Vista i WLAN
Moderator: Moderatorzy
- Artur_prezes
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Vista i WLAN
Witam. Mam pytanie do użytkowników Visty czy za kazdym raze maj łączycie się z netem musicie restarttowąc urzadzenie internetowe np router?? Ja mam juz 2 komputery z Vista w sieci i za kazdym razem jak któryś z nich chce połączyć isę do sieci to łaczy się owszem,ale z ograniczeniami, czyli wysyła ale nie odbiera pakietów,a jesli z restartuję router to ponownie się połączy z siecią i wszstko działa bez problemu. Jest tak zawsze po restarcie komputera. Macie może takie problemy?? ak sobie z nimi radzicie ?? Dla mnie jest to irytujące jak ktoś za kazdym razem po włączneiu kompa przychodzi i prosi mnie o restatowanie routera. Porazka straszna.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- wspaniały
Re: Vista i WLAN
Na DSL z Eircom (odpowiednik TP S.A) nie ma czegoś takiego..
NA radiówce (Digiweb) też nic takiego nie występuje na routerze [linksys wrt54gl+tomato] a domyślam się, że korzystamy z tego samego połączenia PPPoE
tak jest u mnie (na drugim kompie Vista) i u moich znajomych.. to co opisujesz wygląda na "coś nie tak" w routerze..
jak nic tam nie jest pokombinowane w routingu, QoS, lub gdzieś tam to ustaw router na reboot co kilka godzin i z pewnością unikniesz większości resetów, choć imo to nie jest rozwiązanie..
pozdro
NA radiówce (Digiweb) też nic takiego nie występuje na routerze [linksys wrt54gl+tomato] a domyślam się, że korzystamy z tego samego połączenia PPPoE
tak jest u mnie (na drugim kompie Vista) i u moich znajomych.. to co opisujesz wygląda na "coś nie tak" w routerze..
jak nic tam nie jest pokombinowane w routingu, QoS, lub gdzieś tam to ustaw router na reboot co kilka godzin i z pewnością unikniesz większości resetów, choć imo to nie jest rozwiązanie..
pozdro
- Artur_prezes
A co może byc pokombinowane w routerze ?? Ja używam routera firmy EDIMAX. A może tym szyfrowania to robi ?? Mam właczone WPA2 i kazdy komputer osobno dodany do sieci (filtrowanie MAC adresów). Wyłączyłem filtrowanie MACów i dalej to samo. Co by tu jeszczep okombinowac bo naprawdę irytuje te restartowanie routera przy włączaniu komputera, bo jeśli ktoś inny coś akrat pobiera,rozmawia przez skype itp o jemu się rozłącza.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- wspaniały
może jest problem z przydzielaniem adresów na drugi komp
DHCP, spróbuj wpisać ip na sztywno ale na wszelki wypadek zacznij od nowego softu http://www.edimax.pl/pl/support..

rozumiem, że na obydwu kompach masz to samo zdarzenie !?!Artur_prezes pisze:za kazdym razem jak któryś z nich chce połączyć
- Artur_prezes
Soft mam najnowszy z uwagi na lepsze funkcjie. A to samo dzieje sie na 2 komputerach. W sieci mam 3 kompy 2 acery i Compaq w 1 acerze icompaq jest Vista i jest ten sam problem,a w kompie z Win XP Media Center wszystko chodzi jak powinno.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- wspaniały
Kompy z Vistą są zaktualizowane do SP1 ? oraz czy mają uzyskiwanie adresów poprzez DHCP ?
a jak są podpięte te nieszczęsne Visty ? kablem czy bezprzewodowo ?
a jak są podpięte te nieszczęsne Visty ? kablem czy bezprzewodowo ?
- Artur_prezes
Żaden nie posiada SP1 do Visty, łącze jest bezprzewodowe, odbiera zaiseg przez małą skrzynkę i kablem podpięte do routera rozsyłającego neta po domu, a jak na Viście można sprawdzić czy jest włączone uzyskiwanie adresów przez DHCP ??
CLEARW'RE
Broadband
Broadband