Router D-link 524 jak podzielić sygnał !!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router D-link 524 jak podzielić sygnał !!
Czy jest możliwośc podzielenia sygnału internetu tak aby komputer stacjonarny był "najważniejszy" a laptopy podłączone WIFI były puźniej.
Lub czy jest możliwość ograniczenia manualnie na laptopach szybkości internety.
Zależy mi na szybkim internecie a kiedy moje wspólokatori odpalają 30 stron z fotki grona ilove itp na raz nie daje sie korzystać z internetu a im nie przeszkadza że to bedzie sie otwierała 20 minut.
Lub czy jest możliwość ograniczenia manualnie na laptopach szybkości internety.
Zależy mi na szybkim internecie a kiedy moje wspólokatori odpalają 30 stron z fotki grona ilove itp na raz nie daje sie korzystać z internetu a im nie przeszkadza że to bedzie sie otwierała 20 minut.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router D-link 524 jak podzielić sygnał !!
na tym sprzęcie nie ma takiej możliwości.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
kkkamilw, potrzebujesz innego routera, który umożliwi podział pasma.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojteks
- *** Administrator ***
program netlimiter prawdopodobnie zadziała ale musisz go zainstalować na każdym laptopie a jeżeli współlokatorzy sie nie zgodzą to bez ich wiedzy chyba tego nie zrobisz.kkkamilw pisze:Lub czy jest możliwość ograniczenia manualnie na laptopach szybkości internety.
Nie pomagam na PW!
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ten router nie ma tez QoSa z tego co pamietam, bo z QoSem sprawa byłaby duzo latwiejsza.
Może to dosc nietypowy sposób (taki by nie sprzedawać tego DI-524), ale proponuje do tego routera dokupić kablowy D-LINK DIR-100, ktory ma QoSa i podstawowe opcje ograniczenia pasma na komputery w sieci...na allegro dostaniesz go za 80-90 zł nówke. Normalnie polacz go (DIR-100) z netem,do LAN1 wepnij kompa stacjonarnego, a złączem LAN2 polacz go crossowanym kablem z DI-524 wpinająć wtyczkę do jego portu LAN1...nie wiem czy to skumasz, ale w razie problemu wal na priv to z checia pomoge
Może to dosc nietypowy sposób (taki by nie sprzedawać tego DI-524), ale proponuje do tego routera dokupić kablowy D-LINK DIR-100, ktory ma QoSa i podstawowe opcje ograniczenia pasma na komputery w sieci...na allegro dostaniesz go za 80-90 zł nówke. Normalnie polacz go (DIR-100) z netem,do LAN1 wepnij kompa stacjonarnego, a złączem LAN2 polacz go crossowanym kablem z DI-524 wpinająć wtyczkę do jego portu LAN1...nie wiem czy to skumasz, ale w razie problemu wal na priv to z checia pomoge

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Wątpię zeby to przeszło.wojteks pisze:ale musisz go zainstalować na każdym laptopie a jeżeli współlokatorzy sie nie zgodzą to bez ich wiedzy chyba tego nie zrobisz
Pozdr, (R) BliSki. (tm)