WI FI na 5 Ghz
Moderator: Moderatorzy
WI FI na 5 Ghz
witam chcialem sie dowiedziec informacje na temat postawienia sieci na 5 Ghz. W moim miescie jest wielu providerów na 2,4 ghz z ktorych abonenci nei sa zadowoleni dlatego myslimy z kolegami nad zalozeniem dzialalnosci ISP i chcialbym sie dowiedziec odnosnie opłat i wszelkich pozwolen na dzialalnośc na tej czestotliwości. Moze juz ktos pracuje na tej czestotliwości? Z gory dziekuje ze wszelkie odpowiedzi.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: WI FI na 5 Ghz
A czy nie jest tak, że na 5G propagacja fali jest trochę gorsza a co za tym idzie zasięg mniejszy?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojrep
- Użytkownik forum
Tak jest miejsza na 5.4 GHz, ale zato w paśmie 5.470-5725 MHz możesz uzyc zamiast jak przy 2.4GHz 100mW, aż 1W.
Owszem coś za coś ... przy 5.4GHz i 1W masi twoj sprzecik spałnieć dodatkowe wymagania: TCP, DFS, RadarDetec.
Pozatym ... kwestia działanie 2.4 to w 90% wina kiepskiego sprzetu i małej wiedzy osoby która to obsłguguje.
U mnie w eterze na 2.4GHz jest ok 40 innych stacji ... i ja nie narzekam mimo tylko 100mW.
Jaka jest różnica .... inni płaca za antene 60-100 zł a ja 200 zł minimum dla klienta, a na stację bazowa to minimum 500 zł.
Kupować do bry sprzęcik się opłaca ..........
Owszem coś za coś ... przy 5.4GHz i 1W masi twoj sprzecik spałnieć dodatkowe wymagania: TCP, DFS, RadarDetec.
Pozatym ... kwestia działanie 2.4 to w 90% wina kiepskiego sprzetu i małej wiedzy osoby która to obsłguguje.
U mnie w eterze na 2.4GHz jest ok 40 innych stacji ... i ja nie narzekam mimo tylko 100mW.
Jaka jest różnica .... inni płaca za antene 60-100 zł a ja 200 zł minimum dla klienta, a na stację bazowa to minimum 500 zł.
Kupować do bry sprzęcik się opłaca ..........
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nic dodać nic ująćwojrep pisze:Pozatym ... kwestia działanie 2.4 to w 90% wina kiepskiego sprzetu i małej wiedzy osoby która to obsłguguje.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
WI FI na 5 Ghz
no tak ale jakie sa koszty? czy potzrebne sa jakies dodatkowe zezwolenia na 5-5,4 Ghz?
WI FI na 5 Ghz
tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to jaki sprzęt najbardziej polecacie?