Podział łącza, PC działają Mac nie.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
InSpire
Początkujący użytkownik forum

Re: Podział łącza, PC działają Mac nie.

Post autor: InSpire »

Dobry wieczór:) wszystkim,
Mam niezłą zagadkę, przynajmniej dla mnie. Mam taką konfigurację 1 mac book, 2 pcety, i linksysa -EM z kartą iPlusa Huawei 630. Sieć bezprzewodową widzą pcety a mac nie widzi. sprawdzilam i maca osobno i router osobno, są ok, niezależnie działają. Co ciekawsze, ten sam mac i ten sam router w innym mieszkaniu widzą sie bez problemu i od razu. Natomiast w moim, w róznych miejscach, za nic w swiecie. Nie jestem w stanie wymysleć przyczyny dlaczego. Może dlatego, że mac ma kartę wifi N a PCty G?
Proszę o pomoc, bo sytuacja mnie lekko przerasta. co zrobić aby ustanowić sieć bezprzewodową w moim mieszkaniu? Czy komuś się cos takiego przydażyło?
Będę wdzięczna za reakcję :roll:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-21, 13:13 ]
Temat wydzielony z >KLIK<
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

InSpire pisze:Może dlatego, że mac ma kartę wifi N a PCty G?
Ale karta N jest kompatybilna wstecz i spokojnie z siecią G powinna się połączyć.

Ciężko ocenić dlaczego tak się dzieje. Nie jest przypadkiem tak, że router jest ustawiony na np. 13 kanał a karta w Mac ma możliwość pracy tylko do 11 kanału.

Spróbuj pobawić się też szyfrowaniem, Może masz tam WPA2 + TKIP a Mac "woli" AES?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
InSpire

Dziękuję za odpowiedź.
Mac z routerem z takim samym ustawieniem w moim mieszkaniu nie dziala a gdzie indziej dziala bez problemu.

Z kartą N vs G to chodzi mi o to, że przez to że N ma większy zasięg, to w moim mieszkaniu coś wyłapuje, co interferuje z siecią czego Pcety z G nie łapią i dzięki temu one sieć widzą a Mac z N nie. Jedynie to mi przychodzi do glowy... Ale co moze byc w poblizu, co mi siec blokuje? czyli czego szukac, zeby to usunac?
zDaleKi

InSpire pisze:Mac z routerem z takim samym ustawieniem w moim mieszkaniu nie dziala a gdzie indziej dziala bez problemu.
Ale to gdzie indziej to na takim samym routerze z takimi samym ustawieniami? Bo tego do końca nie rozumiem ;)
InSpire pisze:Z kartą N vs G to chodzi mi o to, że przez to że N ma większy zasięg, to w moim mieszkaniu coś wyłapuje, co interferuje
Jest takie małe prawdopodobieństwo, ale przecież jak pisałaś inne kompy działają....
InSpire pisze:Pcety z G nie łapią i dzięki temu one sieć widzą a Mac z N nie
Ale to nie jest tak. N i G pracują na tych samych częstotliwościach. Różnica w N jest taka m.in, że może pracować na kilku kanałach jednocześnie i wykorzystuje kilka anten, przez co zasięg jest większy. Dlatego ja bym się na tym nie skupiał. http://pl.wikipedia.org/wiki/802.11#802.11n
InSpire pisze:Ale co moze byc w poblizu, co mi siec blokuje?
Na początku zobacz te porady w FAQ >Pogorszył mi się sygnał WiFi. Zrywa mi połączenie WiFi. Pogorszył mi się transfer przez sieć 'radiową'. Co mam robić?<. Nie wiem czy wszystkie programy mają swoje odpowiedniki na Mac. Np. > NetStumbler < bo on by tu wiele wyjaśnił.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
InSpire

Tak, wlasnie na tym polega zagadka, ze ten sam router z tym samym mac'iem z TAKIMI SAMYMI ustawieniami sie widza bez problemu w innym miejscu. W domu tylko na kablu. Takze logicznie myslac, to przyczyna moze lezec w innej karcie WIFI komputerow, PC maja G, mniejszy zasieg, a Mac ma N, wiekszy zasieg, i cos wynajduje co mu przeszkadza. No bo co innego???
zDaleKi

InSpire pisze:wlasnie na tym polega zagadka, ze ten sam router z tym samym mac'iem z TAKIMI SAMYMI ustawieniami sie widza bez problemu w innym miejsc
Czyli w innym miejscu masz ten sam router i tego samego MAC i działa? :szok:

W takim razie mi przychodzi do głowy ograniczenie narzucane przez ISP. Może ogranicza jakoś dziwnie TTL albo MTU? Akurat Windowsy sobie z tym radzą a MAC już nie?
Zakłócenia też są możliwe, ale raczej wątpię by były one aż takie duże.
Trzecia teoria, to system alarmowy. Czy masz tam może czujki alarmowe? One też często zakłócają WiFi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
InSpire

Niestety te skroty o ktorych piszesz
Może ogranicza jakoś dziwnie TTL albo MTU
niewiele mi mowia. Ale system alarmowy jest jak najbardziej. Czy moze byc tak, ze windowsy sobie z nim radza a Mac jest bardziej "wrazliwy"?
zDaleKi

InSpire pisze:Niestety te skroty o ktorych piszesz
Poszperaj na forum, było ostatnio kilka tematów właśnie o MTU czy TLL.
InSpire pisze:Ale system alarmowy jest jak najbardziej. Czy moze byc tak, ze windowsy sobie z nim radza a Mac jest bardziej "wrazliwy"?
Spotkałem się już z kilkoma przypadkami, że czujki alarmowe poważnie zakłócały WiFi. Dziwne w tym przypadku jest tylko to, że Windowsy działają a Mac nie. Jeżeli masz możliwość, to wyłącz system alarmowy ale tak, aby czujki były bez podtrzymania (zasilania) i sprawdź wtedy WiFi. Jeżeli zadziała, to będzie rozwiązanie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
InSpire

Tak, Dziekuje! To były czujki, zmienilam kanal i dziala!!!
zDaleKi

InSpire pisze:Dziekuje!
Proszę bardzo.
InSpire pisze:To były czujki
No proszę a jednak :) Kolejny taki przypadek w ostatnim czasie.
InSpire pisze:zmienilam kanal i dziala!!!
:ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

BliSki pisze:Spotkałem się już z kilkoma przypadkami, że czujki alarmowe poważnie zakłócały WiFi.
:zdziwko: Nie podziewałbym się. :zdziwko: Dobrze wiedzieć. ;)
zDaleKi

ja.michal pisze:Nie podziewałbym się
Ja też za pierwszym razem bym się nie spodziewał. Gdyby nie specjalistyczny analizator widma, to pewnie byś sie nie udało tego znaleźć, bo nikt by nie podejrzewał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ