WiFi w laptopie HP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KacperGSM
Początkujący użytkownik forum

WiFi w laptopie HP

Post autor: KacperGSM »

Witam
Posiadam laptopa HP który nie ma zintegrowanej anteny. kupiłem antene wewnętrzną jednak okazało się ze brakuje mi ok7cm do złącza miniPCI ... i teraz szukałem przedłużki, ale wszystkie kable na allegro/internecie posiadają tylko zlącze UFL w jedną strone.
Teraz pytanie - czy taki kabel można przedłużyć ? RG-316 byłby ok ? jak się taki kabel przedłuża - rdzeń zlutować, a reszta ? też ? czy może kupić cały metr tego kabla - tylko gdzie potem kupić konektor UFL ? no i czytałem o kłopotach z mocowaniem konektorów (tzn wszyscy odradzają kobinerki ;) )
Ma ktoś jakąś rade ?
Pozdrawiam
KACPER
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: WiFi w laptopie HP

Post autor: ja.michal »

Ja też mam hp bez antenek. Zamówiłem antenki uniwersalne podwójne (biały i czarny kabel). Nie wiem jak to wygląda z montażem bo jeszcze nie doszły. Zamówiłem na ebayu. Wyszło około 16zł razem z przesyłką. ;) Zobaczymy czy dojdą. ;P

A przedłużek to ja bym osobiście u siebie nie robił. Za mało miejsca i za delikatne to rzeczy w laptopie na takie ewolucje wg mnie. :)
KacperGSM

wydaje mi się, że delikatność laptopa nie ma tu nic do rzeczy. W końcu nie ma problemu dla mnie wyjąć je ponownie z laptopa i zlutować.
Ale po przemierzeniu ponownie, wychodzi, że jak puszcze zawiasem lewym, to chyba idealnie starczy mi kabla - a fabrycznie jest prawym i tak zrobiłem heh.
Jakiego masz laptopa ? seria NX ? moge pomóc w rozkręcaniu.
pozdr
KACPER
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KacperGSM pisze:wydaje mi się, że delikatność laptopa nie ma tu nic do rzeczy.
Chodziło mi o grubość kabli. ;)
KacperGSM pisze:fabrycznie jest prawym
Wiem. ;) Ile długości masz tego kabla?
KacperGSM pisze:Jakiego masz laptopa ? seria NX ? moge pomóc w rozkręcaniu.
NX9005. Za pomoc dzięki ale już zrobię to z zamkniętymi oczami. ;) Procek już wyciągałem, żeby sprawdzić. Muszę całą płytę główną wymienić niestety. :( No i wifi dokupić i nową baterię. ;)
KacperGSM

kable 59 i 79cm. Jakbym znalazł przejśćie odrazu pod płytę główną to by starczyło idealnie, lecz nie umiem.... i najbliższe jest koło touchpada, a gdy zaczynam tak biegać kablami po wnętrzu aby przedostać się na drugą strone to brakuje kabla. Ale to gdy z matrycy kable idą do laptopa przez prawy zawias, gdy puszcze krótszy lewym to chyba starczy :super: przynajmniej tak mi teraz wyszło jak zmierzyłem całość.
No chyba, że wiesz może jak dostać się odrazu od zawiasów pod płytę główną...
pozdr
Kacper (HP NX9010)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KacperGSM pisze:No chyba, że wiesz może jak dostać się odrazu od zawiasów pod płytę główną...
Nie pamiętam już. :( A nie będę go rozkręcał teraz. Zawsze możesz użyć tylko jednej, dłuższej antenki i podłączyć po jedno, główne gniazdo karty.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Dodam tylko, ze wszelkiego rodzaju lutowania i przedluzki mijaja sie z celem, bo beda powodowaly duze strataty. :)
ODPOWIEDZ