Serwer FTP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fisio
Początkujący użytkownik forum

Serwer FTP

Post autor: fisio »

Mam dostęp do internetu poprzez modem TPSA ( wdzwaniany - 0202122 ) , i poprzez telefon komórkowy ( GPRS - Plus GSM , SIMDATA ).Obydwa usługi mają wspólną cechę - zmienne IP , przez co komputer nie jest ,, widoczny " w sieci internet.Dla celów edukacyjnych chciałem zrobić serwer FTP , .Skorzystałem z usługi jaką oferuje serwis www.NO-IP.com , i przy połączeniu za pomocą modemu TPSA mój numer IP jest aktualizowany prawidłowo , a co za tym idzie komputer jest dostępny w internecie.Niestety przy połączeniu za pomocą GPRS numer IP nie jest aktualizowany .
Przy prawidłowej aktualizacji numer IP podany przez serwis www.NO-IP.com jest zgodny z numerem IP podanym w zasobniku systemowym ( ikonka połączenia koło zegara ) , natomiast przy połączeniu GPRS numery różnią się.
Dlaczego przy połączeniu TPSA numer IP jest aktualizowany pomyślnie a w GPRS nie? Czym różnią się te dwa rodzaje połączenia , i czy jest jakiś sposób na poprawną aktualizację w GPRS ?
pozdrawiam...
Co nas nie zabije to nas wzmocni !
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Re: Serwer FTP

Post autor: lkmc »

Wprzypadku GPRSu jestes za NATem i nie masz zewnetrznego IP,
nie wiem czy w simdacie istnieje mozliwosc dokupienia zewnetrznego IP ale w usludze abonamentowej kosztuje to 6 zeta :D
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Problem był już tez poruszany w FTP (i inne) w Blue Connect
Obecnie mogę jedynie dodat, że jeśli chodzi konkretnie o Erę, to nadal nie użytkownik pozostaje za NAT'em i nie przewidują jak na razie zmiany takiego stanu rzeczy.
Jestem zwolennikiem (i w zasadzie zadowolonym użytkownikiem BlueConnecta) jednak w tej sytuacji to "troszeczkę" zazdroszczę użytkownikom iPlusa i ORANGA gdzie istnieje możliwość wykupienia publicznego IP :(
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 19:15 przez Vipera, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Vipera pisze:Problem był już tez poruszany w FTP (i inne) w Blue Connect
Obecnie mogę jedynie dodat, że jeśli chodzi konkretnie o Erę, to nadal nie użytkownik pozostaje za NAT'em i nie przewidują jak na razie zmiany takiego stanu rzeczy.
Jestem zwolennikiem (i w zasadzie zadowolonym użytkownikiem BlueConnecta) jednak w tej sytuacji to "troszeczkę" zazdroszczę użytkownikom iPlusa i ORANGA gdzie istnieje możliwość wykupienia publicznego IP :(
W orange mam IP publiczne za darmo.
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 19:16 przez Szadzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Szadzik pisze: W orange mam IP publiczne za darmo.
Gratuluję.
Ja przez to porąbane IP w Erze to jak na razie mam tylko problemy.
A odpowiedź (również na piśmie) jest ciągle taka sama:
BOA ERA pisze: uprzejmie informuję, iż w chwili obecnej sieć Era nie oferuje możliwości wykupienia publicznego adresu IP.
Oczywiście przydzielenia bezpłatnie też nie.
A mnie krew zalewa, gdy 90% korespondencji e-mail albo w ogóle nie da się wysłać albo automatycznie ląduje u odbiorcy w spamie :evil:
Dawno tak nie iskrzyło na lini ERA - VIPERA.
Okazuje się że ten internet jest jedynie do "oglądania stronek".
Nie mogę się zalogować na serwerze firmowym z tego IP bo od razu mnie blokuje, a z powodu, że jest to adres pod którego jest każdorazowo podpinanych wielu użytkowników, nie dostałem zgody na dopisanie go listy dozwolonych.
Szkoda słów...
Ale cierpliwość się już kończy
Trochę żółci na dotychczasową (naprawdę) dobrą opinię o operatorze.
Może się poprawią? :D
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

W orange trzeba obecnie zapłacić za IP PUBLICZNE 5 zł netto.Natomiast w "starych" umowach dostawało się darmo tą usługę.
Vipera! :D Ta Era kosztuje Cię trochę kasy i nerwów a brak usługi publicznego ip to trochę dziwna sprawa gdzie konkurencja to ma.Szkoda ,że jesteś związany umową bo tak miałbyś UMTS z Plusa lub Orange i tak jak pisałem korzystne pingi (160-170 ms) i szybki transfer w praktyce 40-48 kBps.A przecież płacisz nie mało ok. 120 zł brutto.
Tak więc panowie z ERY pobudka prawie trzy i pół miliona ludzi w aglomeracji czeka na konkretne i przyzwoite usługi (sorry tu jako mieszkaniec tych terenów) już nie wspomnę o całym nie małym kraju.HSDPA nie byłoby przesadą.
Vipera i tak was chwali chodź wg mnie bardzo na wyrost. :x
pozdrowienia bob :wink:
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Nio... Z tym IP to totalnie przegieli!
Ale coś na osłodę.....
U którego z konkurencyjnych operatorów za tą samą kasę bez ograniczenia transferu mogę przesłać w (w obie strony) 16 GB (wg FV za poprzedni okres roliczeniowy).?
I to przy transferze rzadko schodzącym poniżej 17 kB.
A przy okazji - gdy robiłem kilka dni temu aktualizację Pingwina do FC 5 test 3 transfer utrzymywał się w granicach 25 kB.

:evil: ALE IP IM NIE DAREUJĘ! :evil:

Od dawna mam skonfigurowany zarówno serwer FTP jak i httpd i nadal są bezużyteczne (tj nie widoczne z zewntrz)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Vipera pisze:Nio... Z tym IP to totalnie przegieli!
Ale coś na osłodę.....
U którego z konkurencyjnych operatorów za tą samą kasę bez ograniczenia transferu mogę przesłać w (w obie strony) 16 GB (wg FV za poprzedni okres roliczeniowy).?
I to przy transferze rzadko schodzącym poniżej 17 kB.
A przy okazji - gdy robiłem kilka dni temu aktualizację Pingwina do FC 5 test 3 transfer utrzymywał się w granicach 25 kB.

:evil: ALE IP IM NIE DAREUJĘ! :evil:

Od dawna mam skonfigurowany zarówno serwer FTP jak i httpd i nadal są bezużyteczne (tj nie widoczne z zewntrz)
U orange mam średnio takie transfery (ostatnio 12GB DL i 7UP) i nie mam problemów. Nie wszyscy co mają usługi w Orange mają limity, o tym należy pamiętać.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Potwierdzam co napisał Szadzik.Mimo ,że obecnie w usłudze Business Everywhere 3G jest zastrzeżony limit 2GB ,ale o ograniczeniach mogę przeczytać jedynie na tym forum.
bob :D
ODPOWIEDZ