podział internetu + mini sieć domowa...
Moderator: Moderatorzy
- bl@dy
- Początkujący użytkownik forum
podział internetu + mini sieć domowa...
Witam wszystkich forumowiczów;) Mam pytanie a zarazem problem;- mam zamiar założyc "radiówke", w domu posiadam 3 kompytery, 2 stacjonarne oraz laptopa, przy komputerach PC chcialbym aby biegl do nich kabelek "RJ45"- skrętka(posiadam antene paraboliczna 2.4 GHz, 19 dBi) . Zaś laptop aby na terenie całego domu miał łącznośc bezprzewodową. Bardzo byłbym szczęśliwy aby wszystkie mogły się ze sobą wymieniać danymi, czyli po prostu chce stworzyć taką małą sieć. Proszę o konkretne linki lub nazwę sprzętu jaki mam zakupic oraz potoczny opis podłączenia i konfiguracji. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. pozdrawiam:)
E352+Własnej budowy Biquad 2100Mhz+AERO2 =>95-97% zasiegu=>6km do BTSa+wiele drzew 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: podział internetu + mini sieć domowa...
Zacznij od podania jakiego masz neta i jak podlaczanego - od tego bedzie zalezal sprzet.
No i polecam lekture FAQ
No i polecam lekture FAQ

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja tez polecam FAQ. Np. to co mam w podpisie i to co ma Jo_gurt.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bl@dy
posiadam antene paraboliczna(chyba koncówka SMA) oraz karte radiową połączone ze sobą...(komputer stacjonarny)
E352+Własnej budowy Biquad 2100Mhz+AERO2 =>95-97% zasiegu=>6km do BTSa+wiele drzew 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To najlepszym rozwiazaniem bedzie kupic:
- Access Pointa z trybem Client i mozliwoscia podlaczenia tej anteny ktora masz - na pewno sma? Nie RP-SMA?
- do tego routera bez modemu, np. Asus WL-500g Premium albo Linksys WRT54GL (podalem ci najlepsze w tym zakresie cenowym, oczywiscie jesli nie masz zbyt wygorowanych wymagan to znajdzie sie cos 2x tanszego)
- Access Pointa z trybem Client i mozliwoscia podlaczenia tej anteny ktora masz - na pewno sma? Nie RP-SMA?
- do tego routera bez modemu, np. Asus WL-500g Premium albo Linksys WRT54GL (podalem ci najlepsze w tym zakresie cenowym, oczywiscie jesli nie masz zbyt wygorowanych wymagan to znajdzie sie cos 2x tanszego)
- bl@dy
karte w PC posiadam taką:"PLANET Karta radiowa PCI 54/108Mbps 802.11g'na pewno jest to koncówka SMA... a router wystarczy mi taki aby połączyc 2*PC(najlepiej skretka) oraz odbierac sygnał na terenie domu dla laptopa ...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W takim razie patrz wyzej ale szukaj AP z gniazdem SMA.