pytanie o internet radiowy do laptopa :/

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szf
Początkujący użytkownik forum

pytanie o internet radiowy do laptopa :/

Post autor: szf »

czesc. nie znam sie za dobrze na tym wszystkim, ale mam taki problem.
mam dosc stary komputer stacjonarny, a w nim taka

http://www.planet.pl/produkty/karty_sie ... we/wl_8316

karte sieciowa.

Na dachu mam antene, od ktorej idzie kabel podlaczony do w/w karty (tak sie go wkreca, jakby na taka srubke;)).
Chce kupic laptopa i zastanawiam sie czy tan internet radiowy z tym kablem wkrecanym da sie jakos podlaczyc do laptopa? Czy jest jakies urzadzenie usb czy cos w tym stylu,ktore ma takie "dziwne" wyjscie, zeby ten kabel wkrecic? Zalezy mi koniecznie na tej radiowce, bo w mojej "metropolii" nie ma praktycznie innej mozliwosci dostepu do netu.

Bardzo prosze o rade!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: pytanie o internet radiowy do laptopa :/

Post autor: Jo_gurt »

Do laptopa bedzie sie dalo cos takiego podlaczyc najpewniej.
Najpopularniejsza zlaczka antenowa jest RP-SMA, bardzo mozliwe ze wlasnie cos takiego masz - ale warto sie upewnic.
Jesli chodzi o urzadzenia do lapka to tak:
- sa urzadzenia na USB z czyms takim
- ewentualnie zaleznie od lapka moze byc PCMCIA lub Express Card (ciezko znalezc wifi na EC)
w obu przypadkach chodzi o to, zeby bylo gniazdo na zewnetrzna antene
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Kolego widzę, że masz Linuksa - a do :faq: forum to zaglądał :hyhy: ?
W Twoim przypadku jest wiele możliwości - kwestia tylko pieniążków i dostawcy internetu.
Możesz dołożyć drugą kartę wifi do stacjonarnego komputera i "podawać" internet dla laptopa bezprzewodowo, możesz też za pomocą zwykłej karty sieciowej po kablu "podawać" - minus to stacjonarka musi pracować aby laptop miał internet.

Możesz też kupić AP podłączyć do niego antenę - zastąpi komputer stacjonarny, do tego jakiś prosty router i masz własną sieć komputera - internet na stacjonarnym komputerze i laptopie (bezprzewodowo).

Możesz też kupić kartę do laptopa na usb albo na pcmcia z możliwością podłączenia zew. anteny ale wg. mnie to bez sensu bo obecnie każdy laptop ma wbudowaną własną antenę Wifi więc po co dublować (bez możliwości podłączenia zew. anteny). Do tego największym atutem laptopów za który się płaci to mobilność, jak podłączysz kabel od anteny na dachy to raczej będzie to mało mobilne :).
szf
Początkujący użytkownik forum

Post autor: szf »

przynajmniej juz wiem mniej wiecej co i jak :)
teraz jestem na linuxie, ale jestem w pracy... w domu mam xp :)
dzieki serdeczne :padam:
ODPOWIEDZ