Programy antywirusowe.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Programy antywirusowe.
Witam.
Proszę podzielcie się doświadczeniami jeśli chodzi o używanie programów antywirusowych. Chodzi mi o program antywirusowy, który jak najmniej obciąża połączenie GPRS. W tej chwili używam Kasperskiego ale podobno znacznie obciążą łącze.
Proszę podzielcie się doświadczeniami jeśli chodzi o używanie programów antywirusowych. Chodzi mi o program antywirusowy, który jak najmniej obciąża połączenie GPRS. W tej chwili używam Kasperskiego ale podobno znacznie obciążą łącze.
Re: Programy antywirusowe.
ja używam program avast,jestem z niego zadowolona,jest dobry i nie obciaza kompa,nie rzeszkadza tez w przegladaniu stron
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Dla Windowsa polecam Norton Internet Security
Stała aktualizacja bazy wirusów i całego programu przez internet.
Wykrywa praktycznie wszystko.
Przyjazny interface , polska wersja językowa i możliwość konfiguracji jak najbardziej optymalnej dla użytkownika.
Dla Linuksa - wbudowany SEELinux oraz (również wbudowana) zapora ogniowa.
Ale tu jest "trochę" inne podejście do bezpieczeństaw.
Poza tym bezpieczeństwo całości Linuksa jest o niebo lepsze od zabezpieczenia Windy.
Wystarczy zobaczyć ile ostatnio wyszło aktualizacji "krytycznych" dla Windowsa.
Stała aktualizacja bazy wirusów i całego programu przez internet.
Wykrywa praktycznie wszystko.
Przyjazny interface , polska wersja językowa i możliwość konfiguracji jak najbardziej optymalnej dla użytkownika.
Dla Linuksa - wbudowany SEELinux oraz (również wbudowana) zapora ogniowa.
Ale tu jest "trochę" inne podejście do bezpieczeństaw.
Poza tym bezpieczeństwo całości Linuksa jest o niebo lepsze od zabezpieczenia Windy.
Wystarczy zobaczyć ile ostatnio wyszło aktualizacji "krytycznych" dla Windowsa.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
AntyVir i skanowanie samego www, to jedno, ale ważniejszy jest tu firewall
a ten zazwyczaj jeszcze bardziej obciąża neta. Ale IMHO połączenie GPRS
jest na tyle wolne, że komp spokojnie wyrabia się ze skanowaniem wszystkiego
Co do samego antyvira, to ja też polecę aVasta
Testowałem go w praniu także na GPRSie
a ten zazwyczaj jeszcze bardziej obciąża neta. Ale IMHO połączenie GPRS
jest na tyle wolne, że komp spokojnie wyrabia się ze skanowaniem wszystkiego

Co do samego antyvira, to ja też polecę aVasta

Testowałem go w praniu także na GPRSie

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Zależy od zastosowanego firewll'a i jego konfiguracji.BliSki pisze:ważniejszy jest tu firewall
a ten zazwyczaj jeszcze bardziej obciąża neta
Standardowy w XP rzeczywiście starsznie wszystko ograniczał, ale bywało, że potarfił porzepuścić wiele niepożądanych.
No cóż. Przy wyrobach M$ można sie tego spodziewać.
Ściana z Pandy spisywała się dosyć dobrze to samo mogę powiedzieć o Nortonie,
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak, masz racje. Ale ja pisałem o obciążeniu systemu przez FirewalleVipera pisze: Zależy od zastosowanego firewll'a i jego konfiguracji.
Standardowy w XP rzeczywiście starsznie wszystko ograniczał, ale bywało, że potarfił porzepuścić wiele niepożądanych.

A nie o skuteczności

Ale schodzimy już mocno poza OT forum.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Wedlug mnie dobrym firewallem jest sygate personal firewall. Jest prosty, nieobciaza palaczenia. Przedewszystkim na radze zablowowac na firewallu svchwosta bo ten syf windowsowy wysyla duzo rzeczy i duzo przystyla wiec jego zablokowanie przyspieszy troche dzialanie naszego gprsa
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bardzo dobrą parą jest firewall: ZoneAlarm i anty wirus: MKS 2005. od bardzo dawna nie miałem problemu z wirusami i z atakami z lanu czy z internetu. Wadą jest dużo opciążenie. (po wyłaczniue firewall-a i mks-a, komputer " smiga" )
pozdrawiam

- Demon
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Osobiście od roku używam antywira F-PROT aktualizacja przez neta wiele dodatkowych ustawien i nie spowalnia ani kompa i aplikacji.Polecam.
Pozdrawiam:))
Pozdrawiam:))
-
- Mistrz bezprzewodowy
1. Jesli nie włączyłeś sobie usługi VPN, to niepotrzebny jest żaden Firewall bo i tak jesteś za NATem i nic Ci nie grozi.
2. Najlepszy i najmniej obciążający kompa program antywirusowy to Nod32. mam go od bardzo dawna i jest świetny.
Takie wynalazki jak Norton Internet Security to Ci połowę mocy procesorwa zeżrą, ostania rzecz jakiej bym użył.
Ja mam VPN i uzywam Kerio Personal Firewall i jestem bardzo zadowolony.
2. Najlepszy i najmniej obciążający kompa program antywirusowy to Nod32. mam go od bardzo dawna i jest świetny.
Takie wynalazki jak Norton Internet Security to Ci połowę mocy procesorwa zeżrą, ostania rzecz jakiej bym użył.
Ja mam VPN i uzywam Kerio Personal Firewall i jestem bardzo zadowolony.
Back to the Future 

- Speedo
- Początkujący użytkownik forum
osobiscie dlugo szukalem progsa ktory nie obciaza kompa, lacza itp, probowalem rozne, moim zdaniem norton zdziadzial strasznie, puszcza trojany i inne smiecie, w dodatku ciezko zamula kompa, mialem go wieeele lat i podziekowalem, na stacjonarnym mam kasperskyego i daje rade ale na laptopie z gprs zainstalowalem cos o nazwie NOD32 - jest po polsku, wirusy i inne smieci tropi jak nalezy, prosty i skuteczny
ups nie zauwazylem posta kol. Szadzik o podobnej tresci, sorka
ups nie zauwazylem posta kol. Szadzik o podobnej tresci, sorka

Mi?ego dnia
Pozdrawiam
Speedo

Pozdrawiam
Speedo

Ja pierwsze miejsce daje dla Kaspersky(dosyć ładny interfejs,chyba najbezpieczniejszy,chroni przed włamaniem do kompa),drugie Avast(ładny interfejs i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie przepóścił mi żadnego wirusa,a najważniejszy plus że jest darmowy w wersji home),a na trzecim Antyvir Personal. A najgorszym antywirusem jakiego miałem to Panda.Ma bardzo ładny interfejs,itd. ale po miesiącu używania zaczął mi się komp restartować po minucie od uruchomienia,więc zainstalowałem Kasperskyego i okazało się żę panda przepuściła mi 28 wirusów.Więc nie polecam.