to mogą wzrosnąć o 100%. Gdyby spadły o 100%, to by wyszło 0![]()
jestem przekonany, że spadną. Coś kolega źle odczytał

Gdybyś brał abonament 60zł, to ile byś zapłacił za modem?Ja kupiłem GC89 za 260zl (orange), tylko że cyrograf na 2 lata i 120zl brutto na miesiąc.
Bo 60 x 24 to wychodzi 1440zł

za wyższy abonament. Pytanie czy się opłaca, brać taniej modem z wyższym abo?
Dokładnie o to chodzi jeśli ktoś nie ma wyjścia, to to jest dobra oferta.EDGE/UMTS nie ma startu do kabla, ale jedyny kabel do którego mogę się podłączyć, to ten od zwykłego gniazdka telefonicznego.
Ale jeżeli masz po tej samej cenie 1, 2 lub nawet więcej Mb, to odpowiedź jest jasna

I z VoIPem chyba też ciężko będzie.No i te pingi.
I to jest najważniejsze.No ale nie narzekam. W końcu mogę komfortowo korzystać z internetu i nie muszę pamiętać o liczeniu impulsów/kilobajtów
Ja osobiście czekam, aż ceny modemów spadną albo op-y zaczną je
subsydiować. Bo nie usmiecha mi się płacić 900zł + cyrograf na 2 lata.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Ano, źle odczytał
Pracuje na kompie i teraz mogę sobie co jakiś czas rzucić okiem na niektóre fora. Tylko teraz troche chyba zezowałem.
Tu są informacje Orange
Tu jest regulamin "promocji" z cennikiem. GC89 <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie jest dostępny na GPRS.

Pracuje na kompie i teraz mogę sobie co jakiś czas rzucić okiem na niektóre fora. Tylko teraz troche chyba zezowałem.
Tu są informacje Orange
Tu jest regulamin "promocji" z cennikiem. GC89 <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie jest dostępny na GPRS.