Modem USB (iPlus) do notebooka
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem USB (iPlus) do notebooka
Witam,
jutro idę do Plusa podpisać umowę o iPlusa. Mam notebook (Lenovo 3000 N200) z wejściem Express Card i perspektywa wydania 369 zł za modem nie jest dla mnie zbyt ciekawa, dlatego zdecydowałem się na modem USB (iPlus Modem USB
Option Icon 3G/HSDPA - w moim mieście mam zasięg EDGE). Powiedzcie mi dlaczego Plus na swojej stronie zachęca do kupna modemów na wejście PCMCIA lub ExpressCard w przypadku notebooków, a w modemy USB odsyła do komputerów stacjonarnych? W czym gorsze są modemy USB?
jutro idę do Plusa podpisać umowę o iPlusa. Mam notebook (Lenovo 3000 N200) z wejściem Express Card i perspektywa wydania 369 zł za modem nie jest dla mnie zbyt ciekawa, dlatego zdecydowałem się na modem USB (iPlus Modem USB
Option Icon 3G/HSDPA - w moim mieście mam zasięg EDGE). Powiedzcie mi dlaczego Plus na swojej stronie zachęca do kupna modemów na wejście PCMCIA lub ExpressCard w przypadku notebooków, a w modemy USB odsyła do komputerów stacjonarnych? W czym gorsze są modemy USB?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem USB (iPlus) do notebooka
Nie są gorsze są tylko mniej mobilne. Kto dużo używa laptopa w terenie ten wie o co chodzi.T-Mac pisze:W czym gorsze są modemy USB?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zapewne chodzi o to, że zeby mieć w komputerze stacjonarnym modem na PCMCIA musisz jeszcze dokupić przejściówkę a poza tym laptop jest komputerem przenosnym a taki modem na PCMCIA lub ExpressCard wsadzasz w laptopa i go "nie ma" a modem na USB to zawsze dodatkowe urządzenie.T-Mac pisze:W czym gorsze są modemy USB?
-
Co znaczy w tym przypadku "mniej mobilne"?bob pisze:Nie są gorsze są tylko mniej mobilne. Kto dużo używa laptopa w terenie ten wie o co chodzi.
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Znaczy to, że gorzej jest poruszać sie z laptopem, gdy modem trzeba nosić obok, na kablu, niż gdy modem jest w złączu PCMCIA, czy EXPRES CARD
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jak jadę gdzieś to mam taką kartę: http://www.option.com/products/globetro ... supa.shtml praktycznie całą ukrytą w laptopie i cały taki sprzęt jest łatwy w użyciu w terenie. Natomiast wystający modem na usb z laptopa to dobre zwłaszcza na kabelku ale nie to przenoszenia czy trzymania w mniej wygodnych pozycjach.
[ Dodano: 2008-03-09, 19:22 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=76435#76435
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=76439#76439
[ Dodano: 2008-03-09, 19:22 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=76435#76435
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=76439#76439
-
Właśnie przeczytałem, że są problemy z instalacją iPlusa w Viscie (ja mam Vistę 32-bit Home Basic). Powiedzcie mi czy mógłbym iść do Plusa z laptopem i poprosić ich żeby wgrali mi całe oprogramowanie na miejscu. Bo co jeśli podpiszę umowę, a w domu okaże się, że internetu nie ma?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak a nawet jest to wskazanePowiedzcie mi czy mógłbym iść do Plusa z laptopem i poprosić ich żeby wgrali mi całe oprogramowanie na miejscu.

[ Dodano: 2008-03-09, 19:29 ]
Sugerujesz, że zasięgu nie będzie lub będzie bardzo mała prędkość? Czy, że urządzenie nie będzie działać?T-Mac pisze:a w domu okaże się, że internetu nie ma?
-
Myślę, że z zasięgiem problemów nie będzie. Po prostu chodzi o to czy urządzenie będzie działać czy też nie.
W ofercie Plusa np. modem Option Icon 225 HSDPA 7,2 kosztuje 129 zł (iPlus prywatnie 60), ale w ofercie dla stałych klientów ta kwota wynosi 1 zł. Czy mi również przysługuje ta ulga skoro mam telefony w Plusie czy w tym wypadku chodzi o klientów, którzy już mają iPlusa?
Który modem USB polecacie? W moim mieście jest EDGE. Będę korzystał z tego internetu głównie w domu ew. w samochodzie. Na koniec jeszcze raz zaznaczam, że wykluczam kupno modemu pod ExpressCard.
W ofercie Plusa np. modem Option Icon 225 HSDPA 7,2 kosztuje 129 zł (iPlus prywatnie 60), ale w ofercie dla stałych klientów ta kwota wynosi 1 zł. Czy mi również przysługuje ta ulga skoro mam telefony w Plusie czy w tym wypadku chodzi o klientów, którzy już mają iPlusa?
Który modem USB polecacie? W moim mieście jest EDGE. Będę korzystał z tego internetu głównie w domu ew. w samochodzie. Na koniec jeszcze raz zaznaczam, że wykluczam kupno modemu pod ExpressCard.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ten ma stery do visty na bank.T-Mac pisze:modem Option Icon 225 HSDPA 7,2
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli na USB, z Plusa i do laptopa, to jest to najlepszy wybór, ponieważ modem będzie cały czas przy laptopie, nie będziesz musiał nosić nic na kablu... Tylko uważaj, żebyś go nie urwał 

-
A wie ktoś z Was coś więcej na temat oferty dla stałych klientów?
- bob
- Guru bezprzewodowy
To już nie ten dział.T-Mac pisze:A wie ktoś z Was coś więcej na temat oferty dla stałych klientów?