Problem z dźwiękiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z dźwiękiem
Mam openSUSE 10.3 i zintegrowaną kartę dźwiękową AC97. Czasami mam tak że podczas dźwięku jakiegoś komunikatu dźwięk się zacina i jest cały czas. Myślę że mam coś nie tak ze sterownikami. Patrzylem w Software Menagment i mam wgraną ALSA. Doradźcie bo nie mogę normalnie słuchać muzyki. Póbowałem coś zmieniać w HArdware-->Sound ale nic nie dało.
Teraz mam tak że uruchamiam Amarok i od razu dźwięk się zacina i jest jak "zdarta płyta". W tym odtwarzaczu jako Engine ustawilem XINE a potem wyblałem ALSA.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Teraz mam tak że uruchamiam Amarok i od razu dźwięk się zacina i jest jak "zdarta płyta". W tym odtwarzaczu jako Engine ustawilem XINE a potem wyblałem ALSA.
Ktoś ma jakiś pomysł?
SE GC89 - EDGE - iPlus
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z dźwiękiem
Oczywiście. Najlepszym pomysłem w tym wypadku jest kupno osobnej karty muzycznej a nie poleganie na zintegrowanym dziadostwie. I nie jest to żaden straszny wydatek, bo nowe karty firmy Creative na Allegro można kupić już za 40zł. Większość z nich nawet w pełni obsługuje wielokanałowy sygnał dźwiękowy 7.1zabor26 pisze:Ktoś ma jakiś pomysł?
-
Część producentów ma jakiś dziwny ten standard AC97... u mnie też są w pewnych sytuacjach jaja z dźwiękniem, ale do laptopa nie będę kombinował nawet kart na USB bo będę wyglądał jak rybak ciągając za sobą sieć kabli

Sciągnij najnwoszą alse, przekompiluj z odpowiednimi parametrami (szukaj na necie do swojej dźwiękówki i susełka), powinno pomóc ale może też zaszkodzić. W moim przypadku nowa ALSA zniekształca dźwięk i wole "fabryczne" niedogodności niż kiepska jakość muzyki

Sciągnij najnwoszą alse, przekompiluj z odpowiednimi parametrami (szukaj na necie do swojej dźwiękówki i susełka), powinno pomóc ale może też zaszkodzić. W moim przypadku nowa ALSA zniekształca dźwięk i wole "fabryczne" niedogodności niż kiepska jakość muzyki
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Mavie, a siec kabli przy przegladaniu bez-kabli, wygladala by dziwnie. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Dobra jakoś dam radę. W koncu mam tez XP;) Dzięki a z kernelem nie chcę na razie mieszać;)
SE GC89 - EDGE - iPlus