T=Mobile Web n Walk USB Stick E170

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wielkimarduk
Początkujący użytkownik forum

T=Mobile Web n Walk USB Stick E170

Post autor: wielkimarduk »

Witam serdecznie

Mam taki problem a mianowicie kupilem 3dni temu modem:

T-Mobile Web n Walk USB Stick E170

I ma on możliwość odbioru danych 7.2Mbps HSDPA. Mój problem polega na tym że mam słaby download według mnie ktory wynosi max 150kB/s z tego co tylko nieraz mam taki a tak normalnie to jak dobrze to pobiera z prędkością 50-70kB/s. Według mnie to strasznie mało jak na taki modem. Sygnał z hsdpa mam 100% a łącze sie poprzez program dołączony do modemu web'n'walk stick manager i korzystam w visty home basic.

Moje pytanie jest takie czy to jest normalne że mam taką prędkość skoro modem obsługuje max 7.2mbps. Od czego zależy ta prędkośc skoro laptopa mam cały czas w jednym miejscu a pliki przewaznie sciagam z tego samego miejsca. Kupiłem ten modem z myślą o minimalnym downloadzie 400kB/s. Płace miesiecznie opcja na abonament bez żadnych limitow transferu. Sprzedawca w salonie mowił że to bardzo duża prędkośc a tak nie jest dla mnie. Co mam robic. Czy to wina karty albo modemu czy tak już jest i co zrobic by ten zasieg dochodzil do 7.2mbps. Nie wiem czy to sie trzyma kupy ale jeżeli choc troche z tego ma sens co napisałem z góry thx.

Dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-11, 20:45 ]
Poprawa błędów i wyrazu niezgodnego z regulaminem.
Ostatnio zmieniony 2008-03-11, 20:44 przez wielkimarduk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: T=Mobile Web n Walk USB Stick E170

Post autor: Patryk »

Kolego,te 7.2 Mbps to wyłącznie chwyt marketingowy.W rzeczywistości w idealnych warunkach propagacji fal radiowych pomiędzy modemem a stacją bazową osiągniesz max.~5 Mbps.
Wystarczy ciut gorszy zasięg,i już jest dużo wolniej.
A jeśli nie jesteś w zasięgu UMTS,tylko EDGE,to jak jest 200 kbps (nie kBps ! nie myl jednostek !),to jest bardzo dobrze.

Ty w końcu masz 150 kB/s czy 150 kb/s ?

Jeśli chodzi o kilobajty,to masz po prostu kiepski zasięg (lub przeciążony nadajnik)HSDPA,a jeśli o kilobity,to jedziesz na EDGE.

Internet komórkowy to nie kabel,i ma swoje ograniczenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: T=Mobile Web n Walk USB Stick E170

Post autor: wojteks »

cytat z TMobile :
Unlimited data each month (inc. VoIP) at up to 1.8Mbps (3G-348kbps/HSDPA-1.8Mbps)^2 (24 month contract)

^2 Fair usage policy of 1Gb for Web n Walk, 3Gb for Web n Walk Plus and 10Gb for Web n Walk Max applies. HSDPA handset required to achieve 1.8Mbps

to że modem obsługuje 7.2Mbita/s to wcale nie znaczy że takie prędkości osiągniemy u danego dostawcy

150kBajtów/s to mniej więcej maksimum dla połączenia 1.8Mbita/s (gdyby nie było powtórzeń transmisji, błędów, itp to teoretycznie byłoby 225kBajtów/s downloadu) a niższe prędkości osiągasz w zależności od obciążenia nadajnika (NodeB)

a limity ściągania przy różnych opcjach są 1, 3, 10GB
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ