HP nx9005 Nie uruchamia się i jak włożyć procesor?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

HP nx9005 Nie uruchamia się i jak włożyć procesor?

Post autor: ja.michal »

Postanowiłem zrobić coś z moim starym komputerem, a chyba jeszcze pociągnie trochę bo procesor 1,8 i 512 ramu więc do internetu się nada.

Wrzuciłem go do szafy po tym jak przestał działa. A wyglądało to tak, że przy włączaniu przycisku power migały 3-4 razy diody i nie wstawał. Dysk działa bo teraz używam go jako przenośnego. Procesor też działa prawidłowo bo wyciągnąłem go i kolega sprawdzał czy działa - działa.

No i teraz moje pytanie czy ktoś z kolegów i koleżanek wie co to może być? Mi się wydaje, że płyta główna padła. Dodam jeszcze, że zanim padł były problemy z zasilaniem. Jak by się przegrzewał, albo przeciążał w jakiś dziwny sposób.
Czy ktoś może coś mi poradzić w tej sprawie?

Wypatrzyłem już płytę do tego modelu, żeby zmieni tylko ją a nie i procesor. Mam tylko problem i nie wiem czy to nie poważny.
Procesor siedział wciśnięty w podstawkę. Nie tak jak to jest w stacjonarnych, że się taką klamerką przyciska i się dociska. W laptopie siedział ciasno i wyjmować go trzeba było powoli i ostrożnie, żeby nie go nie ukruszyć.
I tu moje kolejne pytanie. Czy wie ktoś jak to wsadzić ponownie w podstawkę? Wciskanie na siłę odpada bo mama wrażenie, że może płyta strzelić.
Miał ktoś do czynienia z procesorami amd w laptopach w podobnych sytuacjach?

Identyczna płyta jaką ma w laptopie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: HP nx9005 Nie uruchamia się i jak włożyć procesor?

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:Procesor siedział wciśnięty w podstawkę. Nie tak jak to jest w stacjonarnych, że się taką klamerką przyciska i się dociska. W laptopie siedział ciasno i wyjmować go trzeba było powoli i ostrożnie
Niektóre podstawki w laptopach mają 'zatrzaski' na śrubę - przekręca się ją i 'lockuje' procka. Ale tam tego nie widzę. Spróbuj zatem przesuwać w bok tę podstawkę, zapewne ona jest dwuczęściowa i w ten sposób się blokuje.

Zresztą polecę zaprzyjaźnione forum o notebookach http://forum.laptopy.info.pl/ tam zapewne już ktoś o to pytał jak pamiętam i była chyba nawet fotka. Było to chyba przy opisie CA 6700.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dzięki BliSki!

Temat procesor jest tutaj jak by ktoś potrzebował. :)
http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic. ... light=6700

Ponawiam jeszcze pytanie czy to płyta padła, że się maluch nie podnosi. :(
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Ja miałem podobny problem. Komputer "nie wstawał" tzn. zapalały się lampki ale trzeba było przytrzymać dłużej przycisk "power" aby zaskoczył. Później już całkiem nie zaskakiwał. Tzn tylko lampki, czarny ekran ale słychać było jak chłodzenie chodzi. Okazało się, że to właśnie płyta główna, więc całkiem możliwe że u Ciebie też ten sam problem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Boras dzięki. ;) Musiałem się upewnić bo podejrzewałem płytę. Miałem dokładnie takie objawy jak napisałeś.
Czyli czekają mnie zakupy. :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja tez sie podpisze pod opinia, ze to plyta glowna - wynika to z doswiadczen i postow na <a href="http://forum-laptopy.info.pl/"><b>forum ... .pl</b></a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Szukam płyty głównej i jak na razie serwisy odpadają bo chcą około 800zł za płytę. :/
Znalazłem na allegro jedną tylko do nx9005, ale coś mi brakuje gniazda do modemu.
Płyta poza tym koło 360zł z przesyłką więc już lepiej. Na ebay-u nie mogę tej płyty znaleźć. :(
ODPOWIEDZ