Sieć WiFI z dostępem do internetu na 2 kompy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć WiFI z dostępem do internetu na 2 kompy
Witam.
Mam w domu 2 kompy laptopa z wbudowanym WiFi, oraz stancjonarnego z adapterem pcmcia/pci do którego włożony jest modem option fusion umts.
Wie ktoś może jak zrbić sieć składającą się z tych 2 komputerów, w której komp stacjonarny będzie bramą dostepu do internetu
Proszę o pomoc
Mam w domu 2 kompy laptopa z wbudowanym WiFi, oraz stancjonarnego z adapterem pcmcia/pci do którego włożony jest modem option fusion umts.
Wie ktoś może jak zrbić sieć składającą się z tych 2 komputerów, w której komp stacjonarny będzie bramą dostepu do internetu
Proszę o pomoc
Re: Sieć WiFI z dostępem do internetu na 2 kompy
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 19:15 przez adams, łącznie zmieniany 1 raz.
Chodziłoby mi o coś troszkę innego. Do stej pory mialem tak że 2 kompy połączone były kablem sieciowym. Stacjonarny miał jako modem telefon kmórkowy podłączony po podczerwień, i udostępniał łacze, no i wszystko działoało. Teraz chcę zrobić identycznie tylko że bez kabli - za pomocą sieciówek wifi. A zamiast "modemu telefonu" modem umts który ma także wbudowaną kartę wifi.Nie wiem tylko czy modem może jednocześnie łaczyć się z internetem i z drugim kompem przez wifi udostępniając mu łacze.
Nie ma problemu. Ja mam właśnie tak to zrobione. Połącz stacjonarny z Internetem, a następnie laptop ze stacjonarnym za pomocą WiFi. Najlepiej na konkretnych IP, na przykład:
Stacjonarny: 192.168.0.1
Laptop: 192.168.0.2
Następnie otwórz w laptopie ustawnieia połączenia WiFi, czyli kliknij na Network Connections, wybierz Properties, następnie na liście zaznacz Internet Protocol (TCP/IP) i kliknij poniżej na Properties.
Zaznacz opcję Use the following IP address i wpisz wyżej wspomniane IP, maskę 255.255.255.0 i jako Default Gateway IP stacjonarnego, czyli 192.168.0.1.
Ostatnia rzecz to adresy DNS, czyli
Preferred: 194.204.152.34
Alternate: 194.204.159.1
U mnie chodzi. Powodzenia.
Stacjonarny: 192.168.0.1
Laptop: 192.168.0.2
Następnie otwórz w laptopie ustawnieia połączenia WiFi, czyli kliknij na Network Connections, wybierz Properties, następnie na liście zaznacz Internet Protocol (TCP/IP) i kliknij poniżej na Properties.
Zaznacz opcję Use the following IP address i wpisz wyżej wspomniane IP, maskę 255.255.255.0 i jako Default Gateway IP stacjonarnego, czyli 192.168.0.1.
Ostatnia rzecz to adresy DNS, czyli
Preferred: 194.204.152.34
Alternate: 194.204.159.1
U mnie chodzi. Powodzenia.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
używajcie adrsów ip 192.168.1.(1-254)
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok. Już wszystko działa, ale mam jeszcze jeden proble, a mianowicie - strasznie mułowato to chodzi, tzn jeśli ktoś siedzi na stac. w necie to na laptopie jest tragicznie. Wcześniej miałem telefon kom. jako modem i kompy połączone kablem, no i w sumie moge powiedzieć że po kablu lepiej chodził net na obydwu kompach. Zna ktoś może sposób aby to przyspieszyć? może jakis programik do dzielenia łacza?
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
NetLimiter 2 Pro 

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<