Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam serdecznie wszystkich.
Mam takie pytanko a mianowicie posiadam laptopa a w nim zainstalowany mam modem Merlin XU870 z usługa iPlus. Do modemu podłączoną mam antene zewnętrznom którą zakupiłem juz jakiś czas temu. ANTENKA1
Antenke zakupiłem dlatego iz mam taką sytuacje iż w domu modem łapie tylko sygnał EDGE a na zewnątrz budynku mam zasięg HSDPA i antenka sprawuje sie dośc dobrze ale zasięg jaki posiadam to wachanie od 1 do 2 kresek. Czasam i zadrzy się zerwane połaczenie ale to żadko. Postanowiłem spróbowac zainstalować jak mi sie wydaje lepszą antenke. ANTENKA2
Wedug mojego zdania antenka powinna łapać znacznie lepiej sygnał chociasz są to moje przypuszczenia bo nie jestem zabardzo zorientowany w tych tematach. Sugerowałem sie tym iż antenka jaką posiadam nie ma żadnego zysku db a zakupiona nowa antenka posiada zysk 5 db. Pozatym jest dłuższy kabelek tak więc antenka pujdzie o 0.5 metra wyżej niz dotychczas. Wypowiedzcie sie o moim wyboże czy jest trafny czy dałem ciała z wyborem zakupu.
Pozdrawiam
Zły wybór . Porządna antena do HSDPA to panel z Bestpartnera albo udo-yagi z Dipola – solidni i sprawdzeni producenci. Takie anteny mają ograniczony zakres do 2100MHz (albo 1800MHz – 2100MHz) Dzięki takiemu ograniczeniu nie wskakują na 900MHz i nie łapią GPRS i EDGE. Przeskoki między UMTS/HSDPA a EDGE/GPRS często powodują zerwanie połączenia na kilka minut czasem trzeba też restartować połączenie. Wielu użytkowników forum skarżyło się na ten „defekt”.
Jednym słowem jak chcesz mieć porządny Internet kup dobrą antenę
No widze że troche mi nie poszło z wyborem ale jak tylko uzbieram znowu kase kupie panelówke . Ale ta antena co kupiłem teraz jest chba lepsza od tej pierwszej .
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Witam ponownie. Dzisiaj dostałem antenke i jest juz zainstalowana i musze powiedzieć że myślałem że będzie gożej bo z 2 kresek mam 4 czasem skoczy na 3 a więc antenka lepsza od tej pierwszej. No i ustawiłem na sztywno UMTS w aplikacji iPlus i jak na razie śmiga wyśmienicie. Antenka poszła około 1 metra wyżej ponad dachem budynku tak więc jest dosyć wysoko. I mam jeszcze takie pytanie jeżeli ktoś może to prosze o jakiegoś linka do anten panelowych chciałbym sie zapoznać i przy okazji czegoś sie nauczyć na temat takich anten moz nawet jakąs konkretną ktoś proponuje. Dzięki z góry.
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Jeżeli jesteś zadowolony z transferów to zostań przy tej antenie. Widać masz dobry zasięg i taka wystarczy. Odnieśliśmy się z @ Ufo atakuje krytycznie do Twojego wyboru ponieważ przeważnie taka antena nie wystarczała użytkownikom forum.
linki: bestparner 1 bestparner 2 dipol faq o antenach są tam producenci anten wszyscy jakich udało mi się znaleźć