Motorola v980 a modem UMTS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gosc

Motorola v980 a modem UMTS

Post autor: Gosc »

Chce sobie przywiesc z niemiec Motorole v980 , jest to telefon 3G, czy ktos korzystal juz z tego jako modem do UMTS?
agnyra

Re: Motorola v980 a modem UMTS

Post autor: agnyra »

wujek korzysta, chodzi to całkiem nieźle w korporacyjnym iPlusie, musisz zdobyć tylko najnowszą wersję Mobile Phone Tools i odpowiedni kabelek
GOSC

Post autor: GOSC »

Jak podłącze i skonfiguruje to opowiem jak jest i idzie
Maciekka

Post autor: Maciekka »

Witam

Wczoraj zakupilem v980 i odrazu przetestowalem ja jak dziala w iPlusie w Krakowie, mieszkam w centrum wiec mam zasieg UMTS.

Osiagi sa bardzo dobre sciagnie ~40KB/s ;-), ping okolo 200 czasami nawet niewiele powyzej 100 co juz pozwala na granie po sieci. Jedyny minus ze telefon nie ma bluetooth. Teraz planuje zakup kabla ktory umozliwi zasilanie telefonu z usb, mozna wtedy wyjac baterie ;-) co zrobi z telefonu calkiem porzadny modem UMTS.

Ten telefon mozna kupic na allegro za 400-470zl co wydaje mi sie niezlym rozwiazaniem jesli ktos nie ma mozliwosci podlaczenia stalego lacza.
Gosc

Post autor: Gosc »

To jak masz podlaczony V980? nie przez USB?
donek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: donek »

Przypuszczam że ma podłączoną V 980 przez kabel USB bez funkcji ładowania tel. Z tego co wiem są wersje tego kabla z funkcją ładowania jak i również bez niej.
Pozdrawiam
donek
seboo

zaciekawiliscie mnie tym phonem :)

Post autor: seboo »

Czy da rade skonfigurowac go jako zwykly sprzetowy modem bez wodotryskow typu Nokia PC Suite ?? potrzebne sa jakies sterowniki do tego kabelka usb ??
maciekka

Post autor: maciekka »

<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam zwykly kabel usb. Telefon rozladowuje sie po 2-3h korzystania z netu. Kupilem juz kabel ktory doladowuje telefon bezposrednio z usb w momencie kiedy przesylane sa po kablu dane- czekam teraz na przesylke. Mozna tez przerobic zwykly kabel i polaczy go z ladowarka ale to sredni pomysl i niezbyt estetycznie wyglada ;).

Kazdy telefon udostepnia modem na jakism dziwnym porcie w windowsie -nie wiem czy trzeba wgrywac sterowniki w xpsp2 chyba nie. Ja wgralem kiedys mobile phone toolsy do starej v547 i teraz przy v980 nic nie dogrywalem. Skonfigurowalem go jako zwykly modem i smiga - nie musze odpalac zadnych programow tylko uruchamiam polaczenie .

W linuxie nie trzeba nic wgrywac ;-)
seboo

aha

Czyli rozumiem ze przy standardowym kablu usb podlaczonym do telefonu nie ma mozliwosci ladowania telefonu z ladowarki jakims oddzielnym do ladowania wejsciem ?? hmm smutna sprawa bo to postawa przy telefonie umts ktory zrzera tyle energii ! - jezeli jest tak jak jest to - gdzie mozna kupic takowy kabelek ?? z gory dzieki za odpowiedz
maciekka

Kabel z zasilaniem mozna kupic tutaj:
http://matrax.net/sklep/

Jak wkoncu do mnie dojdzie to napisze jak sie sprawuje.
Gość

Post autor: Gość »

napisz czy osiagniesz na nim taka samą predkośc jak na orginale dodanym do telefonu ,bo to chyba podróba taka niska cena
seboo

wlasnie :)

tez o tym myslalem :) - w koncu za swoj oryginalny kabelek do 6020 dalem ponad 160 zeta :oops: - czy to jest piekne zeby bylo prawdziwe ?? zeby na nieoryginale az tak dobrze wszystko smigalo ?? - i jeszcze jedna sprawa - slyszalem ze w niektorych przypadkach usb nie chce ladowac ? - jaki jest ten prad ladowania ?? czy przy 500 mA na port to wystarczy ? i starym usb 1.0 :) - aha dziekuje serdecznie bardzo za link
IT Spec

Kabel USB i predkosc

Post autor: IT Spec »

Mam v890 jako modem UMTS. Ze sterownikami mozna postapic jak da sie najprosciej tak, wgrac mobile motorola suite, a pozniej odinstalowac, strowniki zostaną w win-ach, i skonfigurowac normalnie polaczenie dial-up i modem. Niestety mam kabel bez zasilania USB, rzeczywiscie rozladowuje sie po 2-3h intensywnej pracy, w ogole slabo trzyma bateria tak normalnie. Mam w Bluconneccie Ery, w Krakowie idzie doskonale, Netmeter pokazuje nawet 480kbps i nie ma przytrzymań jak na EDGE. Polecam jako modem, ale rzeczywiscie dobrze byloby miec kabel USB z zasilaniem.
seboo

dziekuje za informacje!

sluchajcie - a jak mozna zrobic kabel z zasilaniem z originalnego kabelka ? da rade cos wyizolowac , podpiac sie pod jakas zyle ? sciac kawalek wtyczki ;) ?
maciekka

Da rade i to nie jest bardzo skomplikowane. Wystarczy 2 skrajne kabeli z ladowarki podlutowac w odpowiednie miejsce na plytce w kablu usb.
Widzialem gdzies schemat na forum matrax.
seboo

hej mackuka :)

czy dziala ten kabelek zasilajacy telefon po usb ??? czy doszedl juz <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> do Ciebie ?? :)
maciekka

Niestety jeszcze nie doszedl.
Maja jakies problemy natury technicznej i mam go dostac w nastepnym tygodniu :(. Nic innego nie pozostaje tylko czekac - mam nadzieje ze bedzie dobrze sie sprawowal bo nie moge sie juz doczekac .
seboo

dzieki !!

a to byl ten kabele za 20 zeta ??
seboo

znowu sprawa kabelkowa :(

Czy dorarl on juz do Ciebie ?? bo do mnie jeszcze niestety nie :( a szkoda - moze nie dotrze juz do nas ? :(
maciekka

Juz od 2 dni go mam ;-).

Co do paramerow sciagania to nie odbiegaja od tego co jest na firmowym.
Tylko co do zasilania to dziala ale telefon i tak rozladowuje sie po calej nocy sciagania - tzn ficzer polega na tym ze sie nie wylacza bo kabel go zasila ale net ani nawet zwykle rozmowy juz nie dzialaja - telefon nie lapie zasiegu . Trzeba wtedy podladowac troche bateriie i dopiero zadziala.

Wiec suma sumarum telefon jest zasilany z kabla ale nie do konca ;-) - chyba zbyt duzo pradu ciagnie UMTS i ten kabel niewydala.

Nie wiem czy kombinowac cos wiecej z tym kablem czy dac sobie spokoj w sumie sciaganie przez cala noc i tak mnie urzadza.
seboo

no ladnie :)

i ja nic o tym nie wiem :P - ja juz tez mam awizo :) - tak wiec dzisiaj sie nim pobawie - aha sugeruje zakup aktywnego hubika USB :) - probowales dzialac na telefonie bez baterii ??
seboo

no i wiadomo o co chodzi :)

output zasilacza to 1.2 A - a obciazenie na port USB to max 500 mA :) - podczas transferu telefon ciagnie jak smok - ale warto :) - strony plyna poprostu - transfer 414 kbit - pingi 180 ! 8)
szaza

Post autor: szaza »

witam wszystkich
a czy ta motka obsługuje EDGE?
siubul87
Stały użytkownik forum

Post autor: siubul87 »

szaza pisze:witam wszystkich
a czy ta motka obsługuje EDGE?
Nie ta motka nie obsluguje EDGE
SPV C500 + SIMDATA
seboo

UMTS or not UMTS :)

niestety racja - owa motka nie ma EDGE - transmisje w technologii 2 G obsluguje bardzo dobrze - smialbym powiedziec jednak o wiele stabilniej od Nokii 6020 - transfery okolo 8 kb / sek - oczywiscie wiele tu mowic o UMTS w iplusie - smiga smiga i jeszcze raz smiga
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Mam pytanie do ludzi mających ten fon. Kupiłem go dwa dni temu i niby wszystko ok, ale.

Czasami łączy się bez problemów i wszystko chodzi idealnie. A za chwilę wypisuje mi przy próbie połączenia że wystąpił błąd 678 (komputer zdalny nie odpowiedział)

Co jest nie tak.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
ODPOWIEDZ