Pierwsze pytanie router netia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pierwsze pytanie router netia
Witam, własnie zamówiłem sobie internet po lini tp w netii. Jest to prędkość 1mb. I tu mam pytanie jaki router wybrać. Ogólnie ma to chodzić na laptopie hp. Chciałbym mieć bardzo dobry zasięg, może coś z d-linka? co byście polecili???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Pierwsze pytanie router netia
Ja osobiście Linksysa. Miałem WAG200G annex A do neostrady. Nie miałem z nim problemów.rufu pisze:co byście polecili???
-
Kupiłem kiedys taki w media markt i byl zepsuty zraziłem się do tego modelu. Nie działał. A czy na orginalnej karcie z laptopa bedzie chodził szybko ten internet, czy lepiej kupić oddzielnie???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Media Markt.rufu pisze:Kupiłem kiedys taki w media markt i byl zepsuty zraziłem się do tego modelu.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Annex miałeś odpowiedni? Mi sprzedali B czyli w neo nie działał a dowiedziałem się po telefonie do linksysa i podaniu numeru seryjnego.rufu pisze:Nie działał.

Zależy jaką masz kartę w laptopie. Jaki router. I co oznacza "szybko".rufu pisze:orginalnej karcie z laptopa bedzie chodził szybko ten internet
-
Nie znam się za bardzo na routerach Laptopa mam hp pavilion z serii dv2000.
- wojteks
- *** Administrator ***
ile kasy chcesz wydać?rufu pisze:I tu mam pytanie jaki router wybrać.
co to znaczy? w mieszkaniu 50m2, 200m2, domek parterowy czy piętrowy a może u sąsiada w domu 100m od Ciebie?rufu pisze:Chciałbym mieć bardzo dobry zasięg
Nie pomagam na PW!
-
Dom jednorodzinny 350m2 piętrowy, nie wiem ile kasy. Zaproponujcie cos na pewno nic za tysiace zlotych
- wojteks
- *** Administrator ***
to na taki dom żeby w całym był zasięg to trzeba dodatkową antenę dokupić (wtedy i sąsiedzi prawdopodobnie będą w zasięgu) albo 1-2 AP oprócz routera.
np. tp-link TD W8910G, wymieniany wcześniej Linksys, Netgear DG834 (każdy którego modem ADSL obsługuje Annnex A)
np. tp-link TD W8910G, wymieniany wcześniej Linksys, Netgear DG834 (każdy którego modem ADSL obsługuje Annnex A)
Nie pomagam na PW!
-
A bardzo odczuje różnice w n drafcie?
- wojteks
- *** Administrator ***
do łącza 1Mbit raczej nie odczujesz różnicy a jak n-draft to poszukaj routera który zaleca producent laptopa ale takiego nie znajdziesz, 54Mbity spokojnie załatwia łącze 1Mbit od dostawcy a routery N kosztują drożej (WAG325N np. 365zł)
Nie pomagam na PW!
-
Ok nie bede może kombinował i kupie sobie http://www.allegro.pl/item320065463_d_l ... trada.html i jakąś dodatkową antene. Czy ten router jest dobry?
- wojteks
- *** Administrator ***
powinien być dobry, nie wiem czy ma WPA ale w domowej sieci i WEP starczy ustaw go na środku domu i pobadaj zasięg na skrajach/najdalszych pomieszczeniach, może z taką antenką starczy tam gdzie będziesz potrzebował (zależy od materiału z jakiego są ściany).
Nie pomagam na PW!
-
Ok. Dzięki