Witam wszystkich, jestem tutaj pierwszy raz i chcialbym prosic o rade...
planuje zrobic siec bezprzewodowa w domu - posiadam 2 laptopy (z kartami wifi na "n" drafcie), dostawca neta to neostrada z opcja liveboxa (chcialbym rozdzielic przy tym neta na 2 laptopy - wiec w gre wchodzi cos z ADSL) (czesto tez zmieniam miejsce pobytu, i chcialbym moc rozdzielic za pomoca tego routerka inne lacza), routerek powinien byc z dobrym zasiegiem i szybki (dlatego tez "n" draft) do niego chce podlaczyc dysk sieciowy 500GB i tez mam problem z wyborem kieszeni...
chcialbym aby z dwoch laptopo (vista + xp) mozna bylo bez problemu widziec ten dysk w sieci i zgrywac dane na niego...
znalazlem cos takiego, mozecie mi cos doradzic, ktory sprzet bedzie lepszy, bo juz sie pogubilem
Pieter pisze:chcialbym moc rozdzielic za pomoca tego routerka inne lacza
Jakie? Pamietaj, ze neostrada wymaga modemu ADSL, kupujac router z wbudowanym takim modemem ograniczasz sie tylko do ADSLi, kupujac bez modemu - do roznych sieci zakonczonych RJ45, czyli do ADSLa wymagany bylby zewnetrzny modem. Podejrzewam, ze w roli takiego modemu moze dzialac LB, trzebaby poszukac w ustawieniach jakiegos trybu bridge/half-bridge/PPP bridge.
Pieter pisze:chcialbym moc rozdzielic za pomoca tego routerka inne lacza
Jakie? Pamietaj, ze neostrada wymaga modemu ADSL, kupujac router z wbudowanym takim modemem ograniczasz sie tylko do ADSLi, kupujac bez modemu - do roznych sieci zakonczonych RJ45, czyli do ADSLa wymagany bylby zewnetrzny modem. Podejrzewam, ze w roli takiego modemu moze dzialac LB, trzebaby poszukac w ustawieniach jakiegos trybu bridge/half-bridge/PPP bridge.
Chodzi mi o podzielenie zarowno neostrady w polsce jak i neta w Irlandii (daja modemy Motoroli)
Pieter pisze:czyli podsumowujac, calkiem inny routerek jest do neo, a inny do netow "kablowkowych" gdzie daja swoje routerki?
Tak jest. Kwestia jest tego czy ma miec wbudowany modem ADSL czy nie. Mozna tez to rozwiazac tak:
1. dla neo: zewnetrzny modem RJ45 + router bez modemu
2. dla kablowek itp: router bez modemu.
Zostawiasz w domu ten modem podpiety pod neostrade a wozisz tylko router.