Cześć
Aktualnie mam internet w Aster(pakiet Twój Dom).
Korzystam z modemu, który jest podłączony do komputera za pomocą zwykłego kabla sieciowego.
Muszę jednak podzielić łącze(w moim pakiecie niby może być do 3 komputerów).
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby router bezprzewodowy podłączony do modemu, który posiadam.
Chciałbym aby wyglądało to tak:
-komputer stacjonarny z Linuksem podłączony bezpośrednio kablem do routera
-drugi komputer stacjonarny z Linuksem/Windowsem łączący się przez WIFI(muszę kupić kartę)
-laptop łączący się przez WIFI(karta jest)
Wszystkie komputery są w tym samym mieszkaniu. Maksymalna odległość to jakieś 8m i trzy ściany.
Co myślicie o:
routerze TP-Link_TL-WR543G
i karcie TP-Link_TL-WN551G
Router musi mieć szyfrowanie, umożliwiać przesłanie plików pomiędzy komputerami w sieci i forwardowanie portów.
Mam jeszcze dwa pytania:
-czy do połączenia modemu i routera potrzebny jest kabel skrosowany?
-czym się różni router od punktu dostępowego?
Dzielenie łącza w Aster
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dzielenie łącza w Aster
Wedlug tych wytycznych moze byc prawie dowolny routerek. Ten ktory podales jest jak najbardziej OK.krzysiek85 pisze:Router musi mieć szyfrowanie, umożliwiać przesłanie plików pomiędzy komputerami w sieci i forwardowanie portów.
Nie, prosty. Router to w sumie komputer, wiec laczy sie go z modemem tak samo jak laczyles kompa.krzysiek85 pisze:-czy do połączenia modemu i routera potrzebny jest kabel skrosowany?
Punkt dostepowy (Access Point) to jest urzadzenie tylko i wylacznie zamieniajace sygnal kablowy na radiowy i vice versa. Router natomiast to urzadzenie sluzace do znajdowania tras w zlozonych sieciach oraz do laczenia roznych podsieci.-czym się różni router od punktu dostępowego?
To co planujesz kupic to jest tak na prawde router+AP+gateway:
- z funkcji stricte routerowych nie bedziesz korzystal
- AP czyli tak jak wyzej - rozsyla sygnal radiowy
- gateway, czyli brama, ta funkcja urzadzenia jest odpowiedzialna za NAT, firewall
dodatkowo mozna odpalic na takim urzadzeniu np server DHCP.
To wszystko powyzsze to w zasadzie teoretyczne nazwy. Dzisiaj przyjelo sie zwyczajowo mowic "router" na urzadzenie spelniajace powyzsze funkcje, a funkcjonalnosc stricte routerowa jest bardzo okrojona (zaweza sie do RIP/2 i static routingu), bo i tak malo kto korzysta z takich funkcji kupujac "router" do domu.
Mam nadzieje, ze nie zamotalem za bardzo