Jak przykleić antenę WiFi pod matryce?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak przykleić antenę WiFi pod matryce?

Post autor: ja.michal »

Mój laptop nie miał wbudowanej anteny wifi i tym bardziej karty. Antenkę zakupiłem i się zastanawiam jak ją przykleić pod matrycę. Na aluminiową osłonę na pewno nie bo tłumi podobno sygnał jak jest tak przyklejona.
Tutaj moje pytanie czy musi być jakiś określony dystans i pozycja ustawienia antenek? Czy kolory kabli mają znaczenie tzn. widziałem, że antenkę z białym kolorem montowana jest po lewej stronie patrząc od strony matrycy (nie obudowy)? Czy można sobie dobrowolnie podpinać kable do karty czy też np. do main ma być dłuższy kabel (czarny)?

Poniżej rysunek z 4 opcjami montażu. Która będzie odpowiednia? Może jakaś opcja której nie narysowałem?
Obrazek

Dokładnie takie antenki posiadam. Nawet ten sam numer mają.

Obrazek

Proszę o pomoc Koleżanki i Kolegów forumowiczów. ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-20, 08:19 ]
Przenoszę na radiówkę :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jak przykleić antenę WiFi pod matryce?

Post autor: zDaleKi »

Z tego co ja widziałem, to antenki zazwyczaj idą dookoła matrycy, czyli przy jej krawędziach. Nie będę rysował ale tak to opiszę:
|_| albo L|

:hyhy:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W mojej tosce starej bylo mniej wiecej tak jak pisze BliSki, chociaz ze wskazaniem na luzne "wiszenie" - tylko koncowki zamocowane do obudowy. Najblizsze to bylo rysunkowi 2 i 4, zaleznie od tego z ktorego miejsca z lapka wychodzi kabel.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:W mojej tosce starej bylo mniej wiecej tak jak pisze BliSki, chociaz ze wskazaniem na luzne "wiszenie"
Może uda mi się zrobić fotkę wieczorem, jak to wyglądało w moim starym IBMie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

BliSki dzięki, ale nie rozkręcaj lapsa. ;) Mniej więcej myślę, że sobie poradzę. :) Chodzi mi też o koloru kabli czy muszą być w jakimś konkretnym miejsce? :)
zDaleKi

ja.michal pisze:BliSki dzięki, ale nie rozkręcaj lapsa
Spoko, to stary lapek nie nowy ;)
ja.michal pisze:Mniej więcej myślę, że sobie poradzę
OK, ale gdyby coś to pisz ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zrobiłem jak na rysunku numer 2. :) Mam nadzieję, że będzie działać. :) Nie mam jeszcze wifi. :] A kabla to mam tyle, że nie wiem jak go po obudowanie poukładać. :P

Dzięki za pomoc. :)
ODPOWIEDZ