Huawei E630 + HP530 = PROBLEM :-(

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michas86
Początkujący użytkownik forum

Huawei E630 + HP530 = PROBLEM :-(

Post autor: michas86 »

Witam, otóz mam problem, ze w moim laptopie HP530 odkad mam modem Huawei E630 (blueconnect PCMCIA) zauwazylem dziwne "cykanie" "cmykanie" dysku twardego podczas nawet braku wykonywania na nim czynnosci, dysk twardy co sekunde wydaje z siebie dziwny odglos "cyk cyk cyk".
Gdy natomiast odinstalowalem sterowniki modemu Huawei to wtedy dysk pracuje normalnie, "cyknie" od czasu do czasu, ale to normalne. Nie chalasuje co sekundę i jest „cisza”. Nie wiem czemu modem powoduje jakies zaklocenia dysku, czy to normalne? Czy tak ma byc? Wydaje mi sie, ze skoro zadnych informacji z dysku nie pobieram za pomoca jakiegos programu ani nie pracuje na kompie to dysk nie powinien co chwila, co sekunde "cykac". Troche to denerwujace, kiedy caly czas cos brzeczy pod uchem :/ Mam windowsa xp a pod vista problem jest taki sam. Moze ktos mial podobny problem i wie co zrobic. Prosilbym o jakas pomoc, z gory dziekuje :)
:(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Huawei E630 + HP530 = PROBLEM :-(

Post autor: ja.michal »

michas86 pisze:Gdy natomiast odinstalowalem sterowniki modemu Huawei to wtedy dysk pracuje normalnie
Tylko przy odinstalowaniu sterowników czy samo wyjęcie karty powodowało uspokojenie się dysku?
michas86

własnie teraz odinstalowalem sterowniki i modem zostal w porcie pcmcia (otrzywiscie modem sie nie zainstaluje bo nie ma sterownikow do niego w xp) i dysk sie uspokoil.. natomiast sytuacja sie powatrza kiedy stery ponownie zainstaluje, dysk "cyka" znow :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A jakie masz sterowniki/oprogramowanie?
michas86

wlasnie myslalem, ze moze to wina sterownikow, posiadam dostarczone to przez Erę, czyli nie wiem czy sa najnowsze, natomiast sciagnalem najnowsze oprogramowanie ze strony Huawei i dzisiaj jeszcze je aktualizowalem z pozytywnym rezultatem, lecz sytuacja jest nadal taka sama :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tutaj masz soft:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
Mobile Connect jest bardziej ubogi. Mobile Partner ma więcej opcji i ładniej wygląda. ;)

A po wciśnięciu w xp ctrl+alt+delete w zakładce wydajność ile masz MB w użycie pliku stron?
Ile masz ramu w komputerze?
michas86

dzieki za soft, zaraz go pobiore, w zakladce wydajność na chwile obecna mam 322 MB, ramu mam 1 GB. Cos jest nie tak? :( laptopa mialem dwa razy wymienianego, bo myslalem, ze to wina portu wejscia pcmcia lub dysku, ale widac ze wszystko w kompie ok, tylko cos chyba ze sterami, moge dodac ze modem byl sprawdzany w Erze i okazalo sie ze jest sprawny tez.. :)

[ Dodano: 2008-03-07, 00:17 ]
jesli chodzi o soft, moge go bezplatnie pobrac?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

michas86 pisze:na chwile obecna mam 322 MB, ramu mam 1 GB. Cos jest nie tak? :(
To wszystko ok. Zużycie masz mniejsze niż ramu. Pytałem się o to bo jak by było zużycie większe niż to znaczy, że pliki do pamięci na hdd winda wrzuca i dlatego może tykać.

A nie zwróciłeś uwagi czy ci się nie pobiera coś w tle? Aktualizacja automatyczna windowsa albo programu antywirusowego? Znaczyło by, że dysk cały czas pracuje i dlatego tyla. :)
michas86

no wlasnie nie, aktualizacje wylaczylem, antywirus tez nic nie pobiera, co mnie dziwi, ze jak wywale stery od modemu to dysk siedzi cicho, moze jest jakas inna przyczyna, nie znam sie konkretnie na tym.. :/ te cykanie jest denerwujace szczegolnie teraz w nocy, bo cyka doslownie co sekunde... :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem co Ci poradzić. Nie mam pomysłów. :/
Może spróbuj defragmentacje zrobić jak będziesz miał już soft wgrany.
Nie powiedziałeś mi jeszcze jednego. Jak masz zainstalowane oprogramowanie i wyjmiesz katę z portu to dalej cyka?

OT
Zawsze można zmienić dysk na SSD (flash) :P Z tym, że 63GB kosztuje 3500zł. :]
michas86

Sorki, ze tak pozno, wlasnie jak wyjmę sama karte i wylacze program od modemu to dysk tez normalnie sie zachowuje, w sensie nie "cyka", tak samo sie dzieje, jak odinstaluje oprogramowanie i nawet karta jest w porcie, to tez dysk nie "cyka". Natomiast jak modem chodzi i net jest wlaczony to slysze tylko z dysku "tyk" tyk" tyk" "tyk-tyk" i tak caly czas.. non stop, bez przerwy..:(
Co to tego softu co mi podeslales, to zainstalowalem, ale gdy wpisuje parametry polaczenia, analogicznie jak to bylo ze sterami dolaczonymi z Ery, to wysiwetla mi sie komunikat "You can't connect before register.....cos tam :/" Wiesz moze jak mam ustalic polaczenie w sensie te parametry by przez ten nowy program bluconnect chodzil? Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowaniem tematem ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

michas86 masz właczone przywracanie systemu?
michas86

nie mam :/

[ Dodano: 2008-03-07, 10:33 ]
yyy przepraszam, mam wlaczone przywracanie systemu
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Wyłącz i zobacz czy nadal bedzie piszczał.
michas86

yh, nadal tyk tyk i tyyyyk :(

[ Dodano: 2008-03-07, 10:56 ]
co do mobile partner, to komunikat jest taki: "you can't connect before register an available network" :/ nie wiem o co doladnie chodzi :/
grabarz86

Post autor: grabarz86 »

mi wyskakuje komunikat o błędnym RAS... o co chodzi? komunikat jest po kliknięciu w "połącz"... kartę niby widzi i do tego momentu jest spoko... próbowałem ze sterownikami ery i huawei i to samo... coś źle ustawione mam w kompie? błąd chyba 711...
ODPOWIEDZ