jaki router do dzielenia lacza?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzywy105
Początkujący użytkownik forum

jaki router do dzielenia lacza?

Post autor: krzywy105 »

Witam. Chcialem prosic o porade dotyczacom routera. Chce zakupic takie urzadzenie aby podzielic net na 2 kompy. Najlepiej zeby mial mozliwosc udostepnienia neta przez wifi ale takze przez zwykla skretke (wbudowany switch z kilkoma portami?). Prosil bym o porade w wyborze takiego urzadzenia przy czym zaznaczam ze chodzi mi raczej o tansze rozwiazania. A i jeszcze jedna sprawa a mianowicie aby mozna bylo sprawiedliwie posdzielic lacze czyli jakos je ograniczyc. Tylko z tego co szukalem to tanie routery nie oferuja takiej mozliwosci; a moze sie myle?. No chyba ze zna ktos program ktory mozna zainstalowac na komputerach klienckich ktory by to ograniczal transfer na sieciowce.

prosze o jakies porady. pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: jaki router do dzielenia lacza?

Post autor: ja.michal »

krzywy105 pisze:jaki router do dzielenia lacza?
Na forum jest pełno tego. Nawet ostatnio było. :szukaj:
krzywy105 pisze:A i jeszcze jedna sprawa a mianowicie aby mozna bylo sprawiedliwie posdzielic lacze czyli jakos je ograniczyc.
W większości można ustawić czas dostępu na dobę i/lub ilość MB transferu na dobę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

żeby długo nie szukać link
http://allegro.pl/item325830735_kupuj_j ... 3l_gw.html

ale niestety nie napisałeś jaki net chcesz dzielić
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krzywy105 pisze:No chyba ze zna ktos program ktory mozna zainstalowac na komputerach klienckich ktory by to ograniczal transfer na sieciowce.
Jest taki program - NetLimiter, ale niestety tez jest platny.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Jest taki program - NetLimiter, ale niestety tez jest platny.
Ale on chyba musi być na jakimś serwerze zainstalowany? Mylę się?
krzywy105
Początkujący użytkownik forum

Post autor: krzywy105 »

internet ktory chce podzielic jest z oferty firmy Virgin (UK, ) jeszcze dokladnie nie weim jaka szybkosc ale mozliwe ze 20Mb/s (ewentualnie ktoras z tanszych opcji).
Rozumie ze router z zpodanej aukcji allegro umozliwia ograniczenie lacza np. do 1Mb/s dla kazdego z komputerow? (opcja o ktorej wspomnial kolega dotyczaca limitu danych lub czasu nie wydaje mi sie zbyt dobra).
Co do programu ograniczajacego lacze w ostatecznosci rozwazam tez taka opcje (takze z ograniczeniem po stronie klienta zakladajac moje zaufanie do osoby z ktora bede dzielil lacze; czy netlimiter to umozliwia?)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

to lepiej taki router jak z linku, oczywiście jeżeli virgin da modem zakończony wyjściem rj45 (ethernet) a z tego co wiem to taki daje, znajomi maja 2MB i używają D-link'a bo im ktos polecił (ale ten linksys jest o niebo lepszy)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ale on chyba musi być na jakimś serwerze zainstalowany? Mylę się?
Instaluje sie go tak jak chcial krzywy105 - na kompach klienckich. Umozliwia on zlimitowanie i pobierania i wysylania, globalnie lub dla kazdego programu z osobna. Wersja pro zdaje sie umozliwia zalogowanie sie na kazdego klienta i ustawienie tego "na odleglosc".

Jesli mowimy o WRT54GL to pamietaj, ze aby miec kontrole nad predkoscia bedziesz musial zmienic firmware na nieoficjalny i zastosowanie skryptow do Traffic Shapingu. Dostepny jest nawet generator takich skryptow napisany przez Polaka.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Instaluje sie go tak jak chcial krzywy105 - na kompach klienckich.

Mało wygodne jednak. Lepsza ta opcja z WRT54GL i Traffic Shaping.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mało wygodne jednak.
Zgoda, ale warto wiedziec, ze jest :)
ODPOWIEDZ