problem z AP900+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z AP900+
Od jakiegoś czasu znajomy udostępnia mi Internet bezprzewodowo. U niego antena dookolna, u mnie natomiast antena kierunkowa yagi z 12m kablem i karta d-link dwl 520+ w kompie stacjonarnym. Odległość między antenami ok. 200-250m, anteny widzą się, tzn nie ma żadnych przeszkód i wszystko jest good, tzn. siła sygnału ok. 70-80% i śmiga jak trzeba nawet przy bardzo złej pogodzie.
Problem zaczyna się gdy chcę dodatkowo u siebie udostępnić net na laptopa. W tym celu kupiłem AP d-link dwl 900+ i router d-link DI-524. Kabel od yagi wkręcam w AP, następnie do tego podpinam router i niestety nie gada. Kwestia konfiguracji wykanana przez znajomego ktory udostępnia mi net, ja sie na tym nie znam.
Dodam jeszcze, że AP był sprawdzony „na krótko” u znajomego który udostępnia mi net i działa on bez zarzutu.
Czy możliwe że AP dwl 900+ ma słabszy odbiornik niż karta dwl520+ i sygnał który mam nie wystarcza ?
Czy zastosowanie wzmacniacza (np. http://allegro.pl/item323090654_wzmacni ... _tech.html ) może pomoc?
Może ktoś ma jakiś inny pomysł lub doświadczenie w tym zakresie?
Dziękuję za każdą wskazówkę.
Problem zaczyna się gdy chcę dodatkowo u siebie udostępnić net na laptopa. W tym celu kupiłem AP d-link dwl 900+ i router d-link DI-524. Kabel od yagi wkręcam w AP, następnie do tego podpinam router i niestety nie gada. Kwestia konfiguracji wykanana przez znajomego ktory udostępnia mi net, ja sie na tym nie znam.
Dodam jeszcze, że AP był sprawdzony „na krótko” u znajomego który udostępnia mi net i działa on bez zarzutu.
Czy możliwe że AP dwl 900+ ma słabszy odbiornik niż karta dwl520+ i sygnał który mam nie wystarcza ?
Czy zastosowanie wzmacniacza (np. http://allegro.pl/item323090654_wzmacni ... _tech.html ) może pomoc?
Może ktoś ma jakiś inny pomysł lub doświadczenie w tym zakresie?
Dziękuję za każdą wskazówkę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: problem z AP900+
Zdecydowanie NIE pomoże. Taniej i prościej będzie antenę wymienić albo dać APC w puszce w pobliżu anteny (krótki kabel antenowy) a sieć ethernet przeciągnąć kablem do pokoju i podłączyć do routera (oczywiście router powinien pracować na innym kanale niż dosył do domu). Najlepiej najpierw zrobić próby z samym APC podłączonym do komputera kablem ethernet (jakieś site survey żeby wyszukać sieć dostawcy) i jak w komputerze będzie wszystko OK to dopiero wtedy router podłączać i konfigurować.len57 pisze:Czy zastosowanie wzmacniacza
Nie pomagam na PW!
-
dziekuje za szybki odzew,
tzn, że problem jest raczej w stracie na kablu miedzy antena a AP, a notabene w słabszym odbiorniku w AP 900+? bo przeciez na tym samym kablu, na tej samej antenie karta dwl 520+ znakomicie sobie radzi?
tzn, że problem jest raczej w stracie na kablu miedzy antena a AP, a notabene w słabszym odbiorniku w AP 900+? bo przeciez na tym samym kablu, na tej samej antenie karta dwl 520+ znakomicie sobie radzi?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym zaczal wlasnie od skrocenia kabla antenowego, 12m to juz jednak duzo.
-
mam mozliwosc skrocenia tego antenowego do powiedzmy 5 m ale wtedy musialbym wydlużyć kabel między AP a routerem by zasięg routera byl wystaczający.
- wojteks
- *** Administrator ***
pytanie czy masz czym "zarobić" złącze na kablu bo kombinerki do tego nie starczą.len57 pisze:skrocenia tego antenowego
to musisz zrobić i ustawić router w docelowym miejsculen57 pisze:musialbym wydlużyć kabel między AP a routerem
Nie pomagam na PW!
-
tzn ze ten kabel łączący AP z routerem moze byc np. 10m i to nie spowoduje straty?wojteks pisze:to musisz zrobić i ustawić router w docelowym miejscu
Własnie przyszlo mi do glowy ze moglbym AP ustawic w oknie na strychu i użyć tylko tej krotkiej antenki dostarczonej w zestawie z AP. W tej sytuacji anteny również będa "widziały się" a odleglosc przypominam to 200-250m, czy może się to udać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Szyba tłumi więc przez szybę może nie działać, zasięg będzie, połączenie też ale transmisja może być bardzo słaba. Kabel między APC i routerem może maksymalnie mieć 100m
Nie pomagam na PW!