compaq n800v + compaq wlan multiport w200

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dyla_m
Początkujący użytkownik forum

compaq n800v + compaq wlan multiport w200

Post autor: dyla_m »

WITAM
mam laptopa compaq n800v + compaq wlan multiport w200.
wyszukiwarka sieci znajduje sieć ale niestety nie chce się z nią połączyć.
może ktoś zna jakieś dobre oprogramowanie które pomoże mi połączyć się z internetem za pomocą wireless?

pozdrawiam
dyla_m
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: compaq n800v + compaq wlan multiport w200

Post autor: Jo_gurt »

A to twoja siec?
dyla_m

nie moja. od mojego szwagra. u niego wszystko dziala, laptop od tescia tez, a moj wykrywa siec ale nie chce sie polaczyc, pomimo to ze mamy wszystko dobrze ustawione:(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A konkretniej co jest ustawione? Jakies szyfrowanie? Jakie adresy? Po czym poznajesz, ze sie nie laczy - tylko dlatego, ze nie dzialaja stronki czy faktycznie jest niepolaczony z siecia?
dyla_m

jest ustawione
uwierzytelnianie sieciowe:
wpa-psk
szyfrowanie danych:
tkip
wpisujemy hasło (100% dobre)
i mamy odpowiedź: nie można się połączyć z siecią

szwagier ma router firmy GIGABYTE
teść ma kartę wifi GIGABYTE [i też na początku nie mógł się połączyc z internetem za pomocą win xp (objawy takie jak u mnie czyli znajduje sieć ale się nie łączy) dopóki nie zainstalował oprogramowania gigabyte nie działało]
właśnie stąd moje pytanie czy nie znacie jakiegoś dobrego oprogramowania (uniwersalnego) do połączeń za pomocą wifi.
po czym poznaje ze się nie łączy raz że sam win xp wyświetla taki komunikat nie można się połączyć z siecią a poza tym nie działaja stronki, gg, poczta.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A jakbyscie tak sprobowali na chwilke wylaczyc szyfrowanie i wtedy sprawdzic co i jak?
Bywaja tez czasem problemy z kompatybilnoscia (ja sie spotkalem u D-Linka) miedzy producentami.
dyla_m

próbowaliśmy zmienić na połączenie otwarte ale niestety bez rezultatu nic się nie zmienia - dalej się nie można połączyć. ale słyszałem że jeśli się sprzęt gryzie to większość problemu stwarza windows, a przy pomocy jakiegoś oprogramowania wspomagającego połączenia sieciowe problemy zanikają tylko, że ja nie znam ani jednego takiego programu, a w internecie też takiego znaleźć nie potrafię:(
ODPOWIEDZ