Problem z działaniem Blueconnect

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marek527
Początkujący użytkownik forum

Problem z działaniem Blueconnect

Post autor: Marek527 »

Witam

Łączę sie z internetem przez Blueconnect, ostatnio pojawił sie problem, modem bardzo często rozłącza sie z siecią, dzieje sie tak co najmniej kilka razy dziennie, wcześniej taka sytuacja miała miejsce tylko od czasu do czasu... Sprzęt, który posiadam to modem Option Icon 3G+ oraz antena ATK-20 skierowana na nadajnik w odległości 3km. Co może byc tego przyczyną? Modem, odległość od nadajnika czy poprostu operator??? Proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z działaniem Blueconnect

Post autor: Blido »

To na pewno wina operatora. Mam Blueconnect na Huawei e220 i również zrywa mi połączenie nierzadko w odstępie 2 godzin. Problem mam mniej więcej od miesiąca.
darek
Stały użytkownik forum

Post autor: darek »

też tak mam. Wtedy też są spadki prędkości, chodzi jak na gprs chociaż modem pokazuje edge
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jeśli masz antenę, spróbuj ją przestawić na inny nadajnik.
Marek527

Tak właśnie zrobiłem, udało mi sie nawet chwycić UMTS, myślę że to za sprawą nowego bts'a w Rybniku który znajduje się jakieś 20km ode mnie. Sygnał jest słaby: jedna, max dwie kreski na modemie, zaś w HyperTerminalu moc wynosiła 5,99 . Czy jest możliwe aby łączyc sie z tak odległym nadajnikiem?? Sprawdzając na www.btsearch.org nigdzie bliżej mnie nie ma żadnego bts'a z UMTS.
Posłuzyłem sie HyperTerminalem, oto odpowiedz, jaka otrzymałem "140A","3BE7" (5130,15335) , lac i cid wskazuja na to ze jestem połaczony z nadajnikiem w Chorzowie, mieszkam w Pawłowicach, do Chorzowa mam jakies 40km w lini prostej!!!!!!, a do nadajnika o ktorym wspominałem wczesniej pasuje tylko LAC, CID jest inny: 1516.
A może połączyłem sie z jeszcze innym nadajnikiem, którego niema w bazie, czy można sprawdzić to jeszcze w jakiś inny sposób?

[ Dodano: 2008-03-22, 21:06 ]
Druga sprawa, posiadam antenę ATK20 o paśmie 850-960 , kupiłem ja z myślą o GPRS/EDGE, czy teraz gdy "chwytam" UMTS powinienem ją zmienić na antenę o szerszym paśmie, czy znacząco zwiększy to zasięg???
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Marek527 pisze:modem bardzo często rozłącza sie z siecią, dzieje sie tak co najmniej kilka razy dziennie
Pociesz się że ja mam tak samo korzystając z usług ERY, kiedyś miałem zupełnie przyzwoicie a teraz to porażka, nie ma nawet sensu wymuszać ustawień na UMTS/HSDPA bo co chwilę się rozłącza.
Równocześnie korzystam z usługi iplus na tym samym modemie i jest trochę lepiej, może dlatego że jego bts mam jeszcze bliżej, ale generalnie uważam że jakość usług netu GSM spada zamiast rosnąć :dobani:
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Marek527 pisze:Druga sprawa, posiadam antenę ATK20 o paśmie 850-960 , kupiłem ja z myślą o GPRS/EDGE, czy teraz gdy "chwytam" UMTS powinienem ją zmienić na antenę o szerszym paśmie, czy znacząco zwiększy to zasięg???
Tak, zdecydowanie. Możesz nawet zrobić taką antenę sam.
Marek527 pisze:Czy jest możliwe aby łączyc sie z tak odległym nadajnikiem??
Nie. Ta stacja musi być znacznie bliżej. Po prostu nie ma jej w spisach. Sprawdź jeszcze na mapie UKE. Jak masz telefon 3G, lub laptopa możesz przejechać się w stronę najbliższych stacji swojego operatora i zobaczyć która z nich obsługuje 3G.
darek
Stały użytkownik forum

Post autor: darek »

Co jakiś czas w noki 6288 zdarza się że znika całkowicie zasięg a w miejscu antenki pojawia się 3G ale bez kresek zasięgu. Do najbliższego 3G mam 35 km. Czy mogę go łapać na telefonie?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

darek pisze:Do najbliższego 3G mam 35 km. Czy mogę go łapać na telefonie?
To całkowicie niemożliwe, nawet przy użyciu anteny zewnętrznej, a co dopiero wbudowanej w telefon. Zresztą w powyższych postach było już o tym.
Marek527

Jeśli przy antenie kierunkowej atk-20 850/960 mam 1 czasem 2 kreski zasięgu UMTS?HSDPA na modemie moge kupic antene panelowa np: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9. , czy moze antene kierunkowa np: http://www.allegro.pl/item332787420_ant ... _e870.html

Która z nich spełniła by lepiej swoje zadanie w takiej sytuacji???
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Obie spokojnie dadzą radę, przy czym ta druga jest Dipola. W od nich miałbyś ją taniej. ;)
ODPOWIEDZ